Vi fyldte i går 25 år.. Puha hvor går tiden hurtigt, vi synes lige vi holdte stor 18 års fødselsdagsfest, men kan da også sagtens mærke at der er sket nogle ting siden. Vi havde en skøn dag – en dag ligesom vi havde ønsket os med dejlige mennesker omkring os hele dagen og lækker mad – så kan man altså ikke ønske sig mere :)
Dagen startede hjemme hos vores far, der havde sørget for lækker morgenmad – vi spiste, snakkede og pakkede gaver op og nød at han havde en “arbejd-hjemmedag” så han kunne være med til at fejre os lige fra morgenstunden!
Til eftermiddag havde vi inviteret vores søde veninder, hvor vi, som altid, nok havde overvurderet hvor meget et menneske kan spise af søde sager. Men det afgjorde altså ikke at alt hvad vi havde lavet skulle serveres, og heldigvis var de også kommet med god appetit – vi havde nemlig advaret dem lidt ;)
Fødselsdagsbordet blev pyntet med farmors hvidedug og Oldemors (tror vi nok) “tillykke-broderet-rulle”, som er en tradition på fødselsdagsbordet (den var selvfølgelig også på, på fars morgenbord). Derudover blev der serveret sprøde boller, pølse & ost med hjemmelavet pesto og mormors abrikos marmelade, müsli kugler, vores absolut bedste cookies, franske macarons, lemon-bars lagkager, frugt og vores hjemmelavede rabarber/hyldeblomstsaft.
Eftermiddagen gik med masser af hygge, spisning og snak. Og en lille overraskelse – traditionen tro var der jo nogen, der mente at vi selvfølgelig også skulle have kanel – helt præcist Christine’s kæreste, der havde allieret sig med veninderne og sørget for at de også havde kanel med. Vi blev hevet ned på gaden, tapet sammen, overhældt med vand og derfra bare kanel ud over det hele… Det var noget af et projekt at få vasket sig ren og specielt at få det ud af håret – vi har gået i en god kanelstank lige siden.
Aftenen tilbragte vi med kærester og vores far nede på restaurant Sechzehn på Europaplads, hvor vi om morgenen havde sørget for at bestille bordet igennem Earlybird, hvormed vi jo så fik skåret 1/3 af prisen. En rigtig god middag og med fri vin oveni hatten var det helt perfekt ;)!
Nedenfor er indskrevet nogle af de opskrifter vi har brugt og senere kommer der opskrift på både de franske macarons og på lemon-bars lagkagerne.
Ingredienser (20-25 små boller)
15 g gær
1 dl surdej (kan undlades helt, hvis ikke det haves)
9 dl vand
3 tsk salt
100 g havregryn
200 g rugmel
600 g hvedemel
- Rør gæren ud i vand sammen med surdej og salt – lad det stå 5-10 min. indtil det ses at gæren er aktiv
- Tilsæt havregryn og rugmel
- Brug en håndmikser til at få rørt hvedemelen godt i dejen, dejen må gerne være klistret, men den skal røres længe og godt med maskinen (gerne 15 min.)
- Stil dejen på køl i køleskabet natten over
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord og skær med en dejskraber passende størrelse boller og placer dem på en bageplade
- Drys med birkes og bag bollerne i ovnen ved 250 grader i 15-20 min – afhængig af størrelse, men indtil de lyder hule når man banker på bunden og ser sprøde ud
- Til at få den sprøde skorpe sprøjtede vi 3 gange vand ind i ovnen med en spray, man kan istedet også placere en dyb bageplade med lidt vand i bunden af ovnen (denne skal varmes op med ovnen), her må man dog ikke åbne ovnen for ofte – så ryger alt dampen ud
Ingredienser (giver ca. 24 stk)
240 gram mel
3/4 tsk salt (hvis man godt kan lide de er salte, så kom 1 tsk salt i)
140 gram smør
145 gram brun farin
115 gram sukker
1 1/2 tsk vaniljepulver
1 æg
1/2 tsk natron
1 tsk bagepulver
70 gram hvid chokolade
100 gram mørk chokolade
- Rør sukker, brun farin og smør godt sammen med en røremaskine
- Tilsæt æg og rør godt rundt igen
- Tilsæt salt, bagepulver, vaniljepulver, natron og mel – rør det sammen på lav hastighed (så der ikke er mel udover det hele)
- Vend hakket chokolade og evt hakkede nødder i dejen (hvis man har tålmodighed kan man lade dejen hvile i køleskabet i alt fra 1-72 timer)
- Lav klumper på en bageplade med god afstand, da de flyder meget ud – lad hver kugle veje 35 gram (ca.)
- Bag dem i ovnen ved 175 grader (over – undervarme) i 17-18 min (de må gerne have fået en lidt mørkere farve)
- Når de er færdige tages bagepapiret med cookies over på en rist – hvor de skal køle af i 10 min – her kan man drysse lidt flagesalt over
- Tag derefter cookies’ne af og lad dem køle helt af på risten
THE BEST COOKIES WITH CHOCOLATE
Ingredients (approx. 24)
240 grams of flour
3/4 teaspoon salt
140 grams of butter
145 grams of brown sugar
115 grams of sugar
1 1/2 tsp vanilla powder
1 egg
1/2 teaspoon baking soda
1 teaspoon baking powder
70 grams of white chocolate
100 grams of dark chocolate
- Mix sugar, brown sugar and butter well together
- Add the eggs and mix again
- Add salt, baking powder, vanilla powder, baking soda and flour – stir it together on low speed to prevent flour flying around
- Turn the chopped chocolate into the dough
- Let the dough rest in the refrigerator for anywhere from 1-72 hours
- Make small balls on a baking sheet with good distance between – The wight of our cookie balls was around 35 grams
- Bake them in the oven at 175 degrees for 17-18 minutes (let them get golden on the top)
- When they are finish place the baking paper with cookies onto a wire rack and let them cool
Ingredienser (en stor skål (som på billedet))
300 g dadler (husk og fjern sten)
150 gram mandler
50 gram kokosmel
100 gram havregryn/müsli
3-4 spsk chiafrø
3/4 dl vand
7 spsk usødet kakaopulver
- Blend alle ingredienserne rigtig godt sammen (sørg for at tilsætte vand lidt ad gangen – stop når massen kan formes til kugler, så den ikke bliver alt for fedtet)
- Smag til – man kan sagtens komme mere kakao i, hvis det er nødvendigt
- Rul massen til små kugler og rul dem i kakaopulver
- Opbevar dem i køleskabet i en beholder
16 Kommentarer
Tillykke med fødselsdagen! :) Hvor ser det lækkert og hyggeligt ud det hele. Det kan jo næsten kopieres direkte til min fødseldag på tirsdag :)
VH Louise
Tusind tak, Louise!
Det var så hyggeligt – vi håber at du får en dejlig dag på tirsdag :-)!
God sommer!
Hjertelig tillykke med dagen – den så ud til at være forrygende. Og fyld med lækkerier
Knus
Tusind tusind tak! :)
Den var nemlig helt forrygende med en masse lækre sager! Lige som vi ville have ;)
Tillykke med fødselsdagen! Sikken et lækkert fødselsdagsbord.
Tusind tak – det var også rigtig lækkert og som altid med lidt for store mængder ;)
Godaften I to smukke og dygtige unge kvinder!
Et stort tillykke med jeres 25 års fødselsdag.
De bedste hilsner fra Maria og Tina
Tusind tak Maria og Tina :)
Rigtig god weekend
KH
Kære Christine og Laura, Stort tillykke med de 25, jeg kan se I havde en dejlig dag. Jeg tænkte nok der var fyldt med lækkerier på den anden side af vejen :) De kærligste hilsner Gitte … hils Anders og Kasper, ham så vi desværre ikke i søndags.
Hej Søde Gitte. Tusind tak – vi havde en rigtig god dag! Der var simpelthen så meget, typisk os at lave alt for store mængder :)
Hils der hjemme og vi skulle også hilse fra drengene.
KNUS
Kære 25 årige :-)
Hjertelig tillykke med de 25 år. Sikke et smukt og inspirerende fødselsdagsbord. Hvor herligt med jeres Early Bird i Århus. Mon ikke også vi får det i Odense på et tidspunkt. Jeg har selv været på Sechzehn med familie og vi var vældig begejstrede for maden.
Mange hilsner Kathe
Tusind tak Kathe :)
Ja det var virkelig også et godt besøg vi havde – lad os håbe de snart udvider til andre steder i DK :)
KH
Hjertelig tillykke med fødselsdagen og de 25 år…. Lyder som en helt fantastisk dag.. Med en masse lækre kager jeg da klart må prøve nogle af…
Tusind tak for din hilsen :) Vi havde en super skøn fødselsdag :)
Hej :) Jeg ville høre, om de lemon-bars lagkager er dem på nr. 2 billede i højre side? og om der evt. er en opskrift på dem, de ser rigtig lækre ud :)
Det er lemon-bars lagkagerne på det billede du nævner og de kommer på bloggen her over sommeren, når opskriften er helt på plads ;)