IDÈER TIL STUDENTERMAD –
Højtider

IDÈER TIL STUDENTERMAD

stud1Studentertiden nærmer sig og sjovt nok så ville vi, igen i  år, ønske at det var os der skulle igennem hele den skønne periode en gang til! Det var en fantastisk tid, hvor man bare kunne alt!! Jer, der læser med, og som i år bliver studenter – vi håber i får de bedste dage. Så lever vi højt på dyt og skrål fra alle de studentervogne vi møder på vores vej!

Vi har, ligesom sidste år, samlet et indlæg med idéer til hvad man kan servere når man skal på tur i studentervognen. Det er meget individuelt hvad man magter og hvor meget mad man ønsker at servere, men her skulle være lidt til alle. Vi har prøvet at være lidt kreative, selvom vi ved at man aldrig går galt i byen med pølsehorn, pizza, chokoladeovertrukne jordbær og is – både ispinde og isvafler.

Hvis i har andre gode idéer så kom endelig med dem, vi vil så gerne høre hvad i ender med at servere :-)!! 

 

PØLSEHORN MED PESTO

pestp2

Pølsehorn er en sikker vinder. Om de er fyldt med pesto, ligesom disse, eller ketchup er ligemegt, begge varianter smager meget lækkert. Specielt hvis man har fået lidt at drikke inden ;-) Det gode er også, at man kan lave kæmpe portion og blot fryse dem ned. Så skal de bare lige en tur i ovnen inden vognen svinger forbi.

Ingredienser (ca. 30 stk)

Dej

1/2 L mælk

50 gram gær

200 gram neutral yoghurt

2 tsk groft salt

150 gram groft rugmel

750 – 850 gram hvedemel (afhænger lidt af om den æltes i hånden ellers køres på maskine, men tilsæt lidt ad gangen)

Tilbehør

15 pølser skåret over i halv

Pesto til at komme i hornene (vi købte en fra Løgismose)

Sesam og blå birkes til toppen

  1. Lun mælken og rør gæren ud heri
  2. Tilsæt yoghurt, salt, rugmel og hvedemel – hold lidt igen med hvedemelen og tilsæt indtil dejen er æltet godt sammen
  3. Stil dejen til hævning et lunt sted i 1-2 timer
  4. Tag dejen ud på et meldrysset bord og del dejen i 3 portioner, hvor der kan komme 10 stk. ud af hver.
  5. Rul hver portion dej ud til en pølse og del den i 10 lige store stykker, rul hvert stykke fladt ud, så bredden passer nogenlunde med længden på pølsen
  6. Fordel lidt pesto på hver og kom pølserne oven på
  7. Læg hornene på en bradepande med bagepapir og lad dem efterhæve 1/2 time.
  8. Hornene penslels med æg og pyntes med sesam/birkes inden de bages i ovnen.
  9. Bag dem ved 200 grader ovn i ca. 20-25 min og lad dem køle af på en rist.

 

BANANIS MED PEANUTBUTTER, HVID CHOKOLADE OG LAKRIDS

BANIS5

Muligvis et lidt stort projekt til en rigtig stor klasse, hvorfor de med fordel kan laves som lidt mindre hapsere. Skær bananerne ud i endnu mindre stykker, smør dem med peanutbutter og overtræk med chokolade. Frys dem i et fad (med en pind i toppen) og servér dem i stedet som små pindeis – ligesom små pindemadder ;-)!

Ingredienser (4 stk.)
2 bananer
4-6 spsk peanutbutter
130-150 g smeltet hvid chokolade
2-3 tsk groft lakridspulver

4 ispinder – vi knækkede et grillspyd og sætte to i hver.

SPRØDE POMMES FRITES

pommes1

På sådan en køretur med masser af alkohol er salt altid et hit, og hvis nu man har overskud er vi sikre på at en omgang pommes vil være en sikker vinder. De kan nemt ligge i ovnen og holde sig varme indtil vognen er på vej. Man kunne evt. severe dem i små pap kræmmerhuse.

Ingredienser (4-5 pers. som tilbehør)

6-7 kartofler

Vand

Lidt eddike (1-2 spsk.)

1/2 dl olie

Groft salt

  1. Skræl/rens kartoflerne og skær dem i små tynde både
  2. Lad dem koge møre tildækket i vand med lidt eddike – tog ca. 1/2 times tid
  3. Fordel dem herefter på et stykke bagepapir, tør dem let og lad dem afkøle 1/2 time i køleskabet
  4. Varm olien op på en pande og lad fritter blive stegt godt indtil de begynder at tage farve – lad dem gerne køle lidt af igen
  5. Herefter hældes de på et stykke bagepapir, drysses med lidt salt og bages ved 200 grader (varmluft) i 20-25 min, hvis man mangler den helt sprøde overflade kan ovnen med fordel sættes på grill et par minutter til sidst

 

BURGERS/SLIDERS

Da vores lillebror blev student kastede vi os over “projekt-sliders” og det var et kæmpe hit. Man kan lave de klassiske burgere, men man kan også ændre fyldet til f.eks. pulled chicken eller pork. Når de serveres som små sliders er det lidt nemmere hånd mad og det er bare så hyggeligt, selvom det også tager en anelse længere tid at bikse sammen ;).

Idéer til fyld kan findes lige her: Kylling, svinekød, laks eller en luksus udgave.

 

SAMOSAS

sam1

Meget lækre som hånd-mad og i øvrigt nemme at lave i god tid. Frys dem evt. ned færdigbagte og varm dem op lige inden de skal serveres. De kan nemt serveres lune sammen med en lækker dressing. De her er forholdsvis store og kan sagtens laves halv størrelse.

Ingredienser (12 stk)

Samosas

250 g kartofler

2 pk. filodej (4 store stykker filodej pr. pakke)

250 g oksekød

2 dl ærter

1 løg

3 snack pebre

1/2 – 1 tsk garam masala

1/2 tsk spidskommen

1/2 spsk gurkemeje

1/2 spsk karry

2 spsk sød chilisauce

Lidt koriander

Smag til med salt

  1. Kog kartoflerne i en gryde med salt indtil de er bløde og mos dem derefter
  2. På en pande i lidt olie tilsættes karry, gukemeje, spidskommen, garam masala og hakket løg – rør det hele godt rundt indtil massen bliver “tør”
  3. Tilsæt den hakkede oksekød og lad det blive brunet
  4. Skær snack pebrene i mindre stykker og tilsæt dem til panden sammen med ærterne
  5. Til slut tilsættes de moste kartofler, chili sauce og lidt hakkede koriander
  6. Smag til med salt og peber (og tilsæt evt. lidt mere af de andre krydderier hvis nødvendigt)
  7. Kom to stykker filodej oven på hinanden og læg derefter en klump af kødet ovenpå. Vend filodejen sådan at kødet er helt pakket ind.
  8. Kom pakkerne på en bageplade og pensl med lidt olie
  9. Bag samosa’erne i ovnen ved 200 grader i 15-20 grader (vend dem evt. halvvejs)

 

DRINK MED GRANATÆBLE

DRINK1

En meget frisk drink, der nemt kan laves i en stor bowl, hvorfra studenterne selv kan skænke et glas.

Ingredienser (1 glas)

En lille håndfuld is

50 ml southern comfort

75 ml koncentreret granatæblesaft (vi fandt en i føtex, som også havde lidt mynte i sig, hvis man har overskud, kan man lave sin egen)

150 ml sprite

Evt. lidt limesaft

Til pynt: Frisk mynte, lime og granatæble

  1. Kom is i et glas
  2. Tilsæt southern comfort, granatæblesaft (evt. lidt ad gangen) og sprite – smag til om den mangler lidt mere alkohol eller sprite
  3. Tilsæt lidt limesaft
  4. Pynt med granatæbler og frisk mynte

 

BRUSCHETTA

brush1

Noget vi elsker til de hyggelige stunder er forskellige bruschettaer og har her et bud med tomater, svampe og gedeost. Fyldet kan sagtens skiftes ud og tomaten eller den med svampe er formentlig den mest sikre at servere – det er ikke alle der er helt vilde med gedeost ;-)

Bruschetta med bagte tomater
Ingredienser (6 stk)

6 skiver brød

500 g cherry tomater

1 lille løg

1-2 spsk honning

1-2 tsk tørret basilikum

salt of peber

Hvidløgsmayo: 1 fed hvidløg, 3-4 tsk mayo

Lidt frisk basilikum

  1. Skær tomater i både og hak løget fint
  2. Bland tomater, løg, honning, basilikum, salt og peber godt sammen i et ovnfast fad
  3. Bag tomaterne i ovnen ved 200 grader i ca. 25 min – tiden afhænger af tomaternes størrelse, men de skal gerne være bagt godt igennem
  4. Lad tomaterne køle af (lad vær med at hælde væden fra tomaterne)
  5. Bland hvidløg og mayo og lad hvidløgsmayoen stå i køleskabet indtil brug
  6. Rist brødet i ovnen – put evt. lidt af væden fra tomaterne på toppen
  7. Fordel lidt hvidløgsmayo på det ristede brød og herefter de bagte tomater (uden for meget væde) og lidt frisk basilikum på toppen inden servering

 

Bruschetta med stegte svampe og spinat
Ingredienser (6 stk.)

6 skiver brød

250 g svampe

3-4 håndfulde spinat

2 fed hvidløg

salt og peber

  1. Skær svampene i grove stykker (de krymper ret meget på panden, så de behøver ikke at være i fine små stykker)
  2. Hak hvidløget og steg svampene på en pande med spinat og hvidløg
  3. Smag til med salt og peber
  4. Svampene skal steges godt sprøde – kan godt tage lidt tid, men de passer nogenlunde sig selv
  5. Rist brødet i ovnen og fordel herefter spinat og svampe ovenpå – drys evt. med lidt olie eller revet parmesan inden servering

 

Bruschetta med gedeost
Ingredienser (6 stk)

6 skiver brød

12 skiver gedeost af rulle (svarer til ca. 1/2 rulle)

lidt olie

Stegte pinjekerner

Persille til toppen

  1. Fordel to stykker gedeost på hvert stykke brød og bag dem i ovnen ved 200 grader i 15-20 min – osten skal være puffet lidt op og godt gylden
  2. Fordel lidt olie på toppen af osten sammen med de stegte pinjekerner
  3. Drys med lidt persille inden servering

 

ROCKY ROAD MED HVID CHOKOLADE OG LAKRIDS

rockl2

Til den søde tand er de her rocky roads altid gode og vi er sikre på at alle studenter vil være vilde med dem! Denne her udgave er med lakrids, men vi har også en anden med snickers tema. Skær det hele ud i små mundrette bidder.

Ingredienser (et fad på 16 cm x 16 cm)

200 gram hvid chokolade

150 gram pekannødder

50 gram mini marshmallows

ca. 100 gram lakridskugler  (vi brugte D (Black Licorice almonds) fra Johan Bülow)

  1. Smelt chokoladen i en gryde eller i mikroovnen
  2. Skær lakridskugler ud i mindre stykker (og marshmallows hvis man har de store)
  3. Rør lakridskugler, marshmallows og pekannødder i den smeltede chokolade til det er blandet godt
  4. Kom bagepapir i en form og kom evt et par marshmallows i bunden
  5. Fordel massen henover og stil det hele i fryseren i mindst en time (tjek at chokoladen er stivnet)
  6. Skær ud i ønskede bidder og opbevar dem derefter i køleskabet

 

FOCACCIA BRØD FYLDT MED OLIVEN, FETA OG SOLTØRREDE TOMATER

foco3

Et lille forslag, hvis der skal lidt til at suge alkohollen uden at være et for stort måltid. Disse små focaccia brød kan sagtens serveres sammen med f.eks. pølsehorn, pestosnegle eller mini pizzaer.

Ingredienser (ca. 12 stk)

20 g gær

1 dl surdej (kan erstattes af 10 g gær og 1/2 dl vand)

6 dl vand

2 tsk salt

300 g fuldkorns emmermel

400 g hvedemel

300 gram oliven/feta ost/soltørrede tomater

1 håndfuld urter

Lidt olie + salt til toppen

  1. Opløs gær og surdej i vandet sammen med salt
  2. Tilsæt fuldkorns emmermel og lad dejen blive ensartet
  3. Tilsæt hvedemelen lidt af gangen indtil dejen er æltet godt og smidig – vi kører vores på maskine indtil den lige slipper skålen. Hvis ikke man kører på maskine er det muligt der skal bruges en anelse mere mel, MEN dejen må gerne være lidt klistret
  4. Tilsæt oliven, feta, soltørrede tomater og urter og lad også dette blive æltet i dejen
  5. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i alt fra 2-8 timer
  6. Fordel dejen i muffinsforme, eller i en stor bradepande (her vil bage tiden være lidt anderledes), drys med lidt olie og groft salt på toppen
  7. Bag dem ved 220 grader i 12-15 min indtil de er gylde og sprøde

 

GULERODSMUFFINS MED CREAM CHEESE FROSTING

gulm1

Muffins vil helt sikkert også falde i god jord og de kan jo varieres helt vildt. Vi er vilde med de her gulerodsmuffins med en cream cheese frosting. Lav muffins’ne i nogle mindre forme, så bliver det ikke helt så voldsomt og så kan de meget nemmere hapses i et par mundfulde ;-)!

Ingredienser (ca. 16 stk.)

Dej

400 gram gulerødder (ca. 3-4 stk)

4 æg

200 gram brun farin

120 gram smeltet smør

1/2 dl mælk

1 tsk vaniljepulver

2 tsk kanel

1/2 tsk natron

2 tsk bagepulver

350-375 gram mel

  1. Riv gulerødder groft
  2. Pisk æg og brun farin sammen
  3. Tilsæt smeltet smør og mælk
  4. Bland vaniljepulver, kanel, natron og bagepulver i massen
  5. Tilsæt mel
  6. Vend de revne gulerødder i dejen og fordel den i muffinsforme (fyld dem ca. 2/3 op med dej)
  7. Bag muffins’ne ved 185 grader i ca. 20-25 min – tjek med en spids genstand om de er færdige undervejs
  8. Lad kagerne køle af og lav frosting imens

 

Cream cheese frosting

200 gram flødeost

125 gram smør

200 gram flormelis

1 tsk vaniljesukker

50 gram hvid chokolade

Skal og saft af 1/2-1 lime

 

  1. Pisk flødeost, smør, flormelis og vaniljesukker sammen
  2. Smelt den hvide chokolade og vend den forsigtigt i
  3. Smag til med skal og saft fra 1 lime
  4. Fordel frosting over de afkølede cupcakes

 

SMÅ KRANSEKAGETOPPE

kranst11

De her toppe kan serveres til alle lejligheder, nytår, studenter, fødselsdage og Christine skal endda lave en omgang til når hun bliver færdig som civilingeniør i næste uge. De kan laves i god tid, fryses ned, hvor de, når de tøer op, skal ligges enkeltvis på et stykke køkkenrulle så vandet kan løbe ordentligt fra. Vi elsker dem og har drysset nogle med en anelse lakrids.

Ingredienser (ca. 80 stk.)

600 gram marcipan

150 gram sukker

150 gram flormelis

150 gram æggehvider

80 hasselnødder

ca. 200 gram mørk chokolade til bundene

Lidt raw lakrids pulver

  1. Kom sukker og flormelis i en skål og pisk det sammen med marcipan skåret i mindre stykker
  2. Når marcipanen og sukker er blevet blandet godt tilsættes æggehvide
  3. Det hele røres godt sammen (men ikke for længe)
  4. Kom massen i en sprøjtepose med tyl (vi brugte en ligesom denne) og sprøjt små toppe ud på en bageplade beklædt med bagepapir (På halvdelen af toppen kom vi raw lakrids pulver inden de blev bagt)
  5. Kom hasselnødder i midten af toppen og bag dem i 8-10 min i en 200 grader varm ovn (tiden kan variere alt efter hvor store toppene laves) – lad dem blive gyldne i kanterne. Pres evt. nødderne ned i toppene undervejs
  6. Lad dem køle helt af (evt. udenfor) inden de forsigtigt tages af bagepladen
  7. Smelt mørk chokolade og dyp forsigtigt bunden af toppen heri, lad chokoladen stivne inden de kommes i lufttætte beholdere
  8. Opbevar dem gerne lidt køligt (ikke køleskabet)
  9. Hvis de frsyes ned skal de, når de tages op, lægges enkeltvis på et stykke papir så væden kan løbe ordentligt fra. Tag dem op 4-5 timer inden de skal serveres

 

CHOKOLADESCONES

sconc2

En lækker sag, der også kan suge en anelse alkohol, hvis man har brug for det ;-)

Ingredienser (ca. 16 stk.)

2 1/2 dl A38

170 gram blødt smør

2 æg

70 gram sukker

25 gram bagepulver

1-2 tsk vaniljesukker

1 anelse salt

600-650 gram hvedemel

150 gram hakket mørk chokolade

 

Til pensling: A38

  1. Bland A38, blødt smør og æg sammen i en skål (eller ælt det sammen på en røremaskine)
  2. Tilsæt sukker, bagepulver, vaniljesukker og salt – få det hele æltet godt sammen
  3. Tilslut tilsættes mel – evt. lidt ad gangen og den hakkede chokolade
  4. Ælt dejen indtil den hænger sammen
  5. Kom dejen ud på et bord med lidt mel og form den til en firkantet pølse
  6. Skær dejen ud i firkanter og læg dem på en bageplade med bagepapir
  7. Pensl med A38 inden de bages i en 200 grader varm om i 10-15 min (alt efter størrelse)

 

KNÆKBRØD

knæk2

Servér disse søde knækbrød med forskelligt dip og grøntsagsstænger. Det er nemt at forberede og så kan knækbrødene jo stikkes ud i lige de former man ønsker – måske noget der liger en hue ;-)!

Ingredienser (25-30 stk.)

1 dl havregryn

3 dl femkornsblanding (alternativt 1 dl hørfrø, 1 dl græskarkerner, 1 dl sesamfrø)

1 dl solsikkekerner

1/2 dl chifrø

2 dl rugmel

1,5 tsk salt

1 tsk bagepulver

1/2 dl olie

2 dl vand

1 æg til pensling

Ciafrø, birkes og sorte sesamfrø til toppen

  1. Bland alle tørre ingredienser godt sammen
  2. Tilsæt olie og vand og lad blandingen blive samlet let
  3. Fordel blandingen på et stykke bagepapir og læg endnu et ovenpå hvorefter massen kan rulles flad med en kagerulle (ca. 3 mm tyk)
  4. Skær massen i mindre stykker eller brug et glas eller anden fin form til at udstikke
  5. Pensl dem med æg og drys lidt frø på toppen
  6. Bag knækbrødene ved 200 g (varmluft) i 20- 25 min. indtil overfladen er gylden – bag gerne flere plader af gangen og lad dem evt. bytte plads halvvejs

 

VAFFEL SANDWICH

svaffel2

Vil man gerne servere sandwich uden at det skal være de klassiske er her et lille twist, hvor brødet er lavet som vafler. Man kan nemt bruge en klassisk vaffelopskrift og blot fylde sine lækkerier i imellem. Her findes desuden også en sødere udgave, som blandt andet kan ses her

Ingredienser (4 sandwich)

1 mellem stor sweet potato (ca. 200 g)

2 gulerødder (omkring 130 g.)

evt. lidt friske urter

2 æg

1 dl rugmel

1/2 tsk bagepulver

1 dl mælk

smør til stegning

 

Fyld: 100 g stegt kylling, 1/2 mozzarella, et par radiser og salat

  1. Skræl sweet potato og gulerødder og skær dem i mindre stykker
  2. Kog sweet potato og gulerødder møre (ca. 10 min. i en gryde med en smule vand). Vandet skal hældes fra når de er kogt færdige, hvorefter de skal køle en anelse
  3. Hak evt. lidt friske urter (rosmarin, persille, purløg eller basilikum)
  4. Put æg, rugmel, bagepulver, mælk, sweet potato, gulerødder og urter i en skål, hvor det skal blendes til en fin ensartet masse
  5. Varm vaffeljernet op og fordel lidt smør på fladerne
  6. Put en klat dej på pladerne og lad dem blive godt gylde på begge sider
  7. Saml’ sandwich’ne med ønsket fyld og skær dem i trekanter inden servering
tidligere indlæg næste indlæg

6 Kommentarer

  • Reply Hessner 11 juni, 2015 at 14:00

    Dejligt med lidt inspiration!
    Skal stå for at lave lidt let mad, i forbindelse med at min kæreste bliver færdig som ingeniør. Det er ikke altid helt nemt at skulle være opfindsom og praktisk på samme tid ;)

    • Reply Twin Food 12 juni, 2015 at 08:46

      Ej hvor hyggeligt! Og tillykke med din kæreste, det bliver en spændende dag! Vi håber du finder på noget lækkert :)

  • Reply Danika Maia 11 juni, 2015 at 15:38

    Great ideas!

    Danika Maia
    http://www.danikamaia.com
    BLOGLOVIN

    • Reply Twin Food 12 juni, 2015 at 08:46

      Thanks :)

  • Reply Pernille Weidich 12 juni, 2015 at 00:36

    Mmm mums mums mums! Hvor ser det hele bare alt alt for lækkert ud! Jeg har oplevet studentertiden, men heldigvis kan retterne da gemmes til en anden festlighed, eks. til min sommerfødselsdag i august :o) Tak for god inspiration!

    http://Www.pernille-weidich.dk

    • Reply Twin Food 12 juni, 2015 at 09:08

      Tusind tak :)!De kan nemlig helt sikkert også bruges til andre hyggelige stunder.
      Rigtig god fødselsdag :)!

    Skriv en kommentar