13 Opskrifter med græskar –
Bagværk, Brød, Brunch, Bulgur/Kerner, Desserter, Frokost, Glutenfri, Kød, Morgenmad

13 Opskrifter med græskar

Græskarsæsonen er i den grad i gang og vi har selv været i gang med lidt forskellige retter med græskar. Dog synes vi altid at græskarerne vi køber er så store at vi kun får brugt halvdelen. Vi tænker at i derude måske har det lidt på samme måde  og vi har derfor samlet vores bedste opskrifter med græskar i dette indlæg. Der er lidt af det hele – kager/brød, hvor vi burger græskar, men også en salat, en tærte og selvfølgelig en pizza ;-)! Smid endelig en kommentar med hvad i oftest burger græskar til, der ligger nemlig et halvt i køleskabet lige nu, som gerne skulle bruges på noget godt. Det ender næsten altid med en suppe, men det er nu også lækkert :-)! Rigtig god weekend!

 

GRÆSKARBRØD MED FIGEN OG CHOKOLADE

Ingredienser (1 mellem brød)

2 æg

50 g brun farin

40 gram smeltet smør

320 gram græskarpure (kog græskartern i en gryde med lidt vand indtil det er så blødt at det kan moses)

170 gram skyr

180 gram mel

1 tsk bagepulver

1 tsk vaniljepulver

2 tsk kanel

1 tsk kardemomme

1/2 tsk allehånde

1 1/2 tsk stødt ingefær

80 gram hakkede valnødder

100 gram hakket chokolade

Til toppen: Friske figner (eller tørrede) skåret i skiver

  1. Pisk æg og sukker luftigt
  2. Tilsæt smør, græskarpure og skyr og pisk det hele godt sammen
  3. Tilsæt mel, bagepulver, vanilkepulver, kanel, kardemomme og ingefær
  4. Vend tilslut de hakkede valnødder og den hakkede chokolade i dejen og fordel massen i en form med bagepapir
  5. Bag brødet i ovnen ved 180 grader i 50-55 min (tjek med en skar genstand om brødet er færdig)

 

ppan4

GRÆSKARPANDEKAGER

Ingredienser (6-7 stk.)

150 g græskar pure (blendet kogt græskar – tager ca. 10 min. at koge mørt)

1 æg

1 1/2 tsk kanel

1 tsk bagepulver

2 tsk vaniljesukker

60 g sigtemel

50 g hvedemel

Tilbehør: Skyr rørt med peanutbutter og kanel drysset med kiwi eller andet frugt samt hakkede mandler

 

  1. Bland græskar puré med æg og pisk det gerne luftigt
  2. Tilsæt kanel, bagepulver, vaniljesukker og bland
  3. Tilsæt sigte – og hvedemel og bland til en tyk ensartet masse
  4. Placér små pandekager på en pande (ca. 1/2 dl.) og vend dem når de begynder at boble – steg dem gyldne på begge sider
  5. Anret pandekagen stakken med en klat skyr og drys med kiwi og hakkede mandler

 

grasko1HOKKAIDO OSTEBOLLER

Ingredienser (ca. 15 stk.)

30 gram gær

6 dl vand

2 tsk salt

470 gram sigtemel

400 gram hvedemel

1/2 hokkaido lavet til mos (kog hokkaido op i en gryde med 1/2 dl vand i mindre stykker og lav dem til mos – lad det afkøle lidt)

150 gram revet ost

  1. Opløs gær i vandet sammen med salt
  2. Tilsæt sigtemel og lad dejen blive ensartet
  3. Tilsæt hvedemelen lidt ad gangen indtil dejen og derefter hokkaido mos
  4. Ælt dejen godt sammen (vi gjorde det på maskine) og tilsæt tilslut den revne ost, dejen må gerne være lidt klistret
  5. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i ca 1 time
  6. Fordel dejen i muffinsforme, eller i en stor bradepande (her vil bage tiden være lidt anderledes), drys med lidt hokkaido kerner, revet ost og almindelige græskarkerner
  7. Bag dem ved 230 grader i 10 min og derefter ved 200 grader i yderligere 10 minutter (sørg for at osten på toppen bliver gylden)

 

graskk2CITRONKAGE MED HOKKAIDO OG MARCIPAN

Ingredienser (form 27 cm. x 27 cm.)

200 gram sukker

100 gram revet marcipan

5 æg

125 gram græskar (lavet til mos)

200 gram blødt smør

100 gram birkes

1/2 tsk salt

1 spsk bagepulver

300 gram mel

skal fra 3 citroner + saft fra 1

Til toppen: glasur lavet af 1 citron og flormelis indtil rette konsistens

 

  1. Pisk sukker og æg godt sammen og tilsæt derefter den bløde smør
  2. Kom også græskar og marcipan ved og pisk det hele godt sammen
  3. Tilføj birkes, bagepulver og mel
  4. Tilslut tilsættes citronsaft og citronskal
  5. Kom dejen op i en form og bag den ved 175 grader i 35-45 min (tjek med en skarp genstand om den er færdig)
  6. Man kan med fordel lave kagen dagen inden den skal spises og opbevarer den i køleskabet

 

bagt-squash-salatSALAT MED BAGT BUTTERNUT, AVOCADO OG MAZZARELLA

Ingredienser (2-3 personer)

1 butternut squash

2 spsk olie

salt og peber

1 avocado

1 pk frisk mozzarella

Til toppen: 1/2 dl græskarkerner, ærtespirer og karse

 

  1. Skær butternutsquash i tern og kom dem på en bredepande med lidt olie, salt og peber – vend det hele godt rundt
  2. Bag stykkerne i ovnen ved 200 grader i ca. 20 min (afhænger af størrelse, store stykker skal have mere)
  3. Skær avocado ud i skiver og mozzarella i mindre stykker
  4. Fordel den bagte squash på en tallerken sammen med avocado og mozzarella
  5. Drys med græskarkerner, ærtespirer og karse

 

sneg4GRÆSKAR/KANELSNEGLE MED FIGEN/DADEL FYLD

Ingredienser (24 stk.)

Dej

1 pk gær

1 dl lunken mælk

300 g græskarpuré (kog græskaren mør og blend det)

50 g tørrede dadler

1/2 banan

1/2 tsk natron

1 tsk bagepulver

1 tsk vaniljesukker

1/2 tsk salt

2 tsk stødt kardemomme

2 æg

100 rugmel

700-750 hvedemel

 

Fyld

200 g tørrede dadler

200 g tørrede figner

100 g mandler

70 g smeltet smør

2 spsk kanel

 

  1. Rør gæren ud i mælken indtil det hele er opløst
  2. Blend græskarpuré, dadler og banan til en ensartet tyk masse og bland det i mælken og gæren
  3. Tilsæt natron, bagepulver, vaniljesukker, salt og kardemomme og bland det hele godt
  4. Slå de to æg ud i dejen og bland
  5. Tilsæt rugmel og hvedemel og ælt dejen godt sammen (det gør ikke noget den er lidt fedtet)
  6. Stil dejen til hævning i en times tid og lav i mens fyldet
  7. Blend dadler, figner, mandler, den smeltede smør og kanel til en tyk ensartet konsistens
  8. Rul den hævede dej ud på et meldrysset bord til en firkantet flade med en tykkelse på ca. 1,0 cm. (ca. 60×40 cm)- jo “højere” fladen bliver jo større bliver sneglene, jo “bredere” jo flere mindre snegle – så størrelsen afhænger lidt af smag og behag
  9. Fordel fyldet over hele fladen og rul den tæt sammen
  10. Skær rullen i 24 lige store stykker og placér dem på en bageplade – nogle blev puttet i en springform og nogle i muffinsforme
  11. Bag dem i ovnen ved 220 grader (alm. ovn) i ca. 15 min. til overfladen er gylden og sprød

 

hoks1HOKKAIDOSUPPE MED FENNIKEL

Ingredienser (3-4 personer)

1 stort Hokkaido græskar

1 fennikel

1 sød kartoffel

1 tommel ingefær

1 løg

1-2 fed hvidløg

100-150 ml madlavningsfløde (vi brugte 4%)

1 liter grøntsagsbouillon

1/2 spsk karry

1/2 tsk cayennepeber

Salt og peber

Til toppen: Græskarkerner, 100 gram små snack/ølpølser og creme fraiche

 

  1. Skræl hokkaido græsker og sød kartoffel – skær begge ting i mindre stykker
  2. Skær løg, ingefær og hvidløg i små stykker (det skal ikke hakkes) og svits det i en gryde i lidt olie
  3. Tilsæt karry og cayennepeber til gryden og mix det hele godt rundt
  4. TIlsæt hokkaido, sød kartoffel, fennikel og grøntsagsbouillon til gryden og lad det hele koge op
  5. Lad det hele koge i gryden indtil grøntsagerne er møre og kan blendes
  6. Blend alle ingredienserne til en ensartet masse og lad suppen koge op endnu en gang
  7. Tilsæt madlavningsfløde og smag til med salt og peber
  8. Skær ølpølserne i mindre skiver og rist dem sprøde på en pande

 

tartege1GLUTENFRI TÆRTE MED HOKKAIDO, GEDEOST OG ARTISKOKKER

Ingredienser (diameter 22 cm.)

Dej

4 dl mandelmel

50 g blødt smør

1 æg

  1. Bland alle ingredienserne og saml dejen godt med hænderne (lad den evt. stå på køl imens græskar bages (se under fyld))
  2. Smør tærteformen og tryk dejen godt ud
  3. Lad tærtebunden bage i 10 min. ved 180 grader (alm. ovn) og tilsæt herefter fyldet

 

Fyld

1/2 hokkaido græskar

3 æg

1 dl hytteost

1 dl mælk

100 g grillede artiskokker

50-70 g gedeost

Salt og peber

  1. Skær græskar i tern, fordel det på en bageplade og bag det i ovnen med lidt salt i 20 min ved 180 grader
  2. Bland æg, hytteost og mælk sammen med lidt salt og peber
  3. Skær gedeost og artiskokker i mindre stykker og bland det med de bagte græskar stykker
  4. Fordel gedeost, artiskokker og græskar i bunden af den bagte tærtebund
  5. Hæld hytteost/æggeblandingen henover og bag tærten færdig ved 180 grader i 30 min.

 

bananp5FEDTFATTIGT GRÆSKARBRØD MED BANAN

Ingredienser (1 brød)

3 æg

450 g græskar

70 g sukker

100 g dadler

1 banan

1/2 tsk natron

1 tsk bagepulver

1/2 stang vaniljesukker

2 tsk kanel

1/2 tsk salt

150 g mel

Evt. tilbehør: Creme fraiche eller flødeskum

 

  1. Pisk æg og sukker luftigt
  2. Skær græskaret i mindre stykker, kog dem møre (tager ca. 10 min.) og blend det til en puré
  3. Blend dadler og banen og bland det forsigtigt i æggemassen sammen med græskar puréen
  4. Tilsæt forsigtigt natron, bagepulver, vaniljesukker, kanel, salt og melet
  5. Hæld massen i en form, der er smurt eller med bagepapir
  6. Bag brødet ved 200 grader i 40-50 min indtil – tjek ved at stik en skarp genstand i midten og se om der sidder noget dej – hvis ikke er den færdig
  7. Lad gerne brødet stå til afkøling (evt. i køleskabet) inden det skæres
  8. Opbevar det i køleskabet – hermed får det den bedste konsistens

 

gpiz1PIZZA MED OKSEKØD, HOKKAIDO OG BLÅOST

Ingredienser (2-3 store pizzaer)

Dej

10 g gær

2 tsk salt

1 dl surdej (kan erstattes af 1 dl vand og 10 g gær)

meget lidt sukker

2 1/2 dl vand

150 g fuldkorns emmermel (kan erstattes af andet fuldkornsmel)

250 g hvedemel

Lidt olie

  1. Opløs gær sammen med salt, surdej og sukker i vandet
  2. Tilsæt fuldkorns emmermel og bland dejen godt indtil der ikke er nogle klumper
  3. Ælt hvedemelen godt i dejen – vi lavede dejen på maskine og lod den køre ca. 10 min. Hvis man laver den i hånden kan det være det er nødvendigt med en anelse mere mel
  4. Drys lidt olie i bunden af en skål og lad dejen hæve tildækket heri i 4-5 timer (vores stod på køkkenbordet)

Fyld

2-3 dl tomatsauce (lavet af en pk. hakkede tomater, tomatpuré, basilikum, løg, hvidløg, lidt sukker, salt og olie kogt op)

1/2 hokkaido græskar

350 g hakket oksekød

3 snackpeber

2 stk frisk mozzarellaost

50-70 g blåost

Et par håndfulde rucola

Til toppen: Frisk oregano

  1. Skær skrallen af græskaret og skær det i mindre tynde skiver sammen med snackpeberne
  2. Grill græskar et par minutter på hver side på en pande eller i ovnen
  3. Fordel tomatsaucen over pizzaerne
  4. Kom oksekødsstykker på dejen sammen med den grillede græskar og snackpeber
  5. Fordel den friske mozzarella og lidt blåost som ønsket
  6. Bag pizzaerne i oven for fuld hammer (gerne 300 grader og på pizzasten (hvis man bruger pizzasten skal den være i ovnen 10-20 min. inden pizzaen kommer på) – så bliver resultatet virkelig lækkert), ellers så skru ovnen op på så høj varme som muligt
  7. Bag dem i 10-15 min indtil dejen er sprød og pynt med frisk inden servering

 

rugm5

RUGMUFFINS MED GRÆSKAR OG QUINOA

Ingredienser (ca. 20 stk.)

1/4 pakke gær

1/2 dåse øl

4 dl vand

1 tsk salt

150 g blandede kerner (her blev brugt rugkerner, solsikkekerner og hørfrø)

2 tsk maltsirup (kan undlades)

200 g rugmel

50 g havregryn

150-200 g hvedemel

1/2 tsk sukker

150 g græskar puré (blendet opkogt græskar)

2 revne gulerødder

1 dl kogt quinoa (koges efter anvisning på pakken)

 

  1. Lad gæret blive opløst i vandet sammen med sukker og salt – lad det gerne stå 5-10 min., til gæren bliver aktiv
  2. Tilsæt øl, kerner, maltsirup samt havregryn
  3. Bland græskar puré, de revne gulerødder og den kogte quinoa i dejen
  4. Tilsæt rug- og hvedemel og bland det godt. Massen vil være klistret som en normal rugbrødsdej
  5. Stil blandingen til hævning et lunt sted 1 times tid eller mere
  6. Smør muffinsforme og fyld dem ca. 3/4 op med dej
  7. Bag dem i ovnen ved 200 grader i 50-60 min – indtil bunden og toppen er sprød

 

brunchBAGT BUTTERNUT MED ÆG

Ingredienser (2 personer)

1/2 butternut squash (den ende med kerner)

Salt og peber

en lille handful spinatblade

2 æg

til servering: feta

 

  1. Skær butternut squashen over, sådan at du står med den ende, hvori der er kerner
  2. Halver enden og fjern kernerne, tag evt. lidt ekstra kød med ud, så der er plads til et æg
  3. Skær riller med en kniv i squash kødet og skær lidt af bunden af, sådan at det står stabilt på en bageplade med bagepapir
  4. Kom salt og peber over butternut squashen og bag den i ovnen ved 180 grader i ca. 20 min
  5. Slå et æg ud i en mindre skål (så er det nemmere at styre)
  6. Kom lidt spinatblade i bunden og derefter hældes ægget ned i hullet
  7. Bag butternut squashed i yderligere 10-15 min (tjek undervejs at ægget er rimelig bagt)
  8. Vi pyntede med feta, men her kan man også sagtens bruge hytteost eller fx. avocado

 

pumpt2

GRÆSKAR TRØFLER

Ingredienser (ca. 20 stk.)

150 g græskar puré

2 bananer

50 knuste fuldkorns digestive (gem en lille smule til drys)

1/2 –  1 tsk kanel

100 g hvid chokolade

 

  1. Mos bananerne sammen med græskarpureén til en ensartet masse
  2. Tilsæt de knuste kiks og kanel og bland godt
  3. Smelt 100 g. hvidchokolade og bland det i græskarmassen
  4. Put massen i en frysevenlig beholder og herefter i fryseren i et par timer
  5. Tag massen ud og brug to skeer til at forme nogenlunde runde kugler, der bagefter puttes tilbage i fryseren hvor de snildt kan stå en nat
  6. Smelt de 200 g hvidchokolade og overtræk græskartrøflerne (der tages ud af fryseren lige inden de skal overtrækkes)
  7. Opbevar dem i fryseren, men tag dem gerne ud lidt inden de skal spises – ellers kan man godt få lidt isninger på tænderne ;)
tidligere indlæg næste indlæg

No Kommentarer

Skriv en kommentar