I weekenden var vi på arbejde og lånte en af kokkenes kogebøger med hjem “Drakamöllans køkken”. Der er en masse lækre opskrifter i bogen. Specielt en af opskrifterne blev vi lidt længere ved – nemlig “Drakamöllans favorit brød”. Det er længe siden vi har bagt rigtig gode morgenboller, og tænkte at disse ville egne sig godt til det. Selvfølgelig ville man også sagtens kunne bruge dem som sandwichbolle, men vi bagte dem primært fordi vi savnede nogle morgenboller til weekenderne, man nemt kan tage op af fryseren :-).
Vi har lige fået en pakke fra Amo, med tre pakker nyt mel, der skal testes. Simpelthen perfekt timing – i bollerne kom der både Amo Vinjett Hvedemel og Amo Vinjett Fuldkornsmel, men man kan sagtens bruge helt klassisk fuldkornshvedemel og hvedemel alt efter hvad man har i køkkenet. Dejen er super nem og lækker at have med at gøre, vi havde ikke fingrene i den en eneste gang, udover da bollerne hurtigt skulle formes. De kan både formes som små kuvertbrød eller til baguettes. Vi puttede en bradepande med vand i bunden af ovnen, så der var damp i ovnen og bollerne fik en sprød skorpe.
MEGET NEMME MORGENBOLLER
Ingredienser
- 25 gram gær
- 1/2 liter vand
- 1 dl mælk (her kan man også sagtens bruge ymer)
- 1 spsk honning
- 3 dl fuldkornsmel
- 9 dl hvedemel
- 2 tsk groft salt
Sådan gør du
- Start med at opløs gæren i vand og mælk
- Derefter tilsættes honningen - dette røres godt rundt
- Salt tilsættes sammen med fuldkornsmel og det hele røres godt sammen
- Tilsæt resten af melet og rør det godt ind i dejen, men sørg for, at den virker løs - der må ikke arbejdes for meget med den
- Lad dejen hæve til dobbelt størrelse ved stuetemperatur i 1-2 timer. Nogle gange er en enkelt time nok, men dejen tager på ingen måde skade af, at stå længere end de 2 timer. Dejen kan nemt sættes over om aftenen, og hæve til næste morgen
- Efter hævningen hældes dejen forsigtigt ud på et køkkenbord, som er drysset med mel. Dejen skal på ingen måde æltes! Brug en dejskraber og del dejen i det ønskede antal portioner, som formes til kurvertbrød eller baguettes
- Bag dem med det samme ved 230 grader (sæt evt. en bradepande i bunden af ovnen med vand, så ovnen bliver fuld af damp. Når bollerne skal ind er det vigtigt at gøre det hurtigt, så dampen bliver inde i ovnen)
- Bag bollerne i ca. 14-16 min
31 Kommentarer
Hvor længe kan de så holde sig i frysen :)?
Der kan de nok ligge i 2-3 mrd ;-)
Hej :)
Kan man bruge almindeligt mel(hvedemel, grahramsmel ovs) til dem?
Jeg ved bare ikke helt hvordan det Amo mel fungere :)
Det kan du sagtens, det burde ikke gøre nogen forskel :)
[…] i blød ift. hvad jeg skulle finde på. Det endte med boller, efter ca. samme opskrift som de her morgenboller og så focaccia brød. På focacciaen ville jeg gerne finde på lidt spændende fyld, men uden for […]
[…] opskrift vi brugte den anden dag, da vi lavede morgen boller, var simpelthen så nem at vi allerede dagen efter havde lyst til at bage igen. Vi ville gerne lave […]
Prøvede jeres boller i dag. Havde dog ikke ymer – men brugte i stedet creme fraise 18 %. De blev perfekte. Sprøde uden på og saftige bløde indeni :)
I øvrigt synes jeg at I har en masse spændende opskrifter – som vi helt klart skal prøve hen ad vejen:)
Hej Sanne
Tak for din søde kommentar, dejligt at høre at det lykkeds med bollerne og at de blev lige som de skulle :)
Lad os endelig høre hvordan det går med det andet du afprøver ;)
God aften
KH
Hej! Super lækker blog i har :-) Jeg skal lige høre: hvis man skal bruge denne opskrift til over-Night-boller, skal der så mindre gær i? Og skal dejen stå på køl natten over? :-)
På forhånd tusind tak. Glæder mig meget til at bage dem.
Mvh Liv.
Hej Liv
Tusind tak :)
Du kan sagtens nøjes med 10-15 g gær og så lader du den bare stå i køleskabet indtil den skal bruges ;)
God fornøjelse
KH
BRADEPANDE. DEJSKRABER. Til næste gang. Ikke for at være en so, men det er svært at koncentrere sig om hvad der, står når der er stavefejl over det hele.
Sådan er det nok her på vores side – vi går mest op i opskrifterne!
@Louise, fej foran egen dør. Dine punktummer og kommaer er vist heller ikke helt korrekt.
Fantastiske Boller!
Har aldrig prøvet at bage på den måde, men de blev så lækre, sprøde og velduftende!! Tak for en ny morgenklassiker! ?
Tusind tak Tine – hvor er det dejligt at høre :)!
Hej Twinfood,
I skriver at bollerne skal bages ved 230 grader, er det med varmluft eller alm. ovn?
Vh. Maria
Og kan de pensles med æg, mælk eller andet? eller er det ligegyldigt? :)
Hej Maria,
Vi bager dem oftest ved varmluft, så synes vi at de bliver ekstra sprøde på toppen – og det er bedst hvis man har mere end én plade inde ad gange. Du kan også godt bage dem ved alm. ovn.
De behøver ikke at blive penslet med noget :)
God aften
Jeg døjer tit med at bollerne sprækker på toppen. Hvad kan det være?
Hej Katrine,
Det gør vi også, men vi synes nu det kan være okay.
Vi har ikke lige fundet opskriften mod ingen sprækker ;-)
Det her er no go. Målene passer ikke. Dejen er så tynd at Man bare kan lægge nogle falde pandekager på bagepladen. De kan ikke formes til noget helst. Og jeg har endda brugt ekstra mel.
Hej Gitte,
Det er vi kede af at høre.
Som du kan se på billederne er dejen meget våd og det er ikke meningen at man kan rulle dejen til boller.
Man bruger dejskraber eller hænderne med masser af mel til at vende dem rundt.
De i alt 12 dl mel svarer til ca. 600 g og det burde passe helt fint med de i alt 6 dl væske.
Vi håber det lykkeds trods lidt ekstra mel,
Super gode morgen boller, hvis man har glemt at sætte dej over natten før.
Har bagt dem mange gange
Tak Ellen,
Det er vi så glade for at høre!
KH
Laura og Christine
Vildt dejlige morgenboller og det kommer fra en halvgammel kone, der har bagt i mange år. Målene passer fint hos mig og jeg har købt en spatel (stor) i Bygma og den er fabelagtig til den lidt våde dej. Tak for en virkelig klassiker – bager dem hver morgen
Kære Esther,
Tusind tak for din søde kommentar! Hvor er det dejligt at høre :)
Og tak for tip med spatel,
Kan man lave dem 2 dage i forvejen?
Vi er lidt i tvivl om det mon er dejen, du mener.
Dejen vil godt kunne stå i køleskabet 2 dage i forvejen inden bollerne bages. Hvis bollerne er bagt, kan de også godt laves 2 dage i forvejen. Når de skal serveres vil vi anbefale at varme dem igen – dup evt. med lidt vand inden de kommer i ovnen, da det vil give en sprødere overflade.
Super nem dej – der bliver til skønne morgenbrød 🤗
Hej. Dejlig opskrift. Jeg får at vide af andre, at hvis man vil have ordentlige glutentråde, SKAL man bruge røremaskine. I anbefaler endelig kun at bearbejde dejen blidt. Hvad vil der ske, hvis denne dej røres godt igennem?
Hej Claus,
Det er kun for nemhedens skyld at vi kun rører dejen. Vi oplever faktisk også at kunne få dejlig luftige boller bare ved at røre med røreske :)