MEGET NEMME MORGENBOLLER –
Bagværk, Brød, Morgenmad

MEGET NEMME MORGENBOLLER

I weekenden var vi på arbejde og lånte en af kokkenes kogebøger med hjem “Drakamöllans køkken”. Der er en masse lækre opskrifter i bogen. Specielt en af opskrifterne blev vi lidt længere ved – nemlig “Drakamöllans favorit brød”. Det er længe siden vi har bagt rigtig gode morgenboller, og tænkte at disse ville egne sig godt til det. Selvfølgelig ville man også sagtens kunne bruge dem som sandwichbolle, men vi bagte dem primært fordi vi savnede nogle morgenboller til weekenderne, man nemt kan tage op af fryseren :-).

Vi har lige fået en pakke fra Amo, med tre pakker nyt mel, der skal testes. Simpelthen perfekt timing – i bollerne kom der både Amo Vinjett Hvedemel og Amo Vinjett Fuldkornsmel, men man kan sagtens bruge helt klassisk fuldkornshvedemel og hvedemel alt efter hvad man har i køkkenet. Dejen er super nem og lækker at have med at gøre, vi havde ikke fingrene i den en eneste gang, udover da bollerne hurtigt skulle formes. De kan både formes som små kuvertbrød eller til baguettes. Vi puttede en bradepande med vand i bunden af ovnen, så der var damp i ovnen og bollerne fik en sprød skorpe.

 

meget_nemme_morgenboller

MEGET NEMME MORGENBOLLER

Der hverken kræver maskine eller vilde ælte-teknikker
3.75 fra 4 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Madpakken, Morgenmad
Antal: 15 stk.

Ingredienser

  • 25 gram gær
  • 1/2 liter vand
  • 1 dl mælk (her kan man også sagtens bruge ymer)
  • 1 spsk honning
  • 3 dl fuldkornsmel
  • 9 dl hvedemel
  • 2 tsk groft salt

Sådan gør du

  • Start med at opløs gæren i vand og mælk
  • Derefter tilsættes honningen - dette røres godt rundt
  • Salt tilsættes sammen med fuldkornsmel og det hele røres godt sammen
  • Tilsæt resten af melet og rør det godt ind i dejen, men sørg for, at den virker løs - der må ikke arbejdes for meget med den
  • Lad dejen hæve til dobbelt størrelse ved stuetemperatur i 1-2 timer. Nogle gange er en enkelt time nok, men dejen tager på ingen måde skade af, at stå længere end de 2 timer. Dejen kan nemt sættes over om aftenen, og hæve til næste morgen
  • Efter hævningen hældes dejen forsigtigt ud på et køkkenbord, som er drysset med mel. Dejen skal på ingen måde æltes! Brug en dejskraber og del dejen i det ønskede antal portioner, som formes til kurvertbrød eller baguettes
  • Bag dem med det samme ved 230 grader (sæt evt. en bradepande i bunden af ovnen med vand, så ovnen bliver fuld af damp. Når bollerne skal ind er det vigtigt at gøre det hurtigt, så dampen bliver inde i ovnen)
  • Bag bollerne i ca. 14-16 min
tidligere indlæg næste indlæg

31 Kommentarer

  • Reply Anonymous 5 juni, 2012 at 11:56

    Hvor længe kan de så holde sig i frysen :)?

  • Reply Rose 20 marts, 2014 at 12:48

    Hej :)
    Kan man bruge almindeligt mel(hvedemel, grahramsmel ovs) til dem?
    Jeg ved bare ikke helt hvordan det Amo mel fungere :)

    • Reply Twin Food 20 marts, 2014 at 15:10

      Det kan du sagtens, det burde ikke gøre nogen forskel :)

  • Reply » FOCACCIA BRØD 19 august, 2014 at 14:49

    […] i blød ift. hvad jeg skulle finde på. Det endte med boller, efter ca. samme opskrift som de her morgenboller og så focaccia brød. På focacciaen ville jeg gerne finde på lidt spændende fyld, men uden for […]

  • Reply » FULDKORNSBRØD BAGT I HÆVEKURV 20 august, 2014 at 16:05

    […] opskrift vi brugte den anden dag, da vi lavede morgen boller, var simpelthen så nem at vi allerede dagen efter havde lyst til at bage igen. Vi ville gerne lave […]

  • Reply Sanna Hoffritz 1 februar, 2015 at 15:29

    Prøvede jeres boller i dag. Havde dog ikke ymer – men brugte i stedet creme fraise 18 %. De blev perfekte. Sprøde uden på og saftige bløde indeni :)

    I øvrigt synes jeg at I har en masse spændende opskrifter – som vi helt klart skal prøve hen ad vejen:)

    • Reply Twin Food 1 februar, 2015 at 17:59

      Hej Sanne
      Tak for din søde kommentar, dejligt at høre at det lykkeds med bollerne og at de blev lige som de skulle :)
      Lad os endelig høre hvordan det går med det andet du afprøver ;)
      God aften
      KH

  • Reply Liv Nørgård 11 februar, 2015 at 20:22

    Hej! Super lækker blog i har :-) Jeg skal lige høre: hvis man skal bruge denne opskrift til over-Night-boller, skal der så mindre gær i? Og skal dejen stå på køl natten over? :-)
    På forhånd tusind tak. Glæder mig meget til at bage dem.
    Mvh Liv.

    • Reply Twin Food 13 februar, 2015 at 20:05

      Hej Liv
      Tusind tak :)
      Du kan sagtens nøjes med 10-15 g gær og så lader du den bare stå i køleskabet indtil den skal bruges ;)
      God fornøjelse
      KH

  • Reply Louise 6 januar, 2017 at 07:37

    BRADEPANDE. DEJSKRABER. Til næste gang. Ikke for at være en so, men det er svært at koncentrere sig om hvad der, står når der er stavefejl over det hele.

    • Reply Twin Food 10 januar, 2017 at 20:23

      Sådan er det nok her på vores side – vi går mest op i opskrifterne!

      Het is ook nuttig bij erectiestoornissen veroorzaakt door diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, medicijnen tegen hoge bloeddruk, kankerbehandelingen en een hoog cholesterolgehalte in het bloed. Mensen die de pil kunnen betalen, kunnen erectiemedicijnen.com/goederen/kamagra-kopen-apotheek.html nog steeds nuttig vinden.

    • Reply Karma 3 januar, 2020 at 15:28

      @Louise, fej foran egen dør. Dine punktummer og kommaer er vist heller ikke helt korrekt.

  • Reply Tine Gaziel 26 marts, 2017 at 08:42

    Fantastiske Boller!
    Har aldrig prøvet at bage på den måde, men de blev så lækre, sprøde og velduftende!! Tak for en ny morgenklassiker! ?

    • Reply Twin Food 26 marts, 2017 at 16:35

      Tusind tak Tine – hvor er det dejligt at høre :)!

  • Reply Maria 10 maj, 2017 at 10:27

    Hej Twinfood,
    I skriver at bollerne skal bages ved 230 grader, er det med varmluft eller alm. ovn?

    Vh. Maria

    • Reply Maria 10 maj, 2017 at 10:28

      Og kan de pensles med æg, mælk eller andet? eller er det ligegyldigt? :)

    • Reply Twin Food 14 maj, 2017 at 16:30

      Hej Maria,
      Vi bager dem oftest ved varmluft, så synes vi at de bliver ekstra sprøde på toppen – og det er bedst hvis man har mere end én plade inde ad gange. Du kan også godt bage dem ved alm. ovn.
      De behøver ikke at blive penslet med noget :)
      God aften

  • Reply Katrine Riishøj 14 september, 2018 at 09:52

    Jeg døjer tit med at bollerne sprækker på toppen. Hvad kan det være?

    • Reply Twin Food 14 september, 2018 at 19:47

      Hej Katrine,
      Det gør vi også, men vi synes nu det kan være okay.
      Vi har ikke lige fundet opskriften mod ingen sprækker ;-)

  • Reply Gitte larsen 2 september, 2020 at 06:30

    1 star
    Det her er no go. Målene passer ikke. Dejen er så tynd at Man bare kan lægge nogle falde pandekager på bagepladen. De kan ikke formes til noget helst. Og jeg har endda brugt ekstra mel.

    • Reply Twin Food 3 september, 2020 at 11:00

      Hej Gitte,
      Det er vi kede af at høre.
      Som du kan se på billederne er dejen meget våd og det er ikke meningen at man kan rulle dejen til boller.
      Man bruger dejskraber eller hænderne med masser af mel til at vende dem rundt.
      De i alt 12 dl mel svarer til ca. 600 g og det burde passe helt fint med de i alt 6 dl væske.
      Vi håber det lykkeds trods lidt ekstra mel,

  • Reply Ellen 19 september, 2020 at 07:10

    5 stars
    Super gode morgen boller, hvis man har glemt at sætte dej over natten før.
    Har bagt dem mange gange

    • Reply Twin Food 20 september, 2020 at 01:26

      Tak Ellen,
      Det er vi så glade for at høre!

      KH
      Laura og Christine

  • Reply Esther 8 oktober, 2021 at 15:18

    5 stars
    Vildt dejlige morgenboller og det kommer fra en halvgammel kone, der har bagt i mange år. Målene passer fint hos mig og jeg har købt en spatel (stor) i Bygma og den er fabelagtig til den lidt våde dej. Tak for en virkelig klassiker – bager dem hver morgen

    • Reply Twin Food 20 oktober, 2021 at 14:48

      Kære Esther,
      Tusind tak for din søde kommentar! Hvor er det dejligt at høre :)
      Og tak for tip med spatel,

  • Reply Anonym 23 december, 2021 at 18:01

    Kan man lave dem 2 dage i forvejen?

    • Reply Twin Food 13 januar, 2022 at 12:43

      Vi er lidt i tvivl om det mon er dejen, du mener.
      Dejen vil godt kunne stå i køleskabet 2 dage i forvejen inden bollerne bages. Hvis bollerne er bagt, kan de også godt laves 2 dage i forvejen. Når de skal serveres vil vi anbefale at varme dem igen – dup evt. med lidt vand inden de kommer i ovnen, da det vil give en sprødere overflade.

  • Reply Anonym 7 august, 2022 at 09:36

    4 stars
    Super nem dej – der bliver til skønne morgenbrød 🤗

  • Reply Claus Eriksen 7 februar, 2023 at 14:29

    Hej. Dejlig opskrift. Jeg får at vide af andre, at hvis man vil have ordentlige glutentråde, SKAL man bruge røremaskine. I anbefaler endelig kun at bearbejde dejen blidt. Hvad vil der ske, hvis denne dej røres godt igennem?

    • Reply Twin Food 2 juni, 2023 at 07:24

      Hej Claus,
      Det er kun for nemhedens skyld at vi kun rører dejen. Vi oplever faktisk også at kunne få dejlig luftige boller bare ved at røre med røreske :)

    Skriv et svar til Karma Slet kommentar