GØR FRYSEREN KLAR TIL STUDIESTART #2 –
Bagværk, Brød, Frokost, Snacks, Til madpakken

GØR FRYSEREN KLAR TIL STUDIESTART #2

mussn1
gulr2

Universitets semesterstart nærmer sig og vi har derfor, ligesom sidste år, strikket et lille indlæg sammen, der kan hjælpe Jer med at gøre Jeres fryser helt klar til studiestart. Vi har ALTID brød, mv. i vores fryser til vores madpakker og det er virkelig nemt når det eneste man skal huske er at tage lidt brød op dagen inden skoledagen eller blot tø det op i mikroovnen om morgenen. Det hjælper hvert fald os til at få lavet en lækker madpakke, som man kan gå og glæde sig til i løbet af dagen. Der findes altså ikke noget værre end at “hade” sin madpakke så meget at man faktisk ender med at købe noget mere fristende fra kantinen i stedet. Noget der er helt anderledes i år er, at vi ikke mere skal have madpakke med på uni. Christine blev færdig før sommerferien og Laura bliver færdig i start september. Så måske kommer der en madpakke med på en fremtidig arbejdsplads i stedet for :-)

 

MUSLI SNACK MED TRANEBÆR OG CHOKOLADE

mussn1

Ingredienser (12-14 stk)

6 dl müsli (kan erstattes af 6 dl kerner/haveregryn/nødder/chiafrø)

En anelse salt

1 dl kokosolie

1/2 dl honning

1/2 dl peanutbutter

2 æg

70 gram tranebær

70 gram mørk chokolade

  1. Kom müsli og salt i en skål
  2. Smelt kokosolie, honning og peanutbutter i en skål og bland det sammen inden det tilføjes til müslien
  3. Tilføj æg og rør det hele godt sammen
  4. Hak chokoladen groft og tilføj det til massen sammen med tranebær
  5. Rør det hele godt sammen og sørg for at massen kan samle sig
  6. Form massen på en bageplade (vi brugte en rund form) og bag dem i ovnen ved 180 grader i 15-20 min (alternativt kan man komme massen i en firkantet form og skærer barer ud efter bagningen)
  7. Lad dem køle af inden de opbevares i en lufttæt beholder

 

PØLSEHORN MED PESTO

pestp3

Ingredienser til pølsehorn (ca. 30 stk)

Dej

1/2 L mælk

50 gram gær

200 gram neutral yoghurt

2 tsk groft salt

150 gram groft rugmel

750 – 850 gram hvedemel (afhænger lidt af om den æltes i hånden ellers køres på maskine, men tilsæt lidt ad gangen)

Tilbehør

15 pølser skåret over i halv

Pesto til at komme i hornene (vi købte en fra Løgismose)

Sesam og blå birkes til toppen

  1. Lun mælken og rør gæren ud heri
  2. Tilsæt yoghurt, salt, rugmel og hvedemel – hold lidt igen med hvedemelen og tilsæt indtil dejen er æltet godt sammen
  3. Stil dejen til hævning et lunt sted i 1-2 timer
  4. Tag dejen ud på et meldrysset bord og del dejen i 3 portioner, hvor der kan komme 10 stk. ud af hver.
  5. Rul hver portion dej ud til en pølse og del den i 10 lige store stykker, rul hvert stykke fladt ud, så bredden passer nogenlunde med længden på pølsen
  6. Fordel lidt pesto på hver og kom pølserne oven på
  7. Læg hornene på en bradepande med bagepapir og lad dem efterhæve 1/2 time.
  8. Hornene penslels med æg og pyntes med sesam/birkes inden de bages i ovnen.
  9. Bag dem ved 200 grader ovn i ca. 20-25 min og lad dem køle af på en rist.

 

RUGBOLLER MED GULERØDDER OG CHIAFRØ

gulr2

Ingredienser (ca. 18 stk.)

9 dl vand

25 gram gær

1 dl surdej

3 tsk salt

130 gram solsikkekerner

70 gram hørfrø

200 gram rugkerner

30 gram græskarkerner

1 dl chiafrø

1 dl hytteost

300 gram revet gulerød

250 gram rugmel

1 spsk maltmel

Ekstra: Blanding af hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner, sesamfrø, chiafrø, rugflager

  1. Opløs gær i vand og tilsæt surdej – bland tingene godt sammen
  2. Tilsæt salt sammen med alle kerner og frø
  3. Tilsæt hytteost samt revet gulerød og miks det hele godt
  4. Tilslut tilføjes rugmel og maltmel
  5. Sørg for at alt mel er æltet godt ind inden dejen stilles til hævning i min. 3 timer (gerne længere)
  6. Form bollerne og vend dem i en bakke med en blanding af kerner og frø
  7. Kom dem på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen ved 180 grader i 45-60 min

 

SUNDERE KANELGIFLER

kanelg3

Ingredienser (40 stk)
Dej

50 gram gær

1 dl lunken mælk

300 g æblemos (hjemmelavet eller fra glas)

70 g tørrede dadler

1/2 tsk natron

1 tsk bagepulver

1 tsk vaniljesukker

1/2 tsk salt

2 tsk stødt kardemomme

2 æg

100 rugmel

700-750 hvedemel (hvis man har en røremaskine kan man nøjes med 500-550 gram mel, her skal den dog æltes i 15-20 min)

Fyld

350 g tørrede dadler

100 g tørrede figner

100 g mandler

50 g smeltet smør

2 spsk kanel

1/2 dl vand

  1. Rør gæren ud i mælken indtil det hele er opløst
  2. Blend æblemos og dadler til en ensartet tyk masse og bland det i mælken og gæren
  3. Tilsæt natron, bagepulver, vaniljesukker, salt og kardemomme og bland det hele godt
  4. Slå de to æg ud i dejen og bland
  5. Tilsæt rugmel og hvedemel og ælt dejen godt sammen (det gør ikke noget den er lidt fedtet)
  6. Stil dejen til hævning i en times tid og lav i mens fyldet
  7. Blend dadler, figner, mandler, den smeltede smør, vand og kanel til en tyk ensartet konsistens
  8. Del dejen i to og rul hver ud til en aflang firkant med en størrelse på ca. 25 x 65 cm
  9. Fordel halvdelen af fyldet på hver flade fladen og rul den tæt sammen – rul fra den lange side så der bliver mange små
  10. Skær rullen i ca. 20 lige store stykker og placér dem på en bageplade – start med at skær et hjørne af og skær herefter skiftevis skråt til hver side så mere fyld kommer til syne – pensl evt. med æg for at få en lidt mere blank overflade
  11. Bag dem i ovnen ved 220 grader (alm. ovn) i ca. 15 min. til overfladen er gylden og sprød

 

CALZONE

calz1

Ingredienser (ca. 6 halvstore)
Dej

25 g gær

500 ml lunkent vand

1 tsk sukker

1/2 spsk salt

5 dl rugmel

10 1/2 dl hvedemel

  1. Bland gær, vand, sukker og salt indtil gæren er opløst
  2. Tilsæt rug- og hvedemel og lad det hele blive æltet godt sammen – lad den gerne køre på maskine 10-15 min (dog ikke et must – men hvis ikke man bruger en røremaskine er det muligt der skal en anelse mere mel i)
  3. Hæld lidt olie i en skål og stil dejen til hævning tildækket (gerne 2 timer eller mere)
  4. Del dejen i 6 lige store stykker og rul dem ud til tynde pizzaer

 

Fyld

3-4 dl pizzasauce

12 stykker lufttørret skinke

250 g svampe

2-3 tomater

3 friske mozzarellaer

Rucola

  1. Put pizzasauce på den ene halvdel af pizzaen og fordel fyld henover
  2. Fold den end side over den anden og pres siderne sammen
  3. Bag calzonerne i ovnen ved 250 grader i 10-15 min, indtil bunden er sprød og toppen gylden

 

CHOKORUG

chorug1

Ingredienser (giver ca. 40 stk.):
Dag 1

80 gram hørfrø

140 gram solsikkekerner

400 gram rugkerner

4 dl koldt vand

150 ml surdej

50 gram gær

  1. Start med at opløse gær i vand
  2. Kom derefter de andre ingredienser ved og bland det hele godt rundt
  3. Lad det stå over natten (ca. 12 timer)

Dag 2

5 dl vand

320 gram rugmel

30 gram salt

2.5 spsk maltmel

200 gram hakket mørk chokolade

Til pynt: 100-200 gram hakkede hasselnødder

  1. Start med at tilsætte vand til skålen fra dag 1
  2. Kom derefter de andre ingredienser i undtagen chokoladen – bland det godt sammen
  3. Kom chokoladen i og sørg for at få den jævnt fordelt i hele dejen
  4. Form små klumper af dejen og rul dem i de hakkede hasselnødder
  5. Læg klumperne på en bageplade med bagepapir
  6. Lad choko klumperne hæve i ca. 1 time
  7. Kom dem i ovnen ved 180 grader og giv dem ca 20 minutter (tjek dem gerne efter 15 min)
  8. Lad klumperne køle af på en rist
  9. Nyd dem til en kop kaffe eller tag dem med i madpakken :-)

 

TIPHvis man vil slå to fluer med et smæk kan man lave opskriften ovenfor og bruge 3/4 af dejen til rugboller og den resterende 1/4 af dejen til chokorug. Chokorugene behøver ikke at være så store, så selvom man gør dette, skal man nok få lidt til fryseren :-)

 

SNURRER MED SOLTØRRET TOMATTAPANDE

kansol4

Ingredienser (ca 24 stk)
Dej

25 gram gær

750 ml lunkent vand

2 tsk salt

1 1/2 tsk sukker

1/2 dl olie

8 dl grahamsmel

8 dl hvedemel

  1. Opløs gær i vand og tilsæt derefter sukker og salt
  2. Tilsæt olie og grahamsmel – ælt det hele godt sammen
  3. Tilsæt hvedemel og ælt dejen rigtig godt (10 min på røremaskine) indtil dejen ikke er klistret mere (det er meningen at dejen skal være rimelig flydende her indtil den er æltet godt fast)
  4. Lad dejen hæve i ca 1 time
  5. Del dejen i 24 klumper på et godt meldrysset bord og rul hver klump flat ud

Soltørret tomattapenade

1 løg

3 fed hvidløg

250 g soltørrede tomater

60 g mandler

1 1/2 dl olie

Lidt vand

Salt og peber

  1. Blend alle ingredienserne til tapanaden til en ensartet tyk masse og smag til med salt og peber. Tilsæt vand indtil konsistensen er ok
  2. Kom tapenade på hver udrullet dej og rul den sammen til en pølse (ligesom når man laver kanelsnegle)
  3. Skær pølsen i to på langs men lad være med at skære hele vejen igennem (lad den ene ende hænge sammen)
  4. Rul de to strimler sammen indover hinanden til en snoet pøls
  5. Vend strimlen sammen ind under hinanden, så den for det fine udtryk (det er lidt svært at forklare, men der findes fine videoer hvor man nogenlunde kan se det)
  6. Læg snurrerne på en bageplade og bag dem i ovnen ved 200 grader (alm. ovn) i 15-20 min
  7. Spist dem til lidt lækker tapas eller medbring dem på madpakken
tidligere indlæg næste indlæg

4 Kommentarer

  • Reply Ak 12 august, 2015 at 17:01

    Kan man bruge noget som erstatning for surdejen i jeres chokorug? :-)

    • Reply Twin Food 15 august, 2015 at 13:44

      Prøv med ca. 1 dl vand (udover de 4 dl, der allerede skal tilsættes) og yderligere 10-15 g. gær udover de 50 g, der også skal tilsættes :)

  • Reply Anne 28 august, 2015 at 17:03

    Bagte jeres lækre müsli snacks som eftermiddagssnack med stor succes – Har spist dem med vaniljeskyr ved siden af, hvilket kun gør dem endnu mere lækre :) Tak for nogle skønne opskrifter og en skøn blog! :)

    • Reply Twin Food 30 august, 2015 at 14:10

      Hvor er det dejligt at høre – vi er også helt vilde med dem :-)! God idé med skyren og tak for den meget fine ros!

    Skriv en kommentar