GAMMELDAGS FASTELAVNSBOLLER MED KARAMEL OVERRASKELSE –
Bagværk, Højtider, Søde sager

GAMMELDAGS FASTELAVNSBOLLER MED KARAMEL OVERRASKELSE

Fastelavn nærmer sig og i dag er der præcis en uge til. Næste søndag, d. 11. Februar går det løs! Til fastelavn hører selvfølgelig fastelavnsboller og vi er specielt vilde med de hjemmelavede. Vi starter altid et par uger før, for det er altså en skam, hvis ikke mindst man når at få et par stykker.

I sidste uge medbragte vi fastelavnsboller til søndagsmiddag hos vores far. Her lavede vi blandt andet de helt klassiske med remonce og creme efter vores opskrift, som i finder lige her. Derudover eksperimenterede vi også med en udgave med karamel og nøj hvor blev de gode. Vi brugte samme creme og lavede derudover også en karamelsauce, som blev blandet i! Det var så lækkert!

Portionen nedenfor giver 16 små eller 9 store, og pas på med at putte for meget creme i. Det er vigtigt at de kan lukkes ordentligt, så det hele ikke løber ud under bagningen. Vi plejer altid at folde efter metoden, som der er billeder af i det her indlæg.

Vi har efterhånden prøvet med en masse forskellige fastelavns boller og nederst i indlægget har vi samlet de bedste til jeres inspiration. Der er både nogle med lakrids og nogle i en lidt sundere udgave.

 

Ingredienser (16 små, 9 store) 

Dej

60 g smør

25 g gær

1 dl mælk

1 æg

1/2 tsk. salt

15 g sukker

1/2 tsk. kardemomme

75 g fuldkornshvedemel, speltmel, grahamsmel eller anden fuldkornsmel

250 g. hvedemel

 

  1. Smelt smør i en gryde og kom mælken i – opløs gæren i mælke/smør blandingen – vær’ opmærksom på at mælken og smøren skal være lun inden gæren kommes i.
  2. Pisk ægget med salt og sukker og tilsæt mælke/smør blandingen.
  3. Tilsæt kardemomme og mel – ælt det hele godt sammen. Start med fuldkornsmel og tilsæt hvedemel lidt efter lidt
  4. Dæk dejen til med et viskestykke og sæt den til hævning i ca. 1 time et lunt sted.
  5. I mens dejen hæver kan man passende starte på ens fyld.

 

Karamelcreme

Vanilje, kornene fra 1 vaniljestang

1 æg

15 g. sukker

2 spsk. maizena

2,5 dl mælk

karamelsauce (se opskrift nedenfor)

  1. Start med at lav karamelsaucen, da den skal køle helt ned (den kan med fordel laves dagen/aftenen i forvejen)
  2. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Rør dem sammen med lidt af sukkeret, således at kornene kan skille sig fra hinanden (et tip fra Mette Blomsterberg).
  3. Pisk æg, sukker, maizena og vanilje godt sammen.
  4. Varm mælken til lige under kogepunktet (sådan ca.) og bland den med æggeblandingen.
  5. Hæld blandingen af æg og mælk tilbage i gryden og opvarm mens der piskes til cremen bliver tyk. Lad den køle.
  6. Når både creme og karamelsauce er nedkølet blandes disse forsigtigt sammen, kom gerne cremen i en frysepose og tilbage på køl (evt. fryseren i mens dejen til fastelavnsbollerne rulles ud)

 

Karamelsauce

90 g sukker

40 g smør

0,6 dl fløde

  1. Put sukkeren i en gryde og lad den blive opvarmet ved middel varme. Det tager lidt tid, først vil sukkeret begynde at klumpe og herefter smelter det
  2. Når al sukkeren er smeltet og har fået en mørkere brun farve tages gryden af varmen og smøren tilsættes i mindre stykker, der skal smelte. (Det vil boble lidt når smøren tilsættes). Det er ikke sikkert at alt smøren kan røres ind i karamellen, men det kommer, når fløden tilsættes
  3. Når smøren er smeltet tilsættes fløden lidt af gangen og hele karamellen røres til en tyk ensartet masse
  4. Hvis massen bliver ved med at indeholde klumper kan den opvarmes lidt for at få alt opløst
  5. Hæld massen på glas og lad den afkøle godt inden den blandes med cremen
  6. Gem gerne lidt karamelsauce til glasuren

 

Saml fastelavnsbollerne

  1. Efter hævning æltes dejen hurtigt igennem og rulles ud til ca 1/2 cm. tyk plade, hvorefter den skæres i 16 lige store nogenlunde kvadratiske stykker (hvis man laver ’små’) eller 9 (hvis man laver ’store’).
  2. På hvert stykke kommes karamelcreme.
  3. Til at samle bollerne skal de fire hjørner foldes ind over fyldet, saml alle siderne godt (brug evt. lidt vand) og form den til en rund bolle.
  4. Sørg for at det hele er trykket godt sammen, så fyldet ikke løber ud når de bages.
  5. Lad bollerne hæve yderligere til ca. dobbelt størrelse.
  6. Pensl dem med æg og bag dem ved 200 grader i ca. 15 minutter.
  7. Vi puttede glasur og lidt karamelsauce på toppen inden servering

 

 FASTELAVNSBOLLER MED BANAN OG PEANUTBUTTER

fastbs1

 

 GAMMELDAGS FASTELAVNSBOLLER MED CREME OG REMONCE

fastb1

 

★ FASTELAVNSBOLLER MED LAKRIDS

lakf2

 

 SEMLOR MED HINDBÆR

seml22

tidligere indlæg næste indlæg

No Kommentarer

Skriv en kommentar