SIGTEBOLLER –
Bagværk, Brød, Morgenmad

SIGTEBOLLER

De her sigteboller, er de boller der bliver bagt oftest herhjemme lige for tiden. De er nemme lige at bikse sammen, da de ikke kræver at hænderne skal i dejen og det hele kan blive rørt sammen med en træske. Hvis man husker at få vendt nok luft ind i bollerne når de skal formes (her skal man bruge hænderne) hæver de flot op mens de er i ovnen. Fold bollerne som du har lyst, vi lavede dem runde Der er kun sigtemel og fuldkornsmel i bollerne, men hvis man vil, kan man sagtens erstatte lidt af sigtemelet med hvedemel eller fx grahamsmel. På toppen dryssede vi med mel og her kan man også tilføje forskellige kerner som solsikke- og græskarkerner. Vi bruger dem både som weekend-boller og som madpakke-boller – de fungerer skide godt til begge ting :-) 

 

Ingredienser (giver ca. 10)
20 gram gær
9 dl vand
1 spsk salt
1/2 spsk sukker
600 gram fint sigtemel
200 gram fuldkornsmel (evt. halv hvede og halv rug)

 

  1. Opløs gær i vand
  2. Kom salt, sukker og fuldkornsmel i
  3. Kom sigtemel i dejen og rør det godt rundt. Den er fast, men det er ikke meningen man skal have fingrene i den – man skal bare sørge for at få rørt godt rundt med en træske
  4. Lad dejen hæve i alt fra 2 timer til natten over
  5. Drys lidt mel på bordet og tag dejen ud af skålen. Dejen er klistret men det er vigtigt at der ikke arbejdes for meget mel ind i dejen her
  6. Del dejen i 10 klumper (evt. flere eller færre alt efter hvor store boller man ønsker) og vend dejen indover hinanden 2-3 gange. Lav evt. en lidt aflang form på bollen – bollerne skal ikke hænge fast i bordet, så man skal bruge lige tilpas mel til at det ikke sker
  7. Kom bollerne over på en bredepande med bagepapir og drys lidt mel henover – man kan også vælge at pynte med græskar- eller solsikkekerner
  8. Bag dem ved 250 grader (alm. ovn) i 15-20 min. Tjek om de lyder hule når man banker på bunden af dem

 

tidligere indlæg næste indlæg

22 Kommentarer

  • Reply Line 20 februar, 2013 at 10:44

    De ser meget lækre ud og skal helt sikkert prøves som morgenboller herhjemme :)

    • Reply Twin Food 21 februar, 2013 at 15:55

      Det lyder som en god plan, Line :-) Vi håber de falder i god smag!

  • Reply Emma A. 20 februar, 2013 at 14:29

    mmm… det lyder spændende og mega sundt.. det skal vidst prøves!! AFGJORT!!!

    • Reply Twin Food 21 februar, 2013 at 15:56

      Hehe, dejligt du vil prøve dem :)

  • Reply Maria 20 februar, 2013 at 14:55

    Uh, meget nemme – jeg tror klart, jeg smækker nogle á la dem i ovnen i morgen tidlig :-)

    • Reply Twin Food 21 februar, 2013 at 15:57

      De er nemlig bare ultra nemme – det lyder som en god idé ;-)

  • Reply pilla 21 februar, 2013 at 14:59

    Underbart härliga bilder!

    http://Pernillabredolt.com

    • Reply Twin Food 21 februar, 2013 at 15:58

      Tusind tusind tak! :)

  • Reply Julie 21 februar, 2013 at 15:26

    Lækkert med lidt grønt til at give lidt ekstra smag og inspiration for øjet :)

  • Reply Twin Food 21 februar, 2013 at 15:59

    Tak, Julie! Vi synes billeder blev lidt for kedelige uden ;-) heh

  • Reply Trine K 22 februar, 2013 at 15:31

    De ser rigtig gode ud. Dejligt med en opskrift, hvor en røremaskine ikke er et must i køkkenet :-) Skal prøves.

    • Reply Twin Food 23 februar, 2013 at 21:03

      Tusind tak, Trine! De er nemlig super nemme lige at bikse sammen bare man har en træske ;-)
      Ha en dejlig aften!!

  • Reply RUGKERNESALAT MED KYLLING, MANDLER OG ÆG | TWIN FOOD 25 april, 2013 at 07:46

    […] skade af :-)! Salaten var dejlig frisk og vi spiste den alene til aftensmad med et stykke lækkert brød. Vi var endda så heldige at der var rester til madpakken dagen efter :-)! Vi glæder os til at […]

  • Reply FROKOST PANINI MED BRIE OG CHORIZO | TWIN FOOD 3 maj, 2013 at 08:52

    […] helt sikkert også bruge en ganske almindelig toaster, hvis ikke brødet er for stort). Vi brugte boller, hvor det var nødvendigt med lidt vold for at få lukket maskinen, så de kunne blive godt mast […]

  • Reply Anna 3 maj, 2013 at 21:30

    Hmm… Jeg er lige ved at smide dem i ovnen efter de har hævet i 5 timer, men dejen er simpelthen så våd at den flyder ud når jeg har formet bollerne med en ske – er det noget I har erfaring med? :) glæder mig dog til at smage dem alligevel, for lækre ser de ud!

    • Reply Twin Food 3 maj, 2013 at 21:45

      Hej Anna. Det er lidt tid siden de blev lavet, så kan ikke huske hvor flydende dejen var. Hvis du drysser mel på et bord, ligger en klar dej og vender den et par ganger indover hinanden og så på en bageplade med bagepapir, tror vi de bliver super! Det med at de lige bliver vendt lidt i mel, for dem til ikke at være så flydende mere. Håber det lykkedes og du synes om dem :)

      • Reply Anna 2 juni, 2013 at 18:00

        Nu har jeg prøvet at lave den igen, men den er stadig fuldstændig vandet – alt for vandet til at den kan formes til noget. Jeg har fulgt opskriften 100%

        • Reply Twin Food 2 juni, 2013 at 18:30

          Det lyder meget mystisk – hvilken noget mel bruger du? Du må komme mel i indtil dejen er OK at forme. Vi prøver at lave bollerne efter denne opskrift inden for den nærmeste fremtid :-)

  • Reply Mette 8 september, 2013 at 11:30

    Hej med jer,
    Jeg har i dag forsøgt at bage jeres sigteboller for at have noget sundt brød til datterens frokost. Jeg bager som regel ikke efter opskrift, fordi jeg bare blander mel, vand og de øvrige ingredienser.
    Jeg gjorde dog en undtagelse, og fulgte jeres opskrift, og jeg er nødt til at give Anna ret: der er noget som ikke passer. I har 900 ml vand og kun 800g mel det er alt for meget vand i forhold til mel. Normalt udgør vandet ca 50-60% af melet. Jeg måtte tilsætte 100g extra sigtemel og 150g groft hvedemel før dejen ikke længere var flydende. Jeg bruger normal økologiske mel som suger rigtigt meget vand, og hvor jeg plejer at måtte mindske melportionen betydeligt.
    Jeg er helt sikre på at bollerne vil smage godt når de engang er færdige. Det gør alt hjemmelavet brød :-)

    • Reply Twin Food 9 september, 2013 at 20:20

      Hej Mette!
      Øv altså, vi forsøger med bollerne inden længe og får tjekket op på det – det beklager vi, dejen skal være klistret men det lyder som om den er helt flydende!?
      Vi håber de blev okay :)

      • Reply Lena With Nielsen 26 marts, 2014 at 11:09

        Nogle korrektioner i opskriften ifht. vand og melmæmgde ?

        • Reply Twin Food 28 marts, 2014 at 09:30

          Hej Lena
          Vi har lavet opskriften efterfølgende og alt efter hvor fint ens sigtemel er passer mængderne. Ved os bliver dejen ikke for klistret, men hvis den skulle gå ind og blive det, tilsætter man bare mere mel :)
          God weekend!

    Skriv en kommentar