Vores weekender bliver tit brugt på at fylde fryseren op med madpakke ting til ugens dage og det skal vi også i denne her weekend. Måske det bliver de her grove rugboller igen, hvor der ved et lille eksperiment blev forsøgt med broccoli. Med en broccoli stav i køleskabet (som vi i øvrigt altid har lært at gemme fra vores mor), der rigtig gerne ville bruges, håbede vi at lidt ekstra grønt i bollerne ikke ville gøre skade. Broccoli staven blev blendet fint og rørt i sammen med gulerod. Derudover er der i bollerne tilsat skyr, blandede kerner, hvedemel og rugmel. Bollerne er skønne og mættende og helt perfekte til madpakken. Hvis ikke man er fan af broccoli kan man evt. tilsætte squash eller ekstra gulerødder i stedet, selvom broccoli smagen nu ikke er specielt fremtræden.
Ingredienser (ca. 20 stk)
1/2 pk gær
3 tsk salt
1/2 tsk sukker
10 dl vand
150 g broccoli
130 g gulerod
1,5 dl skyr
500 g blandede kerner (f.eks. 5-korns blanding, solsikkekerner, rugkerner, hørfrø, græskarkerner, sesamfrø)
400 g rugmel
600 g hvedemel
Evt. Maltsirup til at give lidt brunlig farve.
På toppen: lidt sesamfrø (ikke nødvendigt og kan også sagtens være andre kerner)
- Opløs gær i vand sammen med salt og sukker og lad det stå et par minutter indtil gæren er “aktiv” (det kan ses ved at den begynder at boble lidt)
- Blend broccoli og gulerod meget fint og tilsæt det sammen med skyren til gærblandingen
- Tilsæt kernerne sammen med rugmelen og bland godt
- Bland hvedemelen i lidt ad gangen og stil dejen til hævning tildækket i 1-2 timer et lunt sted
- Brug en ske til at “klat” passende størrelser boller ud på et stykke bagepapir – tag evt. lidt vand på fingerne og form bollerne som ønsket og drys med lidt sesamfrø
- Bag bollerne i ovnen ved 220 grader i ca. 30 min (afhængig af størrelse).
12 Kommentarer
Uhha de ser lækre ud!
De er bestemt også lækre, Camilla :-)
Smadder gode til madpakken!
Hej tvillinger :)
Jeg planlægger at bage bollerne i morgen.
Skal gulerødder og broccolistav være kogt, før de bliver blendet? (måske lidt dumt spørgsmål…)
Og hvis jeg kun har 400 g kerner, er det så ok, eller skal jeg putte noget mere i af noget af det andet?
Du blender det bare “rå” :)!
Du kan evt. putte 100 g havregryn i også hvis du har det :) Hvis ikke nøjes du bare med de 400 g kerner du har :)
Super lækre boller og nem opskrift. Jeg bagte dem i går og der blev til 18 store boller. De mætter godt og er blevet et hit herhjemme. Tak for opskriften!
Tusind tak Julie :)! Dejligt at de også er et hit hjemme hos dig!
Rigtig god lørdag!
Hej Twin Food :-) Bollerne ser rigtig gode ud, god idé med broccoli og skyr! Jeg vil lige høre, om man kan lade dejen stå i køleskabet natten over? Kan nemlig bedst lide, når dejen får lov at hæve. Og skal man i så fald tilsætte mindre gær, tror I?
Hilsen Katrine
Hej Katrine.
Mange tak :) Det kan du formentlig godt – vores hæver ved stuetemperatur, men det burde da give nogenlunde det samme :)
God fornøjelse!
KH
Fryser I så bollerne ned og tør dem op efterhånden, som I skal bruge dem? :) tænker det er en stor portion til bare jer to, så I kan vel ikke få dem spist inden de bliver tørre?
Ja det gør vi nemlig, de får lige en tur i mikroen, inden de skal bruges :)
KH
Jeg har desværre ikke skyr, så ville høre om jeg kunne bruge yoghurt eller hytteost i stedet for? :)
Vi er formentlig lidt sent på den, men du kan sagtens yoghurt eller hytteost i stedet :)
KH