Rabarber er en af vores absolut yndlings spise – specielt fordi det minder os om sommer, varme dage og lyse sommeraftener. Senest lavede vi denne her fine rabarbertærte som, udover rabarber, er fyldt med karamel, en skøn mandelmasse, også kaldet mandelfrangipane, og sprøde mandler på toppen.
Selvom vi går mod vinter her i Melbourne er der også rabarbersæson nu og med de kolde aftener og mørkere dage prøvede vi at bringe lidt sommerstemning til bordet med denne her rabarbertærte med karamel. Og selvom den ikke blev spist i haven med solen bagende lykkedes det okay.
Vores rabarbertærte opskrift består af et par forskellige elementer og den kan virke lidt uoverskuelig, men tag et punkt af gangen og så er det faktisk helt okay. For at få det fine mønster på toppen lavede vi en test på et stykke bagepapir, der havde samme størrelse som springformen. Her var det nemt at flytte rabarberne i den rigtige rækkefølge til kagen. Vi har brugt rabarber i denne her omgang, men de kan snildt udskiftes med andre frugter, eks. pærer, blommer, nektariner, jordbær, blåbær – bare tag Jeres yndlings frugt.
Hos os er der ikke meget, der slår en god rabarbertærte – servér den med vaniljeis – det er toppen!
Ingredienser
Karamel
- 1 ds kondenseret mælk kogt til dulce de leche
- 1/2 spsk grov salt
Bund
- 200 g hvedemel
- 20 g flormelis
- 100 g blødt smør
- 1 æggeblomme
- evt. en anelse vand
Mandelfrangipane
- 150 g blødt smør
- 150 g rørsukker
- 3 æg
- 150 g mandelmel
- 2 spsk hvedemel
Rabarber
- 8-10 stængler rabarber
Sprøde mandler til toppen
- 100 g hvid chokolade
- 100 g mandelflager
Sådan gør du
Karamel
- Dåsen med den kondenserede mælk skal laves til dulce de leche ved at koge den i en gryde (under vand) i 3 timer. Lad herefter karamellen afkøle inden dåsen åbnes
- Tilsæt salt til karamellen - tilsæt mere salt, hvis det ønskes
Dej
- Bland hvedemel og flormelis i en skål
- Skær den bløde smør i tern, tilsæt denne og bland godt
- Tilsæt æggeblommen og evt. en anelse vand, hvis dejen har svært ved at samle sig (det kan afhænge lidt af størrelsen på æggeblommen)
- Lad dejen hvile i køleskabet i 20 min (lav i mens mandelfrangipanen efter opskrift nedenfor)
- Rul herefter dejen ud til en tykkelse på ca. 0,5 cm og put den forsigtigt i en springform (20-22 cm)
- Prik bunden med en gaffel og bag den i ovnen i 20 min. ved 180 g (alm. ovn)
- Lad bunden køle en anelse og fordel herefter et lag karamel ovenpå bunden inden mandelfrangipanen (se opskrift nedenfor) fordeles over karamellen
- Rens rabarberne og skær dem i passende længder/stykker, så det passer med formens størrelsen.
- Læg rabarberne ovenpå mandelfrangipanen og bag yderligere 45-50 min. (tjek til den undervejs)
- Lad kagen afkøle en smule og drys med de sprøde mandler (se opskrift nedenfor) inden servering
Mandelfrangipane
- Bland den bløde smør godt med sukkeret indtil det er luftigt og lysere i farven
- Tilsæt et æg af gangen
- Vend roligt mandelmel og hvedemel i massen
Sprøde mandler til toppen
- Fordel den hvide chokolade og mandelflagerne på en varm pande og lad den hvide chokolade smelte
- Sørg for at alle mandelflagerne blandes godt med den smeltede hvide chokolade
- Tag de sprøde mandler af panden, når den hvide chokolade er blevet brun og har fået en mere karamelliseret smag
No Kommentarer