Vi er kæmpe fan af hjemmebagt rugbrød. I lang tid har vi også været kæmpe fan af hjemmebagt rugbrød med surdej. Desværre var vores surdej død – eller faktisk slet ikke død – men vi havde i fald ikke lyst til at bruge den. Det var som om der var noget på overfladen, som ikke plejede at være der – AD! Den blev hældt i vasken og siden har vi ikke haft overskud til at starte på en ny.
Da vi i løbet af ugen fik lyst til at bage rudbrød, var betingelsen derfor at det blev uden surdej. Rugbrødet blev lavet ud fra en blanding af opskriften vi har her på bloggen på rugbrød og fra Amos kogebog. Brødet blev super fint og vi synes faktisk ikke at man kan smage, at der ikke er surdej i :-)

Ingredienser
- 50 gram gær
- 6 dl vand
- 125 gram solsikkekerner
- 100 gram hørfrø
- 400 gram skårne rugkerner
- 200 gram fuldkornshvedemel
- 750 gram rugmel
- 1 liter yoghurt naturel
- 150 gram hvedemel
- 25 gram salt
Sådan gør du
- Opløs gæren i vandet
- Tilsæt kerner, salt og yoghurt - rør det godt sammen
- Tilsæt alt melet og rør det sammen med en ske - hvis man har en røremaskine kan denne også bruges
- Lad dejen stå og hæve i 1 time
- Kom dejen op i rugbrødsforme - halvdelen i hver. Vi har kun en rugbrødsform og vi lavede derfor kun ét rugbrød ad gangen. Her blev det på øjemål hvordan vi fordelte dejen
- Lad rugbrødet hæve i formen i ca. 30 minutter et lunt sted
- Pensl med lidt vand på toppen og drys med solsikkekerner eller græskarkerner
- Varm ovnen op på 200 grader (varmluft) og bag rugbrødet i 1 time og 15 min. Så snart rugbrødet er inde, skal temperaturen sænkes til 160 grader (varmluft)


57 Kommentarer
Det ser rigtig godt ud! Kunne være jeg skulle prøve at lave det, nu når det er uden surdej :) Tak for opskriften!
Ja, det er nemlig en del nemmere når der ikke skal surdej i – så kan alle være med ;-)!
God weekend!
Det ser bare rigtig godt ud! Har aldrig selv lavet rugbrød, men kan da være det skal prøves med denne opskrift :)
Det synes jeg da helt sikkert du skal prøve, Line. Jeg synes det var rigtig lækkert ;)
Dejligt opskrift :)
Har aldrig prøvet med eller uden surdej – men denne kunne godt være et forsøg værd :P
Tak, Vinnie! Jeg synes da helt sikkert det er et forsøg værd ;-)! Rigtig god weekend!
Altså en skøn opskrift, bagte rugbrødet i går og det blev simpelthen så lækker. Håber det er okay, at jeg deler opskrifter på min blog, jeg vil selvfølgelig linke tilbage til jeres blog! :)
– Betina //healthmyway.wordpress.com
deler opskriften*** (skal nok lade være at dele ALLE jeres opskrifter ;))
Hejsa! Beklager vi først svarer nu- men det er helt i orden du deler opskriften på din blog ;-) vi er kun glade for at du synes den er værd at dele
Hvordan bliver Jeres rugbrød så mørkt?
Mine rugbrød bliver altid lyse ?? /:
Venlig hilsen
Natascha
http://www.Frk-green.blogspot.dk
Hej Natascha
Heh, det er fordi vi bruger et snyde trick nogle gange, hvor vi kommer kulør i.
Det gør intet ved smagen, kun at man får et mørkere brød ;-)!
Hvor meget kulør kommer I cirka i til denne opskrift for at få lækkert, mørkt rugbrød?
Hej Lone,
Uh, det har vi desværre ikke målt op – start med lidt af gangen og se farven undervejs.
I stedet for vand, kommer jeg KB hvidtøl i og så tilsætter jeg også 1 dl mørk sirup, ellers næsten samme opskrift og fremgangsmåde
Det lyder også lækkert :)
Du kan købe aurion mørk maltmel – så bliver dit rugbrød mørkt og får en dejlig smag 😊👍🏻
Fantastisk! Tak for tip :-)
Altså sovsekulør? :O :D
Heh – jep ;-)!
Ser lækkert ud- vil jeg prøve :-) tænker om man måske kan putte noget revet gulerod i? Ved ikke om I har prøvet det:-)
Mette
Hej Mette! Vi er helt sikre på at man godt kan komme revet gulerod i – det lyder super lækkert og som en rigtig god idé :-) Christine har bagt rugboller med gulerod, hvor det hvert fald fungerede rigtig godt :). Du må meget gerne skrive hvordan det bliver hvis du kaster dig ud i det!
Hej. Fik du prøvet det med gulerødderne? Tilsætter du det, uden at fjerne andet fra opskriften?
Hej, vi har endnu ikke prøvet med gulerødder, men vi tror umiddelbart godt at man bare kan tilføje uden at fjerne andet fra opskriften.
Er rugbrødet fryseegnet?
Bien que le Viagra soit efficace pour la dysfonction érectile chez les hommes, la prise de tout supplément anti-éjaculatoire ou la prise de https://mapharmacie24.com médicaments qui peuvent supprimer ou bloquer l’absorption des fluides érectiles et / ou vaginaux sont parfois efficaces. Dépannage:
Demandez directement à votre médecin de répondre à vos préoccupations.
Det er vi sikre på det godt kan klare, Natascha :)
Tak for opskiften. :)Jeg er i gang med nr. 2 omgang af dette dejlige rugbrød, nem opskrift, har tilføjet græskarkerner samt sesamfrø. Savner ikke surdejen, yogurten giver den syrlige smag, har også prøvet at tilføje en smule øl, hvilket giver det samme. :)
Jeg har prøvet at fryse det, men jeg skar det i skiver først, så jeg nemt kunne tage et par skiver ud når jeg ville ha det. Hvilket også gjorde at optøningen var hurtigere.
Vi er lige flyttet til Spanien, så rugbrød er savnet, så denne opskrift har virkelig reddet vores hverdag. Mange tak..
Hej Malene :)!
Tak for din skønne kommentar – sådan nogle elsker vi at læse :)! Skønt med dine justeringer, så har vi noget til næste gang :)!
Rigtig god idé at skære det inden det fryses, så er det også nemmere at justere ift. hvor sulten man er.
Held og lykke med livet i Spanien – det lyder virkelig spændende :)!
Hej!
Kan opskriften også bruges til at lave rugbrødsboller med?
Hej Louise,
Det har vi ikke prøvet, men vi vil tro at det godt kan lade sig gøre, hvis du sørger for at tilsætte lidt mere hvedemel. Ellers skal du prøve at søge på rugboller på bloggen, der er masser af forskellige muligheder :)
Tusinde tak for så skøn en opskrift✨Jeg bliver rugbrød bager uden surdej tak for jer ✨Dejlig aften Eva
Kære Eva,
Tak for din søde kommentar, hvor er det dejligt at høre :-)!
Hej med jer. Ser ud til at være en supernem og lækker opskrift :-) Skal rugkernerne ikke sættes i blød eller koges inden? Eller kan de nå at at blive blødgjort under hævningen? Mine tænder har lidt dårlige erfaringer med hårde kerner i rugbrød, så er lidt ekstra påpasseligt… Ellers bliver det så dyrt hos tandlægen!
Hej Rikke,
Lige i denne opskrift gør vi ikke noget med kernerne på forhånd. Det er lidt tid siden vi har lavet brødet sidst, men husker det ikke som om, at kernerne virkede hårde :-) Hvis du vil være helt sikker på det med kernerne, kan du nok godt sætte dem i blød dagen før – men vi er ikke helt sikre på, om det så vil gøre, at der skal justeres lidt i vandmængden, ift. at de jo så har suget en masse til sig ;-)
Tak for hurtigt svar :-) Tror jeg vil vove pelsen (eller tænderne) og prøve uden iblødsætning, så jeg ikke skal til at justere på væskemængden. Ifølge posen med rugkerner skal de lægge i blød i 1-2 timer og de kan da trods alt suge væske under begge hævninger som også næsten er 2 timer så.. Hvis kernerne er for hårde til mine gamle tænder, kender jeg nok nogen, som kan få glæde af et hjemmebagt rugbrød :-)
Vi håber det gik godt :-)
Hej.
Jeg har lige nogle spørgsmål.
1. Istedet for at købe forskellige korn kan man få en pose med fem forskellige korn. Hvor mange gram er det skal jeg bruge eller deciliter?
2. Ligger du ikke vandfad i ovnen så der kommer damp eller bærer du brødet uden ?
3. Hvad er temperaturen på vandet ? Lunken, varm, koldt?
Hej Daniela
1. Det kommer an på hvad posen indeholder af kerner. Vi har ikke selv prøvet at lave det uden mængden af rugkerner, som nok er essentiel i et rugbrød. Du kan tage mængde af solsikkekerner (125 gram) hørfrø (100 gram) og ligge den sammen og komme den mængde i fra posen du snakker om.
2. Brødet er bagt uden vandfad. Hvis du vil have en mere sprød skorpe, kan du godt komme et fad med vand nederst i ovnen.
3. Temperaturen på vandet er mellem koldt og lunkent.
God aften :-)
Nu skal jeg i gang med at bage rugbrød for første gang, og vil bruge denne opskrift.
Jeg har også kun een rugbrødsform, så må også bage det af to omgange, men hvad så med hævetiden. Det brød der skal bages sidst, kommer jo til at hæve meget længere tid i skålen, end det der bages først. Er det ligegyldigt at det hæver så meget længere?
Venlig hisen Dorthe
Hej Dorthe,
Det gør ikke så meget at dejen hæver mere i skålen. Vi har også nogle gange kun brugt én form. Men det er muligt at brød 2 skal hæve lidt længere i formen (end de 30 min), for at blive ligeså højt som brød 1. Vores brød 2 plejer ikke at blive helt så højt som brød 1 :-)
Hej. jeg har røvet at kave jeres rugbrød, men jeg har et problem med at rugbrødet bliver klistret inde i. Har i en ide om hvorfor? mvh Henriette
Hej Henriette,
Det er formentlig ikke bagt helt færdigt. Ovne kan være meget forskellige med varme og derfor også bagetider. Vi plejer, når vi tager vores rugbrød ud, at vende det ud af formen og høre om det lyder hult i bunden, hvis ikke putter vi det tilbage i formen og bager det lidt længere. Vi håber det kan hjælpe :-)
Hej! Jeg er på udkig efter opskrifter på rugbrød da jeg flytter til England til efteråret. Jeg ved man ikke kan få “rigtig gær” ret mange steder ude i verden, så ville høre om der var nogen råd til hvor meget tørgær der ville skulle benyttes i denne opskrift? ( jeg kan nemlig slet ikke undvære mit rugbrød!)
Hej Astrid :)
Vi har ikke selv prøvet det, men har fundet denne side, hvor der står at man godt kan bruge tørgær:
http://finax.dk/bageskolen/toergaer-vs-frisk-gaer/.
God weekend
Hej Astrid, det er godt nok lidt sent, men i tilfælde at at du stadig (eller andre) leder efter frisk gær i England har jeg lidt info. Hvis du spørger i bager afdelingen i større supermarkeder, f.eks. Tesco, så har de frisk gær, og det er som regel gratis. Ellers kan jeg også anbefale Shipton-Mill.com hvor du kan købe både skårne rugkerner og frisk gær samt en masse andre lækre special mele.
Kære Katrina,
Det var da virkelig sødt af dig at komme med den info.
Christine bor selv i Melbourne og der er frisk gær simpelthen heller ikke til at støve op,
Mvh
Laura og Christine
Hvilken størrelse form?
Hej Charlotte,
Vi plejer at bruge en slip let rugbrødsform fra Eva Trio (30 centimer lang, 11 dyb og 10 bred), men de fleste rugbrødsforme burde kunne anvendes,
Kan den hæves på køl og i givet fald, skal der så ændres på gær mængden og hæve tiden?
Hej Sabina,
Det er desværre ikke noget vi har prøvet. I og med at hævningen går lidt i stå, når det står på køl vil det helt sikkert skulle hæve længere.
Hvis det er under punkt 4 ville vi lade den hæve i 1-2 timer (længere kan også gøre det) i køleskabet. Fylde det i forme under punkt 5 og lade det hæve mere end de 30 min. under punkt 6 (evt. 1 time), så dejen bliver stuetemperatur og “vækkes” igen inden bagning.
KH
Hej, hvad er baggrunden for al det youghourt? Dels har jeg det ikke godt med surmælksprodukter, og dels løber der så en 10’er ekstra på i pris (som jeg lige kan regne ud, ligger ovenstående på 20-25 kr i alt?)? Tak :-) Thomas
Hej Thomas,
Vi tilsætter det for at “erstatte” surdejen, som jo ikke indgår. Vi har ikke prøvet uden, men måske det kan give tæt på samme resultat :)
Hejsa.
Åhh jeg er en stor idiot til at bage rugbrød, det går bare altid galt for mig, så vil klart prøve denne opskrift.
Jeg har surdej på køl, så hvis jeg også vil prøve den med surdej, hvor meget surdej og evt ekstre vand skal der så i i stedet for 1 liter Yogurt?
På forhåns tak.
Kære Sussi,
Vi beklager vores sene svar – gad vide om det lykkedes?
Vi ville nok tage 1 dl surdej og så fyld op med vand til du har ca. 7 dl. Det er lidt svært da yoghurt jo er tykkere end vand, men tilsæt evt. lidt vand ad gangen, så du ikke ender med noget der er for flydende,
Hej kan jeg bruge skyr i stedet for youhurt neutral?
Hej Vibeke,
Så længe det er et syrnet mælkeprodukt, burde det godt kunne lade sig gøre. Vær’ opmærksom på at skyr formentlig har en lidt anden konsistens end yoghurt, da det nok er mere fast,
1000 tak vil gøre et forsøg hilsen Vibeke
Må jeg lige spørge hvordan i opbevare jeres rugbrød? Pakker i dem ind i evt viskestykker eller ligger i dem i en plastik pose ?