Vi prøvede for ca. 2 uger siden at kaste os ud i et projekt med hjemmelavede Bao’s, som er de her små fine dampede boller fyldt med lækkert fyld. Det sjove er at vi aldrig har smagt dem, så vi vidste faktisk ikke helt hvordan de skulle smage eller være og vi var mega spændte. Vi synes dog selv at de her smager godt og håber at vi har ramt nogenlunde plet ;-)!
De dampede Bao’s er nogle sjove fiduser, de er vildt lette og super gode til at holde på alt det fyld, som man fylder i sin Bao. At de er dampede giver dem en sjov, lidt klistret overflade. Vi brugte en ganske almindelig bambus damper, som vi købte i et asiatisk supermarked i kødbyen til 35 kr. Man kan vist få nogle mere fancy, men denne her er altså ganske fin til nybegyndere.
Vi har listet alt op, som vi brugte til fyld nedenfor og man kan selvfølgelig vælge som man har lyst, så se det blot som en liste til inspiration. Derudover valgte vi at putte en lækker marineret laks i vores, men man kan sagtens bruge gris, and eller andet lækkert. Marinaden, som vi har brugt til laksen kan nemlig også sagtens bruges til andet kød. I går prøvede vi den faktisk med langtidsstegte nakkekoteletter og det var også smadder lækkert.
Vi har prøvet at lave en nogenlunde let tilgængelig opskrift nedenfor, som forhåbentlig kan få jer i gang, hvis i også har lyst til at kaste jer ud i de hjemmelavede Bao’s. Det er lidt et projekt og fungerer nok bedst til weekenden, men de kan godt gemmes i køleskabet (et par dage) eller fryses ned. Det er dog vigtigt at dette først sker efter en omgang dampning og så skal de dampes igen inden servering, både hvis de kommer fra køleskabet eller er tøet op fra fryseren. Man vil opleve at de falder sammen, når de køler af, men de vil blive luftige, når de dampes igen. Vi serverede vores til en større flok og dampede dem alle i løbet af formiddagen og gav dem så en hurtig dampning igen inden servering, så de var helt varme, da de skulle spises. Man kan også nemt dampe dem undervejs, det er lidt hyggeligt og så er de hele tiden varme.
Ingredienser (ca. 30 stk)
Dej
1 pk tørgær (ca. 12 g)
5 1/2 dl vand
4 spsk olie
4 tsk bagepulver
4 spsk sukker
ca. 800 g hvedemel
- Opløs tørgæren i vand og olie og stil det til siden i ca. 15 min
- Bland bagepulver, sukker og 500 g af hvedemelet i en skål
- Bland gærblandingen med de tørre ingredienser og tilsæt herefter resten af melet efter behov
- Vi plejer at røre dejen sammen på en røremaskine, da den skal æltes en del, men det kan godt lade sig gøre i hånden, men vær’ opmærksom på at der skal æltes en del
- Tilsæt mel og ælt dejen godt indtil den er elastisk og smidig
- Stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time
- Del den hævede dej i ca. 30 lige stor stykker og rul hver tyndt ud (tykkelse 3-4 mm) til en oval, ca. 10×15 cm
- Pensl’ ovalerne, klap dem halvt sammen og lad dem hæve yderligere i ca. 30 min.
- Varm en gryde op med vand, hvor bambus damperen passer ovenpå
- Læg de hævede bao’er på et stykke bagepapir og op i bambus damperen, hvor de skal have 10-15 min (de skal være puffet let op)
- Læg de dampede bao’er på en rist og dæk dem til med et rent viskestykke, så de holder varmen ind til de skal serveres
- Fortsæt indtil alle bao’er er dampet – vi kan have 3-4 stk. i vores damper, så det tager lidt tid, men det afhænger af Bao’ernes størrelse
- Man kan med fordel dampe dem alle tidligere på dagen inden de skal serveres og give dem en lille ekstra dampning lige inden servering
- Derudover kan man også opbevare dem i køleskabet i et par dage eller fryse dem ned. Dette skal dog først ske efter de er blevet dampet første gang og så skal man dampe dem igen inden servering både hvis de kommer fra køleskabet eller hvis de er tøet op fra fryseren. De vil falde sammen, når de køler en smule af, men de vil blive luftige igen, når de dampes
- Servér de dampede Bao’er med laks (se opskrift nedenfor) og masser af lækkert frisk fyld (se liste nedenfor)
Laks
900 g fersk laks
4 fed hvidløg
8 cm ingefær
4 spsk olie
2 1/2 dl soya
1 1/2 dl hoisin sauce
4 spsk honning
saft fra 2 lime
2 1/2 dl vand
sesam til toppen
- Start med at lav marinaden, hvor hvidløg, ingefær, olie, soya, hoisin sauce, honning, lime og vand skal blendes sammen
- Hæld blandingen i en gryde og lad den koge ind til en tyk sirupsagtig masse, det tager 30-60 min afhængig af hvor godt gang der er i gryden
- Rens laksen, fjern skindet og put den i et fad
- Fordel 3/4 af marinaden over laksen og sørg for at det kommer på alle sider af laksen
- Drys med sesamfrø ovenpå og bag laksen i ovnen ved 180 grader (alm. ovn) i 12-14 minutter (hold øje med den undervejs, da det afhænger meget af tykkelsen på stykket samt ovn)
- Når laksen er ude fordeles den sidste del af marinaden henover, mens den forsigtigt rives fra hinanden
- Servér laksen i et fad eller i en skål med sesam drysset på toppen
Fyld
1 agurk, skåret i tynde strimler
4 gulerødder, skåret i tynde strimler
1 bundt radiser, skåret i skiver
1 bakke spirer
1 bundt koriander
2-3 forårsløg, skåret i skiver
2-3 lime, skåret i både
1,5 dl finthakkede peanuts
1 pose feldsalat
chilidressing (se opskrift nedenfor)
peanutbutterdressing (se opskrift her)
Chilidressing
250 g creme fraiche (9%)
stærk chilisauce
soya
limesaft
- Rør creme fraiche op og smag til med stærk chilisauce, soya og limesaft
4 Kommentarer
Når ej hvor fint! Er kæmpe “bao fan”, så vil helt klart gemme denne opskrift :)
– https://www.bloglovin.com/blogs/maja-harder-18257183
Det er vi også blevet efter denne opskrift ;) De var så lækre!
Hvor mange bao ville i Ca beregne pr person som aftensmåltid?
Hej Stinna,
Vi har regnet 4-5 stykker (alt afhængig af størrelse) og barn/voksen ;-)