I forrige weekend havde vi gang i projekt “hjemmelavede bagels”. Vi har længe haft lyst til at prøve at lave dem, specielt fordi vi synes det er lidt sjovt at de skal koges, der giver konsistensen, som man kender fra bagels. Vi synes det var rart at være 2 personer om projektet – da det skulle gå lidt hurtigt mht kogning, pensling med æg og at drysse med det forskellige pynt. Det skal selvfølgelig ikke forstås som om at man kun kan lave dem 2 personer, men man skal bare være opmærksom på at det er lidt af et projekt. Dejen er egentlig bare en normal bolledej og så har vi gjort bagels’ne grove ved rugmel og grahamsmel. Hvis man vil have dem helt hvide bruger man bare hvedemel. Hullet blev lavet med et olie-låg, som vi synes havde den rette størrelse. På toppen blev der drysset med en blanding af sesamfrø, birkes og grovvalsede havregryn. Et rigtig sjovt projekt, hvor resultat godt kan imponere gæster :-)
Ingredienser (giver ca. 16 stk.):
50 gram gær
750 ml vand
2 tsk salt
1 tsk sukker
2 dl rugmel
4 dl grahamsmels
10 dl hvedemel
Til toppen: 1 1/2 spsk birkes, 2 spsk sesamfrø, 2-3 spsk grovvalsede havregryn
- Bland gær, vand, salt og sukker og lad det stå i et par minutter
- Tilsæt rugmel og grahamsmel og bland det godt rundt
- Kom hvedemel i lidt ad gangen og få det æltet godt ind (det er muligt at alt mel ikke skal bruges)
- Ælt dejen til en fast klump
- Lad dejen hæve i ca. 1 time et lunt sted
- Del dejen i 16 stykker og rul stykkerne til runde boller – lad bollerne hæve i yderligere 1 time
- Sæt en stor gryde over med vand (ca fyldt 3/4 op) med 2 spsk sukker
- Lav hul i bollerne (vi fandt et låg til en olie, som vi synes passede godt) – hullerne skal være større end man lige tror for at de ikke falder sammen
- Kog bagels’en i “vandbadet” – et par stykker ad gangen alt efter hvor stor gryden er. Giv dem først 2 min på den ene side og derefter 1 minut på den anden
- Kom bagels’en over på et rist (så resterende vand kan dryppe af) og pensl med æg og drys derefter med ønsket drys
- Læg bagels’en over på en bageplade med bagepapir og bag dem i en 200 grader varm ovn i 15-20 min (de må gerne være gyldne på toppen) – tjek at de lyder hule når man banker bag på dem
10 Kommentarer
Vi ELSKER bagels i vores lille fam. Vi bager dem altid selv og favoritten hos pigerne er dem med kanel og rosiner, vi andre kan bedst lide de grovere udgaver. :-)
Uhm kanel og rosiner må blive det næste eksperiment :) det lyder rigtig lækkert!!
Bagels er bare genialt og især er jeg ret vild med 2. og 3. dagen, hvor de er gode på brødristeren :) Har selv lige haft gang i en sød bagels-udgave med kanel/rosin, uhm, men skal da vist hapse en almindelig udgave med på madpakken næste uge :)
Så langt nåede vores slet ikke ;) men det er rigtig en tur på rosteren og de er skønne igen. En sød udgave må altså blive næste forsøg, det lyder som en god lille eftermiddagssnack :)
I kan også prøve med chili/jalepenos + cheddar indblandet i dejen. Osten gør dem vildt bløde og lækre og chilien giver et rigtig dejligt pift (uden, at de er stærke!). :-)
Hejsa.
VILDT lækker hjemmeside. Har længe ville prøve at bage bgels, men har simpelthen ikke kastet mig ud i projektet grundet tidsmangel.
Nu er de ved at være færdige – må nu sige jeres ser toplækre ud i forhold til mine ;o) – men vil høre om de kan fryses – og i så fald, hvorledes “behandler” man dem efterfølgende. Skal de i ovenen igen eller…..tak for skøn inspiration!
Vh
Kamilla
Hej Kamilla!
Tusind tak :) Vi er sikker på de smager godt alligevel!
De kan sagtens fryses, vi ville tø dem op og derefter lune dem varme igen i ovnen, ellers bliver de formentlig en anelse tørre :)
God Sommer
KH
SKØN!! hjememside.
Kan de fryses?
Jeg har lige lavet dem. Jeg kom ekstra mel i, da de føltes meget klistrede, og det var desværre stadig ikke nok mel. Så de var meeeeeeeget umedgørlige! Og de fik nogle grimme forme, æv.
Hej Kristina,
Det er vi kede af at høre, det lyder til, at der skulle have været endnu mere mel i. Generelt kan der godt være forskel på forskellige typer rugmel, og derfor skriver vi også på vores side, at mængderne er vejledende, da det er rigtig svært at skrive præcise mængder :)