Kalenderen siger i morgen d. 13. december, og hvis ikke I allerede havde opdaget det, er det Luciadag! Og med Luciadag kommer der luciabrød. Vi har fundet opskriften frem fra sidste år og den fungerer stadig! Lucia-brøds-bagning er perfekt til en adventssøndag, med masser af julehygge. Det er sjovt for både store og små og formene på brødene kan man jo lave lige som man vil – det behøver ikke at være de klassiske forme som præstens hår, julebukken eller lussekatten. Og duften af nybagt brød er der ingen, der kan stå for! Luciabrødene er aller bedst nybagte med smør – mums!
Ingredienser (ca. 20 stk.)
100 g smør
5 dl mælk
0,5 g safran
50 g gær
150 g fromage frais
1/2 dl sukker
100 g marcipan
1/2 tsk salt
120 g grahamsmel
900-1000 g hvedemel
Æg til pensling
Rosiner og perlesukker til pynt
- Smelt smør sammen med halvdelen af mælken
- Opløs safran i den resterende mælk (kan gå nemmere hvis den er lidt lun, men vi synes det er så fint at man kan se “trådene”)
- Hæld den kolde mælk med safran i den varme mælk, med den smeltede smør og lad gæren blive opløst heri
- Tilsæt fromage frais og sukker
- Riv marcipanen fint og tilsæt også denne sammen med salt
- Tilsæt grahamsmel og lad blandingen blive ensartet og tyk, hvorefter hvedemel tilsættes lidt ad gangen indtil dejen er fast og smidig (vi kørte vores på maskine i 5-10 min.)
- Stil dejen til hævning et lunt sted (1-2 timer) eller natten over et køligt sted
- Hvis dejen har stået natten over skal den tages ud 1/2 times tid inden brug
- Del dejen i passende stykker, rul hver ud til en lang pølse og form ønskede luciabrød – vi delte vores i klumper af 70 g. rullede dem ud til lige lange pølser og formede brød med dem
- Lad brødene efterhæve i 1/2 – 1 time
- Pensl dem med æg og bag dem i ca. 8 min ved 200 grader hvorefter rosiner puttes på (de kan også puttes på fra start, men vi kan ikke så godt lide smagen af brændte rosiner, hvis man pynter med perlesukker kommes det på fra start)
- Bag dem færdig, ca. 8 min. mere til de er godt gyldne på toppen – bagetiderne afhænger selvfølgelig af størrelse
- Servér med smør og masser af hygge
No Kommentarer