KOLDHÆVEDE MORGENBOLLER –
Bagværk, Brød, Brunch, Morgenmad

KOLDHÆVEDE MORGENBOLLER

koldhævede-boller

Vi har efterhånden utrolig mange udgaver af lækre morgenboller her på bloggen. Da vi lagde et billede af disse ud på instagram for et par weekender siden, var der flere, som spurgte til en opskrift, og da vi faktisk for engangsskyld havde skrevet den ned, deler vi den i dette indlæg :-)

Det gode ved denne opskrift er, at man ikke behøver en røremaskine, så dejen tager ikke lang tid at røre sammen. Det vigtigste er en ovn, som kan blive godt varm og give bollerne en sprød skorpe. Vi har tilsat surdej, men det kan også godt undværes, så tilsætter man bare lidt ekstra vand.

Vi elsker nybagte boller og overvejer om vi ikke skal have sat en portion over i morgen til weekenden.

Ingredienser (giver ca. 24 stk.)

10 g gær

3/4 dl surdej

10 dl vand

3 spsk salt

5 dl ølandshvedemel

15 dl hvedemel

1 spsk olie

  1. Opløs gør i vand, tilsæt ølandshvedemel og rør det hele godt rundt
  2. Tilsæt salt og derefter hvedemel (dejen vil være lidt klistret)
  3. Fold dejen et par gange ind over sig selv i skålen (jo flere gange jo bedre)
  4. Kom olie til dejen, og sørg for at hele dejen er smurt ind
  5. Stil dejen til hævning i køleskabet natten over
  6. Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå i ca. 15 min på køkkenbordet
  7. Tænd ovnen på 250 grader (varmluft) med en varm bageplade og et fad med vand i bunden
  8. Tag ¼ af dejen ud på et meldrysset bord og lav den til en pølse, pres den lidt flad og fold den ene side indover dejen
  9. Skær pølsen i 6 lige store klumper
  10. Form dem forsigtig til runde boller og læg den side, hvor bollerne blev skåret, opad på et stykke bagepapir
  11. Når ovnen er klar løftes bagepapiret over på den varme bageplade, gerne hurtigt, så dampen der er dannet, bliver inde i ovnen
  12. Bag bollerne i 20-25 min, indtil de har en sprød og gylden overflade (sku evt. Ovnen ned på 230 de sidste 10 min)

boller-med-surdej

tidligere indlæg næste indlæg

10 Kommentarer

  • Reply Nanna 11 februar, 2016 at 18:49

    Hej.

    Hvor køber man surdej henne i Aarhus? Og hvornår kommes surdejen i? Synes ikke lige jeg kan læse mig frem til, hvornår det skal puttes i :)

    Vh Nanna.

    • Reply Twin Food 12 februar, 2016 at 06:56

      Hej Nanna,
      Du kan købe surdej hos Emmerys :)
      Det kan vi da godt se lige mangler – Den skal i efter gæren er opløst og altså inden melen :)

  • Reply Ida 14 februar, 2016 at 13:56

    Tak for opskrift, de gjorde stor lykke og var meget fotogene!

    • Reply Twin Food 15 februar, 2016 at 20:37

      Kære Ida,
      dejligt at høre – tak! :)

  • Reply Ida 18 februar, 2016 at 12:06

    De ser lækre ud! Kan man erstatte hvedemel og ølandshvedemel med andre grovere meltyper? :-)

    • Reply Twin Food 18 februar, 2016 at 18:22

      Hej Ida,
      Hvis bollerne skal holde den gode konsistens vil vi nøjes med at udskifte ølandshvedemelet – her kan du bruge både grahamsmel, speltmel, rugmel, sigtemel, osv. :)

  • Reply Anne 21 april, 2016 at 21:02

    Jeg har netop bagt bollerne, og de er super gode :-)
    Et lille tip: I Meyers bageri kan man, hvis man har sin egen beholder med, få gratis surdej :-)

    • Reply Twin Food 24 april, 2016 at 17:52

      Dejligt at høre!
      Præcis, vi får jævnligt hentet lidt surdej hos Meyers, når den vi har kørende har stået lidt for længe ;)!

  • Reply Selma 15 august, 2016 at 23:05

    Tusinde tak for denne lækre opskrift!
    Det er blevet mine favorit boller og min familie er mindst lige så forelskede som jeg ;)
    Jeg har ikke før hørt om tippet med vand i ovnen men det giver et virkelig flot resultat!

    • Reply Twin Food 19 august, 2016 at 18:25

      Ej hvor er det dejligt at høre :)
      Og tak for rosen,
      Rigtig god weekend

    Skriv en kommentar