De her hjemmelavede karamelbidder, poppede faktisk op da Christine var på besøg i Melbourne i marts. De blev set på flere kaffebarer, og efter et besøg på google viser det sig, at det er en meget australsk ting ,og at man de fleste steder kan købe de her Caramel slices, som de kalder dem.
Der findes helt sikkert mange varianter og om man kalder dem karamelbidder eller karamelbarer er nok hip som hap – i vores hoveder er det det samme. Vi har faktisk allerede eksperimenteret med to forskellige varianter. Denne her som nok er meget klassisk og så en lidt anden udgave, som i får opskriften på senere.
Bunden her består af kokos, smør og brun farin, som først bages inden der kommer en lækker karamel ovenpå. Kokos kan sagtens udskiftes med en eller anden form for knuste kiks, hvis man ikke er så meget til kokos. Det kan være lidt tricky at få karamellen til rette konsistens. Den skal helst være lidt gele-agtigt uden at klistre for meget, når den er bagt – men det burde kunne lykkedes, hvis man følger opskriften nedenfor, det er hvert fald ikke gået galt for os endnu. På toppen er der smeltet chokolade og så har vi drysset med lidt frysetørret hindbær og glimmer, men det kan man gøre lige som man vil.
Ingredienser
Bund
- 125 g hvedemel
- 90 g brun farin
- 45 g kokosmel
- 125 g smeltet smør
Karamelfyld
- 125 g smør
- 90 g brun farin
- 1 ds kondenseret mælk (397 g)
Chokolade til toppen
- 200 g mørk chokolade
- 1 spsk olie (uden smag)
- frysetørret hindbær eller nødder til toppen
Sådan gør du
Bund
- Bland alle ingredienserne sammen i en skål
- Fordel dejen i et fad (ca. 20 x 28 cm) beklædt med bagepapir og sørg for at den har samme tykkelse over det hele
- Bag bunden ved 180 grader (alm. ovn) i ca. 15 min og lav i mens karamellen (det kan være at bunden er færdig før karamellen, men det gør ikke noget at den står lidt ude)
Karamelfyld
- Smelt smørret med den brune farin ved lav varme
- Når det begynder at boble tilsættes den kondenserede mælk
- Rør konstant i karamellen de næste 5-10 min (ved middelvarme), herefter skulle karamellen gerne begynde at boble og tykne og den tages af varmen. Massen skal være blevet tykkere og have en brun gylden farve.
- Hæld den varme karamel over den bagte bund og bag kagen videre ved 180 grader (alm. ovn) i 12 min. Toppen skal være med gyldne bobler.
- Lad kagen afkøle i køleskabet ind til karamellen har sat sig
Chokolade til toppen
- Smelt chokoladen over vandbad og tilsæt olien, når alt er smeltet
- Hæld den smeltede chokolade over den afkølede kage (drys evt. med frysetørret hindbær eller nødder) og lad den igen afkøle (det er bedst at lave den dagen inden).
- Skær' den afkølede kage i passende bidder
4 Kommentarer
kan man erstatte kokosmelen med almindeligt mel ?
Det kan du helt sikkert godt – den kan også erstattes af knuste kiks, fint hakkede nødder eller lign.
Hej
Jeg vil gerne bruge jeres lækre kage til en fest, og vil spørge om den kan fryses.
Mvh
Inge Lise
Hej Inge Lise,
Det kan den sagtens. Vi plejer selv at skære kagen i ønskede stykker, når den har sat sig og herefter opbevare stykkerne i en lufttæt beholder i fryseren,
KH