Vi har tidligere haft gang i projekt hjemmelavet pitabrød og nu har vi udviklet lidt på vores opskrift. Den tidligere opskrift kan findes her og er ganske almindelige pitabrød, som er både tynde og luftige. Denne her gang har vi lavet en grovere omgang, som altså er blevet til de her grove pitabrød.
I de her hjemmelavede fuldkornspitabrød er noget af hvedemelet erstattet med rugmel. Det behøver ikke lige netop at være rugmel men kan også sagtens være grahamsmel, sigtemel eller anden fuldkornshvedemel. Vi har lavet de her grove pitabrød efter en lidt anden metode end vi tidligere har gjort og vi synes faktisk at det er lykkedes rigtig godt. De er nemlig tilpas luftige, så der er plads til masser af fyld.
Vi har startet med at rulle dejen tyndt ud, hvorefter vi har udstukket vores pitabrød med en passende form. I kan selvfølgelig sagtens lave en anden størrelse end hvad vi har gjort – i finder bare en rund form, som passer jer. Spis de hjemmelavede grove pitabrød lune til aftensmad eller gem dem i en frysepose eller i fryseren og tag dem med i madpakken.
Ingredienser (ca. 20 små)
25 g gær
1 tsk sukker
3 dl lunkent mælk
140 g skyr, yoghurt eller creme fraiche
1 æg
1/2 dl vand
1 spsk olivenolie
1 tsk fint salt
300 g rugmel
300-350 g hvedemel
- Lun mælken og opløs herefter gæren heri sammen med sukkeret – lad det stå ca. 10 min.
- Bland skyr, æg, vand og olie i en skål og tilsæt herefter gærblandingen
- Tilsæt salt og herefter melet lidt af gangen (start med rugmelet) – det er ikke sikkert at alt hvedemelet skal bruges, det afhænger lidt af om man ælter på maskine eller ælter i hånden
- Ælt dejen godt indtil den er elastisk og smidig og stil den til hævning et lunt sted 1 time
- Tag dejen ud på et meldrysset bord og rul dejen tyndt ud til den har en tykkelse på ca. 1/2 cm – det kan være en fordel at dele dejen i to
- Udstik pitabrødene med en rund form, der har en diameter på ca. 12 cm – vi brugte en plastikbøtte (pitabrødene vil ca. have den størrelse, så brug en udstikker, der har ca. den størrelse du vil have brødene) og fortsæt indtil al dejen er brugt
- Læg pitabrødene på en bageplade med et stykke bagepapir og lad dem hæve igen i ca. 30 min.
- Tænd i mens ovnen på 240 grader (alm. ovn) og når pitabrødene er færdige med hævning skal de bages i 7-10 min. (indtil toppen er let gylden)
- Servér de nybagte pitabrød med lækkert fyld
- Hvis der er nogle til overs, så put dem i en frysepose og lad dem ligge til næste dag eller put dem i fryseren
2 Kommentarer
Jeg ledte efter en opskrift på grove pitabrød og blev enig med mig selv i, at det var disse, der så ud til at være de bedste – det fik jeg helt ret i, for hold nu op hvor er de lækre. Tak for den opskrift. De lykkes hver gang, bliver bløde og lækre, og smager bare super godt. Ps. Jeg putter kun 100g. rugmel i og 200g. anden grov mel.
Kære Rikke,
Tak for din søde kommentar – det er vi så glade for at høre :-)
KH