En ting, der altid kan findes i vores fryser er en god madpakke bolle. Vi har vidst også efterhånden lagt ret mange forskellige udgaver op, men det gør ikke denne her udgave mindre god. En god blanding af alle de gode kan vidst kun give et godt resultat. ;)! Hovedingredienserne er kerner og rugmel og derudover en dåse øl, havregryn og hvedemel. Til at give bollerne det lidt mørkere “look” er der tilsat maltsirup, der udover at give brødet en mere brunlig farve også tilføjer lidt sødme. Bollerne er nemme – de kræver kun en times hævning og derudover ingen æltning med hænderne! Tilføj gerne lidt gulerødder til at give bollerne lidt ekstra fyld – det vil de bestemt ikke tage skade af. Prøv dem af til madpakken med lidt pålæg og en omgang salat, hvor de er helt i top :)
Ingredienser (20-25 stk.)
1/2 pk gær
2 tsk salt
1 tsk sukker
8 dl vand
1 dåse øl
300 g. kerner (evt. rugkerner, solsikkekerner og hørfrø)
100 g havregryn
4 tsk maltsirup (kan undlades)
400 g rugmel
400-450 g hvedemel
- Opløs gæren i vandet med salt og sukker og lad det stå til gæren begynder at “boble” og er aktiv
- Tilsæt øl, blandede kerner og havregryn
- Tilsæt maltsirup og bland det godt i dejen, så hele den mørke farve fordeles godt
- Rugmel og hvedemel blandes i og dejen røres godt sammen (skal ikke æltes med hænderne)
- Stil dejen til hævning i ca. 1 time
- Klat bollerne ud i en passende størrelse på et stykke bagepapir og bag dem ved 220 grader (alm. ovn) i ca. 50 min. (indtil de lyder hule når man banker dem i bunden) OBS: Vær opmærksom på bagetiden, da den kan variere en del fra ovn til ovn. Kig derfor gerne til bollerne undervejs
24 Kommentarer
Lækkert, hvilken øl har i brugt til bollerne? :-)
Der er brugt en helt alm. pilsner, men det kan sagtens være classic, eller anden øl også ;)
Hvor ser de perfekt seje og lækre ud i skorpen – yum! Sikkert perfekt til ost eller suppe.
– Anne
Tusind tak Anne ;) Du har ret – de venter spændt på at blive prøvet til en omgang supper ;)!
Hej :)
Virkelig dejlig blog i har!
Jeg har lige et spørgsmål :) Kan man bruge noget grovere mel end hvedemel, eller vil det ændre teksturen?
Hej Sheila
Tusind tak :)
Det kan man formentlig godt, er ikke sikker på om alt hvedemelen kan udskiftes og garanterer ikke for et godt resultat – det er nemlig ikke noget vi har prøvet ;)
Rigtig god aften :)
Jeg blander mig lige en gang ;)
For nyligt diskuterede jeg en bolle-opskrift med en bekendt, der er uddannet kok. Han sagde, at man ikke bør skifte mere end 50% af melet ud med groft mel, da gæren ikke arbejder så godt under de forhold. Bollerne bliver “tunge”, tror jeg, når de ikke hæver.
Altså, min 50% hvedemel, og så ellers resten efter behag :)
Det er da bare helt iorden ;) og tak for informationen – så ved vi det :)
Ha en god dag!
Jeg låner lige tråden.. Kan man ikke bruge fuldkorns hvedemel?? Det er selvfølgelig stadig hvedemel, men du får stadig mere af kornet med jo..
Hej Sheila
Beklager det sene svar! Du kan nok bruge fuldkornshvedemel men i og med det er grovere, er det mulig at mængden skal korrigeres i forhold til mængden af hvedemel :)
Men igen – vi ville nok ikke udskifte det hele ;)
Glædelig jul!
Hej. Jeg vil bare lige skrive og sige tak for en ualmindelig fantastisk opskrift på boller! De bliver så lækre sprøde i skorpen, fulde af smag og bløde inden i. Dejen er nem af få formet til boller med to skeer. Vil dog lige nævne, at opskriften rækker til to plader i ovnen… altså har jeg bagt dem på varmluft ved 200 grader. Jeg har måske formet mindre boller, men fra at prøve det 1. gang, så skulle de kun være i ovnen i 25-30 min og ikke 50 min, som opskriften angiver. Men hvor om alt er… Tak for inspirationen! :0)
Hvor dejligt at du kan lide opskriften!
Det kan variere meget fra ovn til ovn hvor meget de skal have, men godt at du ikke gav dem for meget så ;-)
Hav en dejlig dag!
Rigtig lækker opskrift! Sprøde udenpå, men saftige og lækre indeni. Mums!
Mine boller skulle dog også kun have 25-30 min. Så godt jeg lige holdte øje med dem ;-)
Hej Anne
Dejligt at du kunne lide dem, og godt med det vågne øje ;-)
Hav en dejlig søndag
Tak for en super god opskrift. Det er helt klar de bedste boller vi har lavet. Stort tak.
PS. 30min skulle vores have. Øllen tager heller ikke skade af at være en porter. Prøv det. :-)
Ej hvor dejligt – det er vi glade for at høre :)
Og tak for tip, det må vi prøve næste gang!!
Hej. Er det muligt at erstatte øl med andet, måske bare mere vand,? Har ikke lige en øl i huset, og vil gerne lave dem nu her ☺
Hej Stine,
Undskyld hvis vi svarer for sent! Vi tænker godt at du kan komme vand i, i stedet for øl :)
Hej
Mine boller bliver overhovedet ikke ligeså mørke som på billederne.
Jeg har fulgt opskriften…
Vh Cecilie
Hej Cecilie,
Det lyder mystisk – vi er lidt i tvivl om, om der kan være forskel på maltsirup, ift. farve.
Det er muligvis derfor :)
Hej
Jeg har brugt maltsirup fra Skærtofte mølle og bollerne blev slet ikke så mørke – hvilken en har i brugt??
Jeg brugte faktisk kun ca 200 gr rugmel og resten var alm. hvedemel da jeg kan lide en blødere tekstur og det blev ret godt.
Hilsen
Ora
Hej Ora,
Det er desværre lidt siden, så vi er ikke helt sikre på hvilken vi brugt – for at få farven endnu mørkere kan man også bruge maltmel. Det plejer nogle gange at farve lidt mere. Dog kan det også have noget at sige at du kun har tilsæt ca. det halve rugmel, da mere hvedemel også vil gøre bollerne lysere.
Ha’ en skøn søndag,
KH
Jeg har ikke prøvet opskriften på disse spændende boller endnu, men jeg vil helst sikkert snart bage dem, da jeg har noget maltsirup stående, som jeg endnu ikke har fundet anvendelse for.
Men mit spørgsmål er: når I skriver “lad det stå til gæren begynder at “boble” og er aktiv”, hvor lang tid drejer det sig så cirka om?
Hej Rikke,
Vi beklager det sene svar.
Vi plejer at lade det stå 10-15 min. Man begynder at kunne fornemme aktivitet øverst på vandet,
Kh