Kalenderen siger i dag 13. december, og hvis ikke I allerede havde opdaget det, er det Luciadag! Og med Luciadag kommer der luciabrød, eller som det hedder på Svensk; Lussekatter eller Lussebullar! Vi har de seneste par år ikke gjort så meget ud af Luciadag, men synes simpelthen det er så hyggelig en tradition, også fra vores barndom, at vi har valgt at hygge med luciabrød i dag. Sidste år serverede en veninde de skønne brød for os og vi mente at traditionen skulle følges videre igen i år :-)! Det var egentlig mest i folkeskolen at Luciadag blev “fejret”. Der var altid en bestemt årgang, der gik luciaoptog på hele skolen, mens alle andre børn sang julesange og spændt ventede på at luciaflokken kom forbi. Efter julesamlingen kom alle luciabørn rundt i klasselokalerne med julebag. Det år vi skulle gå, var vi faktisk Luciabrude – jep, der var to, og vi var både nervøse for, om vi kunne holde takten men også om vores hår ville blive brændt af ;-)!
Ingredienser (ca. 20 stk.)
100 g smør
5 dl mælk
0,5 g safran
50 g gær
150 g fromage frais
1/2 dl sukker
100 g marcipan
1/2 tsk salt
120 g grahamsmel
900-1000 g hvedemel
Æg til pensling
Rosiner og perlesukker til pynt
- Smelt smør sammen med halvdelen af mælken
- Opløs safran i den resterende mælk (kan gå nemmere hvis den er lidt lun, men vi synes det er så fint at man kan se “trådene”)
- Hæld den kolde mælk med safran i den varme mælk, med den smeltede smør og lad gæren blive opløst heri
- Tilsæt fromage frais og sukker
- Riv marcipanen fint og tilsæt også denne sammen med salt
- Tilsæt grahamsmel og lad blandingen blive ensartet og tyk, hvorefter hvedemel tilsættes lidt ad gangen indtil dejen er fast og smidig (vi kørte vores på maskine i 5-10 min.)
- Stil dejen til hævning et lunt sted (1-2 timer) eller natten over et køligt sted
- Hvis dejen har stået natten over skal den tages ud 1/2 times tid inden brug
- Del dejen i passende stykker, rul hver ud til en lang pølse og form ønskede luciabrød – vi delte vores i klumper af 70 g. rullede dem ud til lige lange pølser og formede brød med dem
- Lad brødene efterhæve i 1/2 – 1 time
- Pensl dem med æg og bag dem i ca. 8 min ved 200 grader hvorefter rosiner puttes på (de kan også puttes på fra start, men vi kan ikke så godt lide smagen af brændte rosiner, hvis man pynter med perlesukker kommes det på fra start)
- Bag dem færdig, ca. 8 min. mere til de er godt gyldne på toppen – bagetiderne afhænger selvfølgelig af størrelse
- Servér med smør og masser af hygge
2 Kommentarer
Åh, lussekatter – det är jul det! Smart med marcipan i degen, ska pröva det. Lussekatter blir annars lätt torra.
Præcis! Det er så hyggeligt :-)
De blev rigtig fine, men om de er tørre i morgen ved vi ikke endnu – måske marcipanen kan hjælpe lidt!
KH