SPRØDE RUGBOLLER –
Bagværk, Brød, Brunch, Morgenmad, Til madpakken

SPRØDE RUGBOLLER

rugb2

Det er fredag og det betyder snart weekend og vi skal hygge! Vi er så småt kommet igang med vores specialer, men “heldigvis” ikke så meget endnu at hele weekenden skal benyttes. Så indtil videre har vi stadig masser af tid til hygge ;-)! En passende hygge-stund kunne være med de her sprøde rugboller, som nok allerede er blevet til vores yndlings. Opskriften er med inspiration fra meyers lækre brød og opskrifter i “Meyers Bageskole”, hvor vi har blandet lidt rundt. De er lidt mere krævende da de både kræver surdej og køkkenmaskine, men en omgang surdej kan nemt købes og sættes igang og derudover kan de fleste køkkenmaskiner/elpisker klare en omgang dej. Vi har allerede bagt dem to gange, som sandwich brød til vores skitur og som grove frokost boller til en lækker frokost sidste weekend og er sikker på de snart skal sættes over igen – Rigtig god weekend, når I når så langt :-)

Ingredienser (12 stk)

Inspiration: Bogen “Meyers Bageskole”

75 g rugkerner (+ 1,5 dl vand)

1/2 dl surdej

5 dl koldt vand

5 g gær

2 spsk malt sirup (kan undlades)

15 g salt

150 g rugmel

450 g hvedemel

75 g solsikkekerner

  1. Lad rugkernene koge op med de 1,5 dl vand indtil alt vand er optaget, hvorefter de skal køles af
  2. Opløs surdej  i vandet
  3. Tilsæt gær samt malt sirup og lad også dette blive opløst
  4. Tilsæt salt, rugmel og hvedemel og start med at kør’ maskinen på lav hastighed, indtil melen er kommet i dejen (ca. 1 min)
  5. Skru op for høj hastighed og ælt hele dejen godt indtil den slipper kanterne (det tog ca. 10 min. for vores maskine)
  6. Vend forsigtigt de kogte rugkerner og solsikkekerne i dejen (ca. 1 min. ved laveste hastighed)
  7. Dæk dejen godt til, så den er lufttæt og stil den til hævning i minimum 12 timer i køleskabet – dejen skal være hævet til minimum dobbelt størrelse
  8. Tænd ovnen på 250 grader og lad bagepladen blive i ovnen, der varmes op. Hvis man ønsker damp til bollerne skal der her også sættes en dyb plade i bunden af ovnen
  9. Vend den færdig hævede dig ud på et godt meldrysset bord og saml’ den forsigtigt med mel-dryssede dej skrabere, pas på at luftboblerne ikke ødelægges
  10. Skær 12 lige store boller og læg dem på et stykke bagepapir
  11. Put forsigtigt bagepapiret med bollerne på den varme bageplade fra ovnen og giv dem 5 min. ved de 250 grader (alm. ovn), tilsæt 1 dl vand til pladen i bunden, hvis man ønsker damp (dette gøres to gange i de 5 min.)
  12. Efter de 5 min skrues ovnen ned på 230 og bollerne bager yderligere ca. 20 min. indtil de er godt gyldne og sprøde på både top og bund (mærk på bollerne undervejs, bagetiden afhænger meget af ovn). Tag gerne pladen i bunden (den til damp) ud efter ca. 20 min, hvis det er et problem at få varmet bollerne nok i bunden
  13. Lad bollerne køle af på en rist inden de spises
  14. Hvis bollerne skal spises næste dag kan de opbevares ved stuetemperatur eller i en papirspose. De kan snildt opvarmes næste dag, put evt. meget lidt vand på toppen inden de opvarmes, så bliver de godt sprøde igen

rugb1

rugb3

tidligere indlæg næste indlæg

10 Kommentarer

  • Reply Tine 31 januar, 2015 at 10:53

    De ser vildt lækre ud. Kan man mon bruge maltmel i stedet for maltsirup? I så fald, hvor meget? Tak for en god blog

    • Reply Twin Food 31 januar, 2015 at 15:57

      Tusind tak :) :)
      Mmh, det kan du nok godt, på vores maltmel står der, at man skal bruge 1-2 strøget spsk pr. liter vand.

  • Reply Yvonne i 4 februar, 2015 at 09:19

    Så er surdej sat over.
    Skal dejen stilles til koldthævning el på køkkenbordet?

    • Reply Twin Food 5 februar, 2015 at 17:12

      Vi håber de blev gode ;)

  • Reply jeanette 18 februar, 2015 at 14:18

    Skal der ikke tages fra til surdej igen? ALtså jeg mener en surdej er og en som man fodre med ny dej. Har godt nok kun brugt til rugbrød, men der tog jeg fra hver gang jeg havde brugt noget, så den altid var klar.

    • Reply Twin Food 18 februar, 2015 at 21:58

      Nej ikke i denne her type surdej, vi har en fra Meyers, som skal “fodres” hver gang inden brug med vand og mel. Man bruger ikke al surdejen og har derfor også til næste gang, hvor den igen skal fodres inden brug :-)

  • Reply simon 25 februar, 2015 at 12:29

    Hejsa, hvis man ikke har en surdej, kan man så putte ekstra gær i og hvor meget vil du mene man skal putte i? :)

    • Reply Twin Food 28 februar, 2015 at 08:42

      Det kan man godt, om resultatet bliver helt det samme er vi ikke helt klar over :) Men prøv med 10 g gær (+ de 5 g, der allerede står i opskriften) og tilsæt yderligere 1/2 dl vand, så burde det passe nogenlunde :)
      Vi håber det lykkes og vend endelig tilbage med resultatet.

  • Reply Sara 21 maj, 2016 at 21:13

    Hej.
    Skal dejen stille til hævning på køkkenbordet eller i køleskab?

    • Reply Twin Food 22 maj, 2016 at 18:37

      Hej Sara,
      Den skal i køleskabet :)

    Skriv et svar til Yvonne i Slet kommentar