En god sprød og luftig bolle er noget af det bedste vi ved. Til morgenmad, frokost eller bare som tilbehør til aftensmaden er det altid en sikker vinder. Vi lavede dem her til vores fødselsdag, hvor vi holdte eftermiddagshygge. De blev lavet i små passende størrelser så de ikke fyldte for meget i maven, for der skulle jo også være plads til desserten ;-)!
Dejen indeholder ikke surdej og skal hæve natten over, den er forholdsvis klistret og skal ikke æltes med hænderne. Vi har ikke en fancy maskine og en ganske almindelig pisker kan sagtens få dejen æltet godt sammen – den skal gerne æltes i 10-15 min. Den hævede dej skal hældes ud på et meldrysset bord og herfra skærer man med en dejskraber passende størrelse boller og klatter/folder dem på bagepapir.
Vi kan godt lidt det lidt rustikke look og formede på ingen måde bollerne med hænderne og dryssede kun bollerne med birkes de steder hvor der ikke allerede sad mel. Til den sprøde overflade havde vi en spray-flaske med vand, som vi sprayede lidt vand i ovnen med under bagningen :-)!
Ingredienser (20-25 små boller)
Inspiration: Søde Anne au chocolat
15 g gær
9 dl vand
3 tsk salt
100 g havregryn
200 g rugmel
600 g hvedemel
- Rør gæren ud i vand sammen med salten og lad det stå 5-10 min. indtil det ses at gæren er aktiv
- Tilsæt havregryn og rugmel
- Brug en håndmikser til at få rørt hvedemelen godt i dejen, dejen må gerne være klistret, men den skal røres længe og godt med maskinen (gerne 15 min.)
- Stil dejen på køl i køleskabet natten over
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord og skær med en dejskraber passende størrelse boller og placér dem på en bageplade
- Drys med birkes og bag bollerne i ovnen ved 250 grader i 15-20 min – afhængig af størrelse, men indtil de lyder hule når man banker på bunden og ser sprøde ud
- Til at få den sprøde skorpe sprøjtede vi 3 gange vand ind i ovnen med en spray, man kan istedet også placere en dyb bageplade med lidt vand i bunden af ovnen (denne skal varmes op med ovnen), her må man dog ikke åbne ovnen for ofte – så ryger alt dampen ud
33 Kommentarer
Nøj, de ser gode ud! Dem må jeg straks prøve (meget passende er det min tur til morgenbrød på arbejde i morgen). God sommer til jer piger :-)
Og god sommer til dig, Pernille! :)
Ej nogle fine billeder det ser jo bare så lækkert ud :) Er stort fan af bagværk til madpakken, og der er de jo oplagte! :D
Sultne hilsener fra fattig-bloggeren
Tusind tak! Ja, vi er sikre på de vil være gode til madpakken, måske i en lidt større udgave ;-)!
Den slags boller laver jeg også tit. Boller med havregryn bliver super lækre, og det er rart med langtidshævning.
10 min om at røre sammen, på køl natten over og så er de klar til at komme i ovnen inden morgenmaden. Umm :-)
God ide med lidt pynt på toppen :-)
Ja, man føler slet ikke at det er en belastning af bage boller, når det er så let ;-)! God idé med havregryn i også – det må blive næste gang!
Er der ikke havregryn i bollerne?
Hovsa- det er der da også :-) det gik lige lidt hurtigt, det er Christine der har lavet bollerne, og Laura som svarede på din kommentar ;-)
Helt ok ;-)
Uhm sådan én eller to kunne jeg godt guffe med smør lige nu :)
Ja, boller med smør er det bedste! Tak for opskriften søde, Anne :-)
Vi håber du får en dejlig weekend!
Hej igen tøser – så er bollerne i ovnen. Dejen var super nem at bokse sammen og har nydt natten i køleskabet…. Jeg har fulgt mængder og fremgangsmåde til punkt og prikke – dog synes jeg dejen var meget flydende. Skal den være det?? :-) i mit tilfælde er 15-20 ikke nok – indtil videre er vi oppe på 25-30 min og jeg nærmer mig noget der lyder hult og færdigbagt.
Hej Pernille
Vi håber bollerne blev et hit på arbejdet :-)! Det er meningen at dejen skal være flydende, men man kan godt blive lidt bekymret ;)
Lad os endelig vide hvad du synes om dem!
Hav en dejlig weekend
[…] rugboller i fryseren findes der ofte en lidt “lysere” bolle, der f.eks. kunne være sprøde boller uden surdej eller […]
Skal bagepladen varmes op med?
Den må den meget gerne- så får bollerne ekstra meget varme nedefra :-)
Så har jeg bagt bollerne – de ser gode ud men de er næsten flade som pandekager! hvordan fik i jeres så runde og flotte med så flydende en dej? :)
tak for en god god blog forresten!
Ej hvor ærgeligt at de er så flade – vi håber smagen er med dem ;)
Vi hældte dejen på et godt meldrysset bord og vendte den lige et par gange. Hefter “skar” vi, med en dejskraber, passende størrelser ud – de er slet ikke formet men bare skåret i forskellige former :)
KH
Opdagede for sent det var “hæv over natten”, skyndte mig at komme lidt mere gær i, og tilsatte mel og æltede til dejen hang sammen. Derefter som efter opskrift. Virkede fint. De smager godt:)
Super godt at det stadig virkede – dejligt at vide :)
Mums de er gode. Har lige lavet det i dag til fødselsdagsgæster. De skulle dog have noget længere i ovnen… Gæsterne fik også serveret fastelavnsboller efter Jeres opskrift, og de var altså også et hit…
Elsker at finde inspiration på Jeres side:)
Først og fremmest vil jeg lige komplimentere jer for opskriften! De er virkelig gode – især lige når de kommer ud af ovnen.
Mit problem består i, at bollerne ikke bibeholder den sprøde overflade – har I også det problem? Jeg synes nærmest kun lige der går en times tid, og så bliver de lidt bløde.
Hej Camilla :)
Det er faktisk ikke et problem, som vi har lagt mærke til.
Vi bruger et trick, hvis vores brød er lidt kedeligt, hvor vi kommer vand på overfladen af bollen og derefter i ovnen – det får dem NÆSTEN til at være ligeså gode som nybagte. Men det lyder hurtigt at de mister sprødheden allerede efter en time..
Hej twin-food
Jeg har lavet disse skønne boller, men nu skal jeg lige høre jer om noget. Kan man have dejen stående i køleskabet over to dage?
Tak for alle jeres fantastiske opskrifter!
Bh Katrine
Hej Katrine
Det er ikke noget vi har prøvet, men vi har før prøvet køleskabsdej, der kan stå i køleskabet i op til en uge. Så umiddelbart tror vi godt det kan lade sig gøre så længe at du bare holder den i køleskabet hele tiden :)
Lad os endelig vide om det “virker” :)
God aften
KH
Hej piger!
Det her er min yndlings-bolle-opskrift, har bagt dem mange gange i forskellige versioner. Er kommet frem til at de bliver lige nøjagtigt, som jeg gerne vil have dem, når jeg bytter 100 gram af hvedemelen ud med hvedeklid og lader dem stå i køleskabet et helt døgn – de kommer til at smage fuldstændig som om, der var brugt surdej :)
Men mit spørgsmål er egentlig, om man kan røre dejen sammen uden elpisker / røremaskine? Jeg er nemlig netop flyttet til et sted uden nogen af delene, og har stor bagetrang! :(
Ej hvor dejligt at høre :)! Og dejligt med lidt inspiration som fungerer!
Uh vi har ikke prøvet uden maskine, men du skal næsten prøve om du kan få den rørt ordentligt sammen med hånden og en grydeske – det vil vi tro er muligt :)
Lad os endelig høre om resultatet, hvis du prøver :)!
Fin opskrift!
De temperaturer I nævner: er det varm luft eller alm. ovn?
Hej Torsten,
Tak – Vi bruger alm. ovn
Fantastisk opskrift. Lige et spørgsmål; har I prøvet at fryse bollerne ned? Hvis ja, bibeholdt de sprødheden? ? God weekend.
Hej Maria,
Tusind tak!! Du kan sagtens fryse dem. Vi plejer at tage bollerne op aftenen inden de skal bruges. Om morgenen pensler vi dem med lidt vand på overfladen og varmer dem op i ovnen – vandet gør dem næsten ligeså sprøde som de nybagte :)
Ha’ en god aften!
Må man spørge hvor lang tid I giver dem dagen efter og ved hvilke grader/ovn? Hilsen hende der ikke er så god til at improvisere ?
Hej Gitte,
Dagen efter får de ca. 230 grader indtil skorpen virker sprød. Hvis de bare har været opbevaret ved stuetemperatur er det ca. 10 min.