Brunkager, er en af de slag julekager, som altid er med til vores jul. For det meste har vi hjulpet vores mor med at lave dem og i år vil vi bage de samme, som vi gjorde sidste år, efter samme opskrift som hun plejede at bruge, som vist stammer fra vores Oldemor (hvis vi husker rigtigt ;-)). I vores brunkager er der både mandler, sukat, syltede appelsiner og så har vi faktisk også tilføjet stødt ingefær, pistacie- og pekannødder – det er ikke noget der ændre det store på smagen, men pistacienødderne får dem til at se ret fine ud :-)
Ingredienser (6-8 plader)
500 gram smør
125 gram lys sirup
250 gram sukker
250 gram brun farin
7 gram stødt nelliker (ca. 1 1/2 spsk)
25 gram kanel
2-3 tsk stødt ingefær
potaske (opløst i 1-2 spsk vand)
50 gram sukat (både af sukat og syltede appelsiner kan man komme ekstra i, hvis man ønsker dette)
50 gram syltede appelsiner (i stykker)
100 gram mandler (hakket meget groft)
50 gram pistacienødder/pekannødder
1 kg mel
- Kom sukker, smør og lys sirup i en gryde og lad det hele smelte
- Kom massen i en røremaskine og tilsæt stødt nelliker, kanel, stødt ingefær, potaske, sukat, syltede appelsiner, mandler, pistaicienødder og pekannødder
- Lad det hele blive rørt godt sammen
- Tilslut tilsætte mel
- Form dejen til pølser vha. vita wrap og læg dem på køl til dejen bliver hård (helst dagen efter)
- Skær pølserne ud i tynde skiver (de skal ca. være lige tykke alle sammen) og kom dem på en bageplade beklædt med bagepapir (de flyder en anelse ud, men kan ligge rimelig tæt alligevel)
- Bag dem ved 200 grader i ovnen i 7-10 min (alt efter tykkelsen på kagerne). Tjek gerne til dem undervejs, hvis de er meget tynde, kan det gå rigtig stærkt
BRUNKAGER
Brunkager, er en af de slag julekager, som altid er med til vores jul. For det meste har vi hjulpet vores mor med at lave dem og i år har vi selv bagt, efter samme opskrift som hun plejede at bruge, som vist stammer fra vores Oldemor (hvis vi husker rigtigt ;-)). I vores brunkager er der både mandler, sukat, syltede appelsiner og så har vi faktisk også tilføjet stødt ingefær, pistacie- og pekannødder – det er ikke noget der ændre det store på smagen, men pistacienødderne får dem til at se ret fine ud :-). Opskriften nedenfor giver en hel masse, og man kan sagtens lave 1/2 portion, selvom de jo nok skal blive spiste alligevel. I vores familie har det faktisk kun været brunkager og vaniljekranse, som vi har lavet til jul og nogle gange også aristokrater. Det kan være vi skal udvide vores horisont lidt mere næste år – hvilke julekager plejer i altid at bage til jul?
Ingredienser (6-8 plader)
500 gram smør
125 gram lys sirup
250 gram sukker
250 gram brun farin
7 gram stødt nelliker (ca. 1 1/2 spsk)
25 gram kanel
2-3 tsk stødt ingefær
1 tsk potaske, svarer til 5 gram (opløst i 1-2 spsk vand)
50 gram sukat (både af sukat og syltede appelsiner kan man komme ekstra i, hvis man ønsker dette)
50 gram syltede appelsiner (i stykker)
100 gram mandler (hakket meget groft)
50 gram pistacienødder/pekannødder
1 kg mel
- Kom sukker, brun farin, smør og lys sirup i en gryde og lad det hele smelte
- Kom massen i en røremaskine og tilsæt stødt nelliker, kanel, stødt ingefær, potaske, sukat, syltede appelsiner, mandler, pistaicienødder og pekannødder
- Lad det hele blive rørt godt sammen
- Tilslut tilsætte mel
- Form dejen til pølser vha. vita wrap og læg dem på køl til dejen bliver hård (helst dagen efter)
- Skær pølserne ud i tynde skiver (de skal ca. være lige tykke alle sammen) og kom dem på en bageplade beklædt med bagepapir (de flyder en anelse ud, men kan ligge rimelig tæt alligevel)
- Bag dem ved 200 grader i ovnen i 7-10 min (alt efter tykkelsen på kagerne). Tjek gerne til dem undervejs, hvis de er meget tynde, kan det gå rigtig stærkt
4 Kommentarer
Brunkager – så er det jul!!!:-)
Præcis ;)
Hvor meget potaske skal der i?
Ja det var da virkelig et godt spørgsmål, men 5 g skulle der have stået ;-)