TYNDE LUFTIGE PITABRØD –
Bagværk, Brød, Til madpakken

TYNDE LUFTIGE PITABRØD

Vi har længe forsøgt med hjemmelavede pitabrød, men det er lidt som om, at vi altid har haft svært ved, at få dem som vi gerne vil have dem. Vi vil allerhelst have dem tynde og luftige – præcis som når man køber en pita hos en lækker pita-biks. De smider altid en meget tynd dej (nærmest en pizza) ind i en mega varm ovn, og pludselig er det hele puffet op.

Vi forsøgte for et par uger siden igen med en omgang hjemmelavede pita (det er måske 2-3 år siden vi sidst har prøvet), og nu har vi skisme fundet os en dej, der bare virker! Selve dejen minder meget om en pizzadej, men der skal dog også æg og lidt yoghurt i. Vi prøvede dejen af igen i weekenden, hvor vi fyldte vores pita’er med pulled pork og de blev heldigvis gode igen.

Dejen nedenfor giver ca. 10 store pitaer (diameter på omkring 15 cm.), men man kan sagtens lave dem mindre, for vi har erfaret at der skal ret meget fyld til, når de er så tynde. Derudover er tricket at de skal rulles helt tyndt ud – ja det lyder mærkeligt, men det skal de altså og herefter skal de klaskes på en varm bradepande i ovnen. Efter et par minutter skulle de meget gerne begynde at puffe op og til sidst være en stor kugle fuld af luft. Vi har haft nogle, som kun lige er puffet lidt – de kan selvfølgelig stadig bruges, men man skal være lidt forsigtig, når de skal åbnes.

 

Ingredienser (10 store)

25 g gær

1 tsk sukker

3 dl lunkent mælk

600-650 g hvedemel

1 tsk fint salt

140 g skyr, yoghurt eller creme fraiche

1 æg

1/2 dl vand

1 spsk olivenolie

 

  1. Lun mælken og opløs herefter gæren heri sammen med sukkeret – lad det stå ca. 10 min.
  2. Bland skyr, æg, vand og olie i en skål og tilsæt herefter gærblandingen
  3. Tilsæt salt og herefter melet lidt af gangen – det er ikke sikkert at alt melet skal bruges, det afhænger lidt af om man ælter på maskine eller ælter i hånden
  4. Ælt dejen godt indtil den er elastisk og smidig og stil den til hævning et lunt sted 1 time
  5. Tag dejen ud på et meldrysset bord og del den i 10 lige store klumper – hvis man ønsker brødene mindre skal dejen inddeles i flere stykker. Hvis man inddeler i 10 stykker bliver de ca. 15 cm i diameter
  6. Rul hver klump til en bolle og læg dem på en bradepande drysset med mel, dæk dem til med film og lad dem stå i 30-60 min
  7. Varm ovnen op til 230 grader (alm. ovn) lad en bageplade blive i ovnen i mens og lad den gerne blive varmet ca. 10 min efter ovnen er varm
  8. Rul hver bolle så tyndt ud som muligt, ca. 2-3 mm og “klask” dem på den varme bageplade en af gangen, her vil de i løbe af lidt tid begynde at hæve op, nærmest til en ballon fuld af luft.
  9. Lad dem ligge på bagepladen 2-3 min efter de er hævet helt op. Det kan ske at de ikke gider at hæve helt op, de kan stadig bruges, men de er ikke helt så nemme at åbne – tag dem ligegyldigt hvad ud efter 7-10 min. Vi har ikke fundet fidusen i hvorfor der er nogle der ikke gider at hæve helt op, men heldigvis går det næsten godt hver gang
  10. Servér de nybagte pitabrød med lækkert fyld
  11. Hvis der er nogle til overs, så put dem i en frysepose og lad dem ligge til næste dag eller put dem i fryseren

tidligere indlæg næste indlæg

4 Kommentarer

  • Reply Line 5 februar, 2018 at 19:34

    Sikke nogle formidabel pitabrød der kommer ud af denne opskrift! :)
    Hvordan ville I opbevare dem, hvis de ikke bliver spist op? Vil de mon falde sammen i en frysepose?

    • Reply Twin Food 5 februar, 2018 at 20:21

      De er simpelthen så skønne! Vi lod dem falde sammen (trykkede dem lidt flade), puttede dem i en frysepose i lag og herefter i fryseren. De falder sammen, da de jo er helt bløde, men de kan nemt fryses og lunes i ovnen/på en brødrister – det har vi gjort flere gange :-)!

  • Reply Anonym 9 marts, 2018 at 19:41

    Smider mega skisme klaskes ..
    Selvom man er fra Jylland (skisme)
    kan man godt skrive almindeligt ..

    • Reply Twin Food 10 marts, 2018 at 11:14

      Vi beklager, men det er nok sådan vi skriver her på bloggen :)

    Skriv en kommentar