Siden vi har fået de super gode søbygaard med rabarber saft ude på vores arbejde, har vi haft lyst til at prøve det selv. Faktisk lavede vi allerede en portion for en måneds tid siden fra nogle rabarber i fryseren. Saften blev ikke helt som vi havde tænkt os, og vi måtte derfor vente til rabarber sæsonen rigtig var kommet igang til at prøve igen. For en uge siden fik vi 1,5 kg rabarber af vores forældre, fra deres have – og så blev denne saft sat i gang :-)! Inspiration til opskriften stammer fra en af vores mors gamle-gamle sylte bøger, der er dog ændret lidt i mængderne, da vi har svært ved at tilsætte så meget sukker, som der ofte står der skal i. Saften her har godt af at stå i et par dage og trække, sådan at smagen rigtig kommer frem – hvis man ikke kan vente på det og bare har lyst til rabarber saft med det samme, kan man sagtens også lige snuppe et glas, så skal den bare ikke fortyndes ligeså meget som den færdige saft ;-)! Saften er virkelig god og egner sig godt til en sommerstund i solen! Om få timer skal Christine endelige aflevere hendes bachelorprojekt. Så skøn en følelse at noget man har arbejdet med i 4 måneder endelig er færdigt!! Det skal selvfølgelig fejres i aften!!
Ingredienser (ca. 1,5-2,0 liter):
1,5 kg rabarber i små stykker (vi brugte frosne)
1,5 spsk citrosyre
1 liter vand
750 gram sukker
Andet: Man kan med fordel fryse bær og citron ned, så kan man bruge det som isterninger, hvis man har lyst til lidt ekstra smag. Vi synes det pynter ret fint :-)
- Kom rabarber i en gryde og tilsæt vandet
- Opløs citronsyren i en skål for sig og hæld den derefter over rabarberne
- Tilsæt sukker og rør godt rundt indtil det er opløst (lige til at starte med er det ikke sikkert alle rabarberne er dækket, men det skulle gerne ske efter lidt tid)
- Lad gryden køle af ved stuetemperatur inden den sættes i køleskabet i 1-2 dage (smag på den undervejs og se om den er fin). Der skal også røres i den et par gange om dagen
- Hæld saften på flaske gennem en si, sådan at rabarberne bliver sorteret fra
- Saften er ret koncentreret og skal fortyndes. Det afhænger selvfølgelig af hvad man er til, men vi fortyndede den ca. 1:7.
– Laura og Christine
24 Kommentarer
Hej Piger.
Jeg vil bare ikge høre hvor i har de total søde sugerør fra??
Kh Katrine
Hej Katrine. Det er købt i en butik der hedder Plint :-)
Nåå, dernede.. :) Perfekt!! Tak
Det var så lidt :)
Det var dælme godt nok meget sukker. Kan man ikke søde det på anden vis, ellers er det i hvert fald et no go herhjemme:(
Ja og vi reducerede endda mængden en del i forhold til opskriften. Saften er selvfølgelig ret koncentreret, så den skal fortyndes med vand. Og saft kan vist aldrig rigtig undgå at have sukker i sig. Vi er faktisk ikke klar over om det kan sødes på anden vis, vi har ikke stødt på nogle opskrifter hvor der står alternativer.
God weekend!
Skal saften slet ikke sies eller noget? Bliver rabarberne helt opløste, for de kan jo godt sommetider være lidt seje i bunden :)
Det ser godt ud!
Hej Rikke! Jo det skal de, det er lige blevet tilføjet til opskriften – tak for det ;-)!
God weekend! :)
Hvor længe skal saften koge/simre? Det synes jeg ikke lige, at jeg kan finde :)
– Mette
Hej Mette! Den skal bare koge indtil sukkeret er opløst – så det går hurtigt :-)!
Bruger i alm sukker eller rørsukker?
Vi har brugt alm. sukker :)
I har simpelthen sådan en fin blog! :)
Jeg har et lille spørgsmål, som jeg håber i kan hjælpe mig med. Hvor kan man købe de fine mumi ting som fx den lille kande?
Tusind tusind tak! Vi har været så heldige at få kanden af Iittala – men vi har set tingene i Illums Bolighus og så mener vi også at Bahne og magasin har det :-)!
[…] man kan blive nedkølet. Rabarberisen er lavet i en fedtfattig udgave og med rabarber-rester fra rabarbersaften. Rabarber sæsonen er ved at være slut, så det er med at få dem brugt nu! Isen er lavet på […]
Hvor længe kan saften holde sig i køleskabet?
Jeg har prøvet at lave saften, men allerede efter ½ uge begyndte der at være bundfald, når jeg blandede saften op med vand.
Synes heller ikke smagen bliver ved med at være så fremtrædende? Der skal mere saft til at opnå samme smagsoplevelse som på første-dagen.
På forhånd tak :-)
Vil skyde på 1-2 uger i køleskabet. Der vil danne sig bundfald og du kan med fordel vende beholderen som saften er i på hovedet et par gange inden brug. Bundfaldet har vi også selv haft :)! Smagen vil klart være bedst de første dage så hvis man vil beholde den, må man bare drikke den hurtigt eller lave mindre portioner ;)! Det kan også sagtens fryses ned, evt. som isterninger, er dog ikke sikker på om det også vil gøre smagen lidt svagere :)!
Super, tusind tak for svar.
Dejligt at vide, at jeg ikke er “helt galt på den” :-)
Super, tusind tak for svar.
Dejlig at vide at man ikke er “helt galt på den” :-)
[…] vores hoved! Vi har stadig en masse rabarber liggende, og nogle af dem skal hvert fald bruges på rabarbersaft. Hvis i har gode opskrifter med rabarber må i meget gerne skrive dem i kommentarfeltet, det kunne […]
[…] besøg af søde piger til madklub om aftenen hvor der blev serveret linsesalat, kyllingelasagne og rabarsaft med […]
[…] og sol. De smager godt i alle kager og så kan man også lave virkelig lækker saft, se f.eks. her. Da Christine blev færdig som Civilingeniør var der rabarbertema til desserten og her blev nogle […]
[…] mange år høstet mange rabarber fra haven i Aarhus og der er stort set altid blevet til en omgang rabarbersaft og en omgang rabarbermarmelade. Det er smadder hyggeligt at stå med det hele selv og få lige […]
Jeg har i nogle år lavet rabarbersaft med lækkert resultat. I år,har jeg dog fået et problem. Der er kommet noget hvidt snask i bunden af flaskerne. Flaskerne blev rengjort, skoldet og skyllet i atamon. Hvad kan det være for noget der er kommet. Det var der allerede dagen efter.