NEMT RUGBRØD UDEN SURDEJ –
Bagværk, Brød

NEMT RUGBRØD UDEN SURDEJ


Jeg er kæmpe fan af hjemmebagt rugbrød. I lang tid har jeg også været kæmpe fan af hjemmebagt rugbrød med surdej. Desværre var min surdej død – eller faktisk slet ikke død- men jeg havde fald ikke lyst til at bruge den. Det var som om der var noget på overfladen, som ikke plejede at være der – AD! Den blev hældt i vasken og siden har jeg ikke haft overskud til at starte på en ny. Da jeg i løbet af ugen fik lyst til at bage rudbrød, var betingelsen derfor at det blev uden surdej. Rugbrødet blev lavet ud fra en blanding af opskriften vi har her på bloggen på rugbrød og fra Amos kogebog. Brødet blev super fint og jeg synes faktisk ikke at man kan smage, at der ikke er surdej i :-)

Ingredienser (giver 2 stk.):
50 gram gær
6 dl vand
125 gram solsikkekerner
100 gram hørfrø
400 gram skårne rugkerner
200 gram fuldkornshvedemel
750 gram rugmel
1 liter yoghurt naturel
150 gram hvedemel
25 gram salt
  1. Opløs gær i vandet
  2. Tilsæt kerner, salt og yoghurt – rør det godt sammen
  3. Tilsæt alt mel og rød det sammen med en ske – hvis man har en røremaskine kan denne også bruges
  4. Lad dejen stå og hæve i 1 time
  5. Kom dejen op i rugbrødsforme – halvdelen i hver. Jeg har kun en rugbrødsform og jeg lavede derfor kun ét rugbrød ad gangen. Her blev det på øjemål hvordan jeg fordelte dejen
  6. Lad rugbrødet hæve i formen i ca. 30 minutter et lunt sted
  7. Pensl med lidt vand på toppen og drys med solsikkekerner eller græskarkerner
  8. Varm ovnen op på 200 grader (varmluft) Bag rugbrødet i 1 time og 15 min. Så snart rugbrødet er inde, så sænk temperaturen til 160 grader (varmluft)
tidligere indlæg næste indlæg

35 Kommentarer

  • Reply Anonymous 29 november, 2012 at 21:21

    Det ser rigtig godt ud! Kunne være jeg skulle prøve at lave det, nu når det er uden surdej :) Tak for opskriften!

    • Reply Laura og Christine 30 november, 2012 at 12:00

      Ja, det er nemlig en del nemmere når der ikke skal surdej i – så kan alle være med ;-)!
      God weekend!

  • Reply Line 30 november, 2012 at 09:34

    Det ser bare rigtig godt ud! Har aldrig selv lavet rugbrød, men kan da være det skal prøves med denne opskrift :)

    • Reply Laura og Christine 30 november, 2012 at 12:00

      Det synes jeg da helt sikkert du skal prøve, Line. Jeg synes det var rigtig lækkert ;)

  • Reply Vinnie 30 november, 2012 at 10:02

    Dejligt opskrift :)
    Har aldrig prøvet med eller uden surdej – men denne kunne godt være et forsøg værd :P

    • Reply Laura og Christine 30 november, 2012 at 12:01

      Tak, Vinnie! Jeg synes da helt sikkert det er et forsøg værd ;-)! Rigtig god weekend!

  • Reply healthmyway 4 januar, 2013 at 12:33

    Altså en skøn opskrift, bagte rugbrødet i går og det blev simpelthen så lækker. Håber det er okay, at jeg deler opskrifter på min blog, jeg vil selvfølgelig linke tilbage til jeres blog! :)

    – Betina //healthmyway.wordpress.com

    • Reply healthmyway 4 januar, 2013 at 21:45

      deler opskriften*** (skal nok lade være at dele ALLE jeres opskrifter ;))

    • Reply Laura og Christine 5 januar, 2013 at 17:04

      Hejsa! Beklager vi først svarer nu- men det er helt i orden du deler opskriften på din blog ;-) vi er kun glade for at du synes den er værd at dele

  • Reply Frk.Green 25 januar, 2013 at 13:15

    Hvordan bliver Jeres rugbrød så mørkt?
    Mine rugbrød bliver altid lyse ?? /:

    Venlig hilsen
    Natascha

    http://www.Frk-green.blogspot.dk

    • Reply Laura og Christine 25 januar, 2013 at 20:48

      Hej Natascha
      Heh, det er fordi vi bruger et snyde trick nogle gange, hvor vi kommer kulør i.
      Det gør intet ved smagen, kun at man får et mørkere brød ;-)!

    • Reply Gunver leander 25 august, 2016 at 14:24

      I stedet for vand, kommer jeg KB hvidtøl i og så tilsætter jeg også 1 dl mørk sirup, ellers næsten samme opskrift og fremgangsmåde

      • Reply Twin Food 29 august, 2016 at 20:37

        Det lyder også lækkert :)

  • Reply Frk.Green 26 januar, 2013 at 01:22

    Altså sovsekulør? :O :D

  • Reply Mette 11 februar, 2013 at 13:43

    Ser lækkert ud- vil jeg prøve :-) tænker om man måske kan putte noget revet gulerod i? Ved ikke om I har prøvet det:-)

    Mette

    • Reply Twin Food 12 februar, 2013 at 15:40

      Hej Mette! Vi er helt sikre på at man godt kan komme revet gulerod i – det lyder super lækkert og som en rigtig god idé :-) Christine har bagt rugboller med gulerod, hvor det hvert fald fungerede rigtig godt :). Du må meget gerne skrive hvordan det bliver hvis du kaster dig ud i det!

    • Reply Anonym 4 maj, 2016 at 12:25

      Hej. Fik du prøvet det med gulerødderne? Tilsætter du det, uden at fjerne andet fra opskriften?

      • Reply Twin Food 8 maj, 2016 at 15:00

        Hej, vi har endnu ikke prøvet med gulerødder, men vi tror umiddelbart godt at man bare kan tilføje uden at fjerne andet fra opskriften.

  • Reply Natascha Olsen 30 maj, 2013 at 14:34

    Er rugbrødet fryseegnet?

    • Reply Twin Food 31 maj, 2013 at 17:05

      Det er vi sikre på det godt kan klare, Natascha :)

  • Reply Malene 7 august, 2013 at 15:00

    Tak for opskiften. :)Jeg er i gang med nr. 2 omgang af dette dejlige rugbrød, nem opskrift, har tilføjet græskarkerner samt sesamfrø. Savner ikke surdejen, yogurten giver den syrlige smag, har også prøvet at tilføje en smule øl, hvilket giver det samme. :)

    Jeg har prøvet at fryse det, men jeg skar det i skiver først, så jeg nemt kunne tage et par skiver ud når jeg ville ha det. Hvilket også gjorde at optøningen var hurtigere.

    Vi er lige flyttet til Spanien, så rugbrød er savnet, så denne opskrift har virkelig reddet vores hverdag. Mange tak..

    • Reply Twin Food 8 august, 2013 at 15:44

      Hej Malene :)!
      Tak for din skønne kommentar – sådan nogle elsker vi at læse :)! Skønt med dine justeringer, så har vi noget til næste gang :)!
      Rigtig god idé at skære det inden det fryses, så er det også nemmere at justere ift. hvor sulten man er.

      Held og lykke med livet i Spanien – det lyder virkelig spændende :)!

  • Reply Louise 7 februar, 2016 at 10:17

    Hej!
    Kan opskriften også bruges til at lave rugbrødsboller med?

    • Reply Twin Food 7 februar, 2016 at 11:33

      Hej Louise,
      Det har vi ikke prøvet, men vi vil tro at det godt kan lade sig gøre, hvis du sørger for at tilsætte lidt mere hvedemel. Ellers skal du prøve at søge på rugboller på bloggen, der er masser af forskellige muligheder :)

  • Reply Eva 21 februar, 2017 at 19:05

    Tusinde tak for så skøn en opskrift✨Jeg bliver rugbrød bager uden surdej tak for jer ✨Dejlig aften Eva

    • Reply Twin Food 22 februar, 2017 at 17:36

      Kære Eva,
      Tak for din søde kommentar, hvor er det dejligt at høre :-)!

  • Reply Rikke L 26 februar, 2017 at 14:46

    Hej med jer. Ser ud til at være en supernem og lækker opskrift :-) Skal rugkernerne ikke sættes i blød eller koges inden? Eller kan de nå at at blive blødgjort under hævningen? Mine tænder har lidt dårlige erfaringer med hårde kerner i rugbrød, så er lidt ekstra påpasseligt… Ellers bliver det så dyrt hos tandlægen!

    • Reply Twin Food 26 februar, 2017 at 16:52

      Hej Rikke,
      Lige i denne opskrift gør vi ikke noget med kernerne på forhånd. Det er lidt tid siden vi har lavet brødet sidst, men husker det ikke som om, at kernerne virkede hårde :-) Hvis du vil være helt sikker på det med kernerne, kan du nok godt sætte dem i blød dagen før – men vi er ikke helt sikre på, om det så vil gøre, at der skal justeres lidt i vandmængden, ift. at de jo så har suget en masse til sig ;-)

  • Reply Rikke L 26 februar, 2017 at 20:05

    Tak for hurtigt svar :-) Tror jeg vil vove pelsen (eller tænderne) og prøve uden iblødsætning, så jeg ikke skal til at justere på væskemængden. Ifølge posen med rugkerner skal de lægge i blød i 1-2 timer og de kan da trods alt suge væske under begge hævninger som også næsten er 2 timer så.. Hvis kernerne er for hårde til mine gamle tænder, kender jeg nok nogen, som kan få glæde af et hjemmebagt rugbrød :-)

    • Reply Twin Food 1 marts, 2017 at 20:25

      Vi håber det gik godt :-)

  • Reply Daniela 25 april, 2017 at 17:48

    Hej.
    Jeg har lige nogle spørgsmål.

    1. Istedet for at købe forskellige korn kan man få en pose med fem forskellige korn. Hvor mange gram er det skal jeg bruge eller deciliter?

    2. Ligger du ikke vandfad i ovnen så der kommer damp eller bærer du brødet uden ?

    3. Hvad er temperaturen på vandet ? Lunken, varm, koldt?

    • Reply Twin Food 25 april, 2017 at 18:42

      Hej Daniela
      1. Det kommer an på hvad posen indeholder af kerner. Vi har ikke selv prøvet at lave det uden mængden af rugkerner, som nok er essentiel i et rugbrød. Du kan tage mængde af solsikkekerner (125 gram) hørfrø (100 gram) og ligge den sammen og komme den mængde i fra posen du snakker om.
      2. Brødet er bagt uden vandfad. Hvis du vil have en mere sprød skorpe, kan du godt komme et fad med vand nederst i ovnen.
      3. Temperaturen på vandet er mellem koldt og lunkent.

      God aften :-)

  • Reply Dorthe 7 oktober, 2017 at 03:44

    Nu skal jeg i gang med at bage rugbrød for første gang, og vil bruge denne opskrift.
    Jeg har også kun een rugbrødsform, så må også bage det af to omgange, men hvad så med hævetiden. Det brød der skal bages sidst, kommer jo til at hæve meget længere tid i skålen, end det der bages først. Er det ligegyldigt at det hæver så meget længere?
    Venlig hisen Dorthe

    • Reply Twin Food 8 oktober, 2017 at 19:16

      Hej Dorthe,
      Det gør ikke så meget at dejen hæver mere i skålen. Vi har også nogle gange kun brugt én form. Men det er muligt at brød 2 skal hæve lidt længere i formen (end de 30 min), for at blive ligeså højt som brød 1. Vores brød 2 plejer ikke at blive helt så højt som brød 1 :-)

    Skriv en kommentar