MEGET NEMME MORGENBOLLER –
Bagværk, Brød, Morgenmad

MEGET NEMME MORGENBOLLER

I weekenden var vi på arbejde og lånte en af kokkenes kogebøger med hjem “Drakamöllans køkken”. Der er en masse lækre opskrifter i bogen. Specielt en af opskrifterne blev vi lidt længere ved – nemlig “Drakamöllans favorit brød”. Det er længe siden vi har bagt rigtig gode morgenboller, og tænkte at disse ville egne sig godt til det. Selvfølgelig ville man også sagtens kunne bruge dem som sandwich bolle, men vi bagte dem primært fordi vi savnede nogle morgenboller til weekenderne, man nemt kan tage op af fryseren :-). Vi har lige fået en pakke fra Amo, med tre pakker nyt mel, der skal testes. Simpelthen perfekt timing – i bollerne kom der både Amo Vinjett Hvedemel og Amo Vinjett Fuldkornsmel. Dejen er super nem og lækker at have med at gøre, vi havde ikke fingrene i den en eneste gang, udover da bollerne hurtigt skulle formes. Det kan både formes som små kuvertbrød eller til baguettes. Vi puttede en bredepande med vand i bunden af ovnen, så der var damp i ovnen og bollerne fik en sprød skorpe.

 

På Amo’s hjemmeside, kan i læse meget mere om de forskellige mel typer.

Ingredienser til boller (ca. 15 stk)
25 gram gær
1/2 liter vand
1 dl mælk (her kan man også sagtens bruge ymer)
1 spsk honning
3 dl Amo Vinjett Fuldkornsmel
9 dl Amo Vinjett Hvedemel
2 tsk groft salt

Start med at opløs gæren i vand og mælk. Derefter tilsættes honningen – dette røres også godt rundt. Salt tilsættes sammen med fuldkornsmel og det hele røres godt sammen. Tilsæt resten af melet og rør det godt ind i dejen, men sørg for, at den virker løs – der må ikke arbejdes for meget med den.
Lad dejen hæve til dobbelt størrelse ved stuetemperatur i 1-2 timer. Nogle gange er en enkelt time nok, men dejen tager på ingen måde skade af, at stå længere end de 2 timer. Dejen kunne sættes over om aftenen, og hæve til næste morgen.

Efter hævningen hældes dejen forsigtigt ud på et køkkenbord, som er drysset med mel. Dejen skal på ingen måde æltes! Brug en dejskraber og dej dejen i det ønskede antal portioner, som formes til kurvertbrød eller baguettes.
Bag dem med det samme ved 230 grader. Sæt en bradepande i bunden af ovnen med vand, så ovnen bliver fuld af damp. Når bollerne skal ind er det vigtigt at gøre det hurtigt, så dampen bliver inde i ovnen. Bag bollerne i ca. 14-16 min.

tidligere indlæg næste indlæg

17 Kommentarer

  • Reply Anonymous 5 juni, 2012 at 11:56

    Hvor længe kan de så holde sig i frysen :)?

  • Reply Rose 20 marts, 2014 at 12:48

    Hej :)
    Kan man bruge almindeligt mel(hvedemel, grahramsmel ovs) til dem?
    Jeg ved bare ikke helt hvordan det Amo mel fungere :)

    • Reply Twin Food 20 marts, 2014 at 15:10

      Det kan du sagtens, det burde ikke gøre nogen forskel :)

  • Reply » FOCACCIA BRØD 19 august, 2014 at 14:49

    […] i blød ift. hvad jeg skulle finde på. Det endte med boller, efter ca. samme opskrift som de her morgenboller og så focaccia brød. På focacciaen ville jeg gerne finde på lidt spændende fyld, men uden for […]

  • Reply » FULDKORNSBRØD BAGT I HÆVEKURV 20 august, 2014 at 16:05

    […] opskrift vi brugte den anden dag, da vi lavede morgen boller, var simpelthen så nem at vi allerede dagen efter havde lyst til at bage igen. Vi ville gerne lave […]

  • Reply Sanna Hoffritz 1 februar, 2015 at 15:29

    Prøvede jeres boller i dag. Havde dog ikke ymer – men brugte i stedet creme fraise 18 %. De blev perfekte. Sprøde uden på og saftige bløde indeni :)

    I øvrigt synes jeg at I har en masse spændende opskrifter – som vi helt klart skal prøve hen ad vejen:)

    • Reply Twin Food 1 februar, 2015 at 17:59

      Hej Sanne
      Tak for din søde kommentar, dejligt at høre at det lykkeds med bollerne og at de blev lige som de skulle :)
      Lad os endelig høre hvordan det går med det andet du afprøver ;)
      God aften
      KH

  • Reply Liv Nørgård 11 februar, 2015 at 20:22

    Hej! Super lækker blog i har :-) Jeg skal lige høre: hvis man skal bruge denne opskrift til over-Night-boller, skal der så mindre gær i? Og skal dejen stå på køl natten over? :-)
    På forhånd tusind tak. Glæder mig meget til at bage dem.
    Mvh Liv.

    • Reply Twin Food 13 februar, 2015 at 20:05

      Hej Liv
      Tusind tak :)
      Du kan sagtens nøjes med 10-15 g gær og så lader du den bare stå i køleskabet indtil den skal bruges ;)
      God fornøjelse
      KH

  • Reply Louise 6 januar, 2017 at 07:37

    BRADEPANDE. DEJSKRABER. Til næste gang. Ikke for at være en so, men det er svært at koncentrere sig om hvad der, står når der er stavefejl over det hele.

    • Reply Twin Food 10 januar, 2017 at 20:23

      Sådan er det nok her på vores side – vi går mest op i opskrifterne!

  • Reply Tine Gaziel 26 marts, 2017 at 08:42

    Fantastiske Boller!
    Har aldrig prøvet at bage på den måde, men de blev så lækre, sprøde og velduftende!! Tak for en ny morgenklassiker! 😉

    • Reply Twin Food 26 marts, 2017 at 16:35

      Tusind tak Tine – hvor er det dejligt at høre :)!

  • Reply Maria 10 maj, 2017 at 10:27

    Hej Twinfood,
    I skriver at bollerne skal bages ved 230 grader, er det med varmluft eller alm. ovn?

    Vh. Maria

    • Reply Maria 10 maj, 2017 at 10:28

      Og kan de pensles med æg, mælk eller andet? eller er det ligegyldigt? :)

    • Reply Twin Food 14 maj, 2017 at 16:30

      Hej Maria,
      Vi bager dem oftest ved varmluft, så synes vi at de bliver ekstra sprøde på toppen – og det er bedst hvis man har mere end én plade inde ad gange. Du kan også godt bage dem ved alm. ovn.
      De behøver ikke at blive penslet med noget :)
      God aften

    Skriv en kommentar