For lidt tid siden var vi inde i en dårlig periode hvor vi spiste lidt for mange usunde sager! Heldigvis sørger vi også for at komme afsted i fitness, så helt runde er vi ikke blevet ;-) Vi har dog meget svært ved at undvære de søde snacks i løbet af en dag og prøver hele tiden at komme med sundere alternativer, sådan at vi ikke skal få vildt dårlig samvittighed hver gang vi snupper en lille snack. Det var sådan denne opskrift blev udviklet. Vi havde lyst til kanelgifter, men viste godt at hvis vi lavede en portion skulle vi nok selv få spist største delen af dem. De her gifler kan derfor ses som et sundere alternative, da vi ikke har tilsæt noget sukker (andet end hvad, der er naturligt) og kun en anelse smør. Vi synes opskriften blev rigtig god og håber nogle af Jer vil prøve den og dele Jeres oplevelse af opskriften med os :-)! Det mest af opskriften er lavet efter vores tidligere pumpkin/kanel snegle, dog her uden græskar. (Scroll down for english version)
Ingredienser (40 stk)
Dej
1pk gær
1 dl lunken mælk
300 g æblemos (hjemmelavet eller fra glas)
70 g tørrede dadler
1/2 tsk natron
1 tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker
1/2 tsk salt
2 tsk stødt kardemomme
2 æg
100 rugmel
700-750 hvedemel (hvis man har en røremaskine kan man nøjes med 500-550 gram mel, her skal den dog æltes i 15-20 min)
Fyld
350 g tørrede dadler
100 g tørrede figner
100 g mandler
50 g smeltet smør
2 spsk kanel
1/2 dl vand
- Rør gæren ud i mælken indtil det hele er opløst
- Blend æblemos og dadler til en ensartet tyk masse og bland det i mælken og gæren
- Tilsæt natron, bagepulver, vaniljesukker, salt og kardemomme og bland det hele godt
- Slå de to æg ud i dejen og bland
- Tilsæt rugmel og hvedemel og ælt dejen godt sammen (det gør ikke noget den er lidt fedtet)
- Stil dejen til hævning i en times tid og lav i mens fyldet
- Blend dadler, figner, mandler, den smeltede smør, vand og kanel til en tyk ensartet konsistens
- Del dejen i to og rul hver ud til en aflang firkant med en størrelse på ca. 25 x 65 cm
- Fordel halvdelen af fyldet på hver flade fladen og rul den tæt sammen – rul fra den lange side så der bliver mange små
- Skær rullen i ca. 20 lige store stykker og placér dem på en bageplade – start med at skær et hjørne af og skær herefter skiftevis skråt til hver side så mere fyld kommer til syne – pensl evt. med æg for at få en lidt mere blank overflade
- Bag dem i ovnen ved 220 grader (alm. ovn) i ca. 15 min. til overfladen er gylden og sprød
CINNAMON ROLLS
Ingredients (40 small rolls)
Dough
1 pk fresh yeast (1 pk of active dry yeast)
1 dl lukewarm milk
300 g applesauce
70 g dried dates
1 1/2 tsp baking soda
1 tsp vanilla sugar
1/2 tsp salt
2 tsp cardamom
2 eggs
100 rye flour
700-750 wheat flour
Filling
350 g dried dates
100 g dried figs
100 g almonds
50 g melted butter
2 tbsp cinnamon
1/2 dl water
- Solve the yeast in the milk
- Blend apple sauce and dates together and mix it in the milk
- Add baking soda, vanilla sugar, salt and cardamom
- Pour in the 2 eggs and mix it all good
- Add rye flour and wheat flour and knead the dough (it might be a little sticky)
- Let the dough rest for about an hour and make the filling
- Blend dates, figs, almonds, the melted butter, water and cinnamon until you have a nice and smooth texture
- Cut the dough into two pieces and roll them out to a size of 25 x 65 cm
- Distribute half of the filling on each square and roll it nicely together
- Cut each roll into 20 pieces and put them on a baking sheet – cut off one of the corners and make the cuts with a slope så each roll will look more like a triangle
- Let them bake in the oven (220 degrees celcius) for about 15 min. until the surface is golden and crispy
18 Kommentarer
Hvornår kommer jeres dadel bider med peanutbutter på bloggen?
Vi satser på de kommer på i morgen :)
De ser helt vildt fantastiske ud! Intet mindre. Er simpelthen til nødt til at lave dem så snart som muligt! :)
// Nadja
Tusind tak :)! Vi håber de falder i god jord og hører meget gerne om oplevelse!
KH
Sikke en god idé at bruge frisk og tørret frugt som sødning på den måde! De ser virkelig helt vildt lækre ud!
Mange tak :) Vi synes også det fungerer super fint som alternativ til sukker :)
Så har jeg også bagt kanelgifler.
De smager fantastisk, men mine blev altså ikke stående pænt på pladen, selvom jeg med “hård” hånd PLACEREDE dem.
Så de fleste blev til snegle.
Mine blev heller ikke blanke, men meget matte.
Har I penslet med æg??
Men god opskrift ;-)
Hej Susanne – hehe, det er ikke sådan når de ikke opfører sig som man gerne vil!
Vi penslede med æg og kan godt se at det ikke lige er kommet med i opskriften – men det er tilføjet nu :-)!
Rigtig god weekend!
En halveret portion er bagt og trods det noget matte udseende på mine gifler, så har både min mor og kageglade søster spist den 1.,2. og 3. Gifel hver med stor velbehag! Nu håber jeg pigerne i aften giver ligeså god respons på dem – tak for opskriften(denne og mange andre)! :)
Vi beklager at vi har glemt at skrive, at de kan pensles med æg, det vil give dem et blankere udtryk :)
Dejligt at de stadig kunne lide dem, og det håber vi også at dine veninder kan
Rigtig god weekend!
[…] a couple of weeks ago I set about making Danish Pastries. The first recipe I tried was by Danish twins and they were tasty, but not how I expected them to be. More like fig rolls with cinnamon. I […]
tror i de kan laves med friske dadler i stedet for? :)
Det er ikke noget vi har prøvet, men mon ikke det godt kan lade sig gøre :)
[…] I was trying to make Danish pastries I tried this recipe, and was disappointed because they weren’t really what I wanted. However they were actually […]
[…] SUNDERE KANELGIFLER […]
[…] SUNDERE KANELGIFLER […]
Synes simpel hen det er fantastisk, at jeg finder jeres opskrift genne buzzfeed.
xx Blue Ducklings
http://www.blueducklings.wordpress.com
ej hvor godt :)