FASTELAVNSBOLLER MED LAKRIDS –
Bagværk, Brød, Højtider, Søde sager

FASTELAVNSBOLLER MED LAKRIDS

lakf3

Fastelavn nærmer sig med små skridt og vi har dermed fået en anledning til at bage de skønne fastelavnsboller. Herhjemme bliver de kun bagt til fastelavn – men gerne i lidt god tid, så kan man nemlig nå at spise lidt flere for hold da op hvor er det bare en lækker sag ;) Vi er ikke så gode til for meget flødeskum, så vi laver altså dem som vi vil betegne som de gammeldags fastelavnsboller – nemlig de lukkede med creme og marcipan! Derudover fedter de heller ikke helt ligeså meget (det afhænger selvfølgelig af mængden af fyld), men de kan da spises nogenlunde med én hånd uden at man skal bruge for mange servietter. Vi har varieret denne her udgave en anelse med lakrids – det gør dem bestemt ikke dårligere hvis man er lakrids-elskere ligesom os, men vi har selvfølgelig også en traditionel opskrift lige her. Lakridsen er blevet blandet i cremen hvilket vi synes virker rigtig godt. Og lige til noget helt andet – kender i restaurenten St. Pauls Apothek, som ligger i Jægergårdsgade i Aarhus? Vi er så heldige at være blevet inviteret derned i morgen aften til et lækkert aften arrangement. Vi har aldrig selv været der, men har længe gerne ville prøve. Det kører med det smarte koncept, at i stedet for et glas vin for man en drink til maden – selvfølgelig afhænger drinken af hvad man skal have at spise :-) Vi er meget spændte og skal nok ligge et par billeder op derfra på vores instagram profil (@twinfood) i løbet af i morgen aften

 

Ingredienser (32 stk.)

Dej
50 gram gær
200 ml mælk
120 gram smeltet smør
2 æg
1 tsk salt
30 gram sukker
650 gram hvedemel

 

  1. Lun mælken en smule og opløs gæren heri
  2. Kom den smeltede smør, salt, sukker og æg i og bland det hele godt sammen
  3. Tilsæt mel lidt af gangen og ælt dejen rigtig godt sammen – lad den kører i ca. 7 minutter hvis man har en røremaskine
  4. Dæk dejen til med et viskestykke og sæt den til hævning i ca. 1 time.
  5. I mens dejen hæver kan man passende starte på fyldet –  start med cremen, således at den kan nå at køle af.

 

Creme
2 æg
30 gram sukker
4 spsk maizena
5 dl mælk
1 vaniljestang
1-3 spsk lakrids (vi brugte ca. 2 spsk. af Johan Bülow’s Raw lakridspulver)

 

  1. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Rør dem sammen med lidt af sukkeret, således at kornene kan skille sig fra hinanden
  2. Pisk æg, sukker, maizena og vanilje godt sammen.
  3. Varm mælken til lige under kogepunktet (sådan ca.) og bland den med æggeblandingen.
  4. Hæld blandingen af æg og mælk tilbage i gryden og opvarm mens der piskes til cremen bliver tyk. Lad den køle af inden brug
  5. Tilsæt lakrids når den er kølet nogenlunde af – tilsæt det lidt ad gangen. Alt efter hvor god man er til lakrids kan man enten tilsætte lidt mere eller mindre, husk og smag til undervejs :-). Man kan også altid drysse med lidt ekstra på toppen, hvis man synes der mangler.

 

Andet
ca. 300 gram marcipan skåret i 32 mindre stykker

 

  1. Efter hævning æltes dejen hurtigt igennem og deles i to stykker
  2. Hvert stykke rulles ud til ca 1/2 cm. tyk flade, hvorefter den skæres i 16 lige store nogenlunde kvadratiske stykker
  3. På hvert stykke lægges creme og marcipan
  4. Til at samle bollerne skal de fire hjørner foldes ind over fyldet, alle sider samles godt og bollen bliver rundt. Sørg for at det hele er trykket godt sammen, så fyldet ikke løber ud når de bages. Billeder af fremgangsmåden kan findes her
  5. Lad bollerne hæve yderligere til ca. dobbelt størrelse (ca. 30 min)
  6. Pensl dem med æg og bag dem ved 200 grader i 10-15 minutter (bollerne skal være gyldne på toppen)
  7. Når de er kølet af kan de pyntes med hvid glasur, pistacie kerner og lidt ekstra lakrids pulver

 

lakf1

lakf4

 

lakf2

tidligere indlæg næste indlæg

10 Kommentarer

  • Reply Sara 5 februar, 2014 at 11:33

    De ser så lækre ud! Hvordan er de dagen efter bagning?

    • Reply Twin Food 6 februar, 2014 at 10:57

      De er rigtig fine dagen efter :) Men ellers så frys dem ned uden glasur – vi har selv nogle liggende og det er skønt til de dage hvor man virkelig har lyst til en fastelavnsbolle ;)

  • Reply Quyen 5 februar, 2014 at 13:12

    Siden I postede billedet på instagram, har jeg savlet over fastelavnsboller… Jeg skal helt sikkert prøve disse med lakrids. Haps! :)

    • Reply Twin Food 6 februar, 2014 at 10:58

      Hehe – god fornøjelse, vi håber de bliver gode :)

  • Reply Stinne 5 februar, 2014 at 17:21

    De ser SÅ lækre ud!!!
    Jeg har planlagt og lave choko bollerne i morgen, men nu overvejer jeg at lave både choko bollerne og disse boller :)
    Fantastisk blog!

    • Reply Twin Food 6 februar, 2014 at 10:59

      Tusind tak :) Uhm det lyder som en god bagedag og så længe at begge ting er fryseegnet gør det jo ikke noget at lave et godt lager til fryseren ;)
      KH

  • Reply A + K = ♥ 5 februar, 2014 at 19:09

    Fastelavnsboller er noget af det bedste, skulle jeg have lakrids i, ville jeg give cremen en god gang citronskal, elsker den kombi.

    – Anne

    • Reply Twin Food 6 februar, 2014 at 11:00

      Fastelavnsboller er bare så gode :)! Det har vi aldrig prøvet, det må vi lige eksperimentere lidt med :)

      KH

  • Reply Ernæringsforbedrede fastelavnsboller | Lev sundt 8 februar, 2014 at 10:54

    […] kan finde Twinfoods opskrift lige her og så kommer min […]

  • Reply » SUNDERE ALTERNATIV PÅ FASTALAVNSBOLLER MED ET TWIST AF BANAN OG PEANUTBUTTER 26 februar, 2014 at 11:05

    […] når det handler om lækre ting ;-) Hvis vi skulle lave de gammeldags fastelavnsboller  eller dem med lakrids hver gang vi havde lyst til nogen, ville vi nok godt kunne få et par kilo ekstra på kroppen. Så […]

  • Skriv en kommentar