CROISSANTER –
Bagværk, Brød, Brunch, Fødselsdag, Morgenmad

CROISSANTER

Da vi havde fødselsdag tilbage i starten af juli havde vi inviteret nogle af vores veninder på brunch. Vi har længe gerne ville prøve at lave vores egne croissanter, men har nok været lidt bange for “projektet”. I og med at der blev inviteret til brunch, så vi næsten ingen undskyldninger for ikke at prøve med hjemmelavede croissanter :-). Vi var godt klar over, at det var lidt et sats og sørgede for at lave så meget mad, at man ikke ville lægge mærke til, hvis de nu skulle mangle ;-)

Vi synes selv, at de blev virkelig gode – meget sprøde og luftige, som vi godt kan lide dem. Og de folk der smagte dem, var heldigvis også meget tilfredse. Det er helt sikkert ikke sidste gang vi selv laver dem og man bliver nok bedre efterhånden. Opskriften nedenfor giver en ret stor portion, men de kan nemt fryses. De skal fryses efter “rulning” men inden de bages, som beskrevet nærmere nedenfor. På den måde er der hurtigt friskbagte croissanter en weekend morgen! 

Ingredienser (giver ca. 30 mellem store)

Dej

50 gram gær

3 dl mælk

2 dl vand

2 æg

100 gram sukker

2 spsk. salt

1 kg hvedemel

 

Andet 

500 gram smør

Æg til pensling

 

  1. Læg de 500 g smør i en frysepose og bank det fladt med en kagerulle – smørret skal ca. have en størrelse på 25 cm x 20 cm, med en tykkelse på ca. 1 cm. Læg posen med smør i køleskabet i ca. 1 time, lav derefter dejen som beskrevet nedenfor.
  2. Rør gær ud i mælk og vand i en skål
  3. Tilsæt æg, sukker og salt
  4. Tilsæt hvedemel og rør dejen godt sammen. Ælt den i ca. 5 minutter, til dejen har en glat overflade
  5. Lad dejen hæve i køleskabet i 30-60 minutter.
  6. Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud på et meldrysset bord til en størrelse på ca. 20 cm x 75 cm.
  7. Læg smørret på midten og fold de to dejsider ind over smørret, så der dannes en firkant på ca. 20 cm x 25 cm.
  8. Tryk forsigtig dejen lidt fladere og sæt den i køleskabet igen, evt. på et skærebræt i ca. 45 min.
  9.  Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud på et meldrysset bord til en størrelse på 20 cm x 75 cm, fold dejen 1/3 del af dejen ind over midten, gør det også med den anden dejside (det er samme princip som i step 7, dog uden smør).
  10. Tryk forsigtig dejen lidt fladere og sæt den i køleskabet igen, evt. på et skærebræt i ca. 45 min.
  11. Tag dejen ud af køleskabet og rul den igen ud på et meldrysset bord til en størrelse på 20 cm x 75 cm, fold dejen 1/3 del af dejen ind over midten, gør det også med den anden dejside (det er samme princip som i step 7, dog uden smør).
  12. Tryk forsigtig dejen lidt fladere og sæt den i køleskabet igen, evt. på et skærebræt i ca. 45 min.
  13. Tag dejen ud af køleskabet og rul den igen ud på et meldrysset bord til dejen har en tykkelse på 0,5 – 1cm (ca. 20 x 75). del dejen i 2 på langs og lav ca. 15 trekanter ud fra hver halvdel. Stræk hvert stykke dej en anelse i længden, mens der rulles, men pas på med ikke at ødelæg dejen (der skal rulles fra den ende, der er bredest. Man kan med fordel lave et lille hak i den brede ende, så kan det være nemmere at rulle croissanterne, se på dette link). OBS: Herefter skal croissanterne fryses, hvis man ønsker dette, se næste step. Hvis man vil bage croissanterne med det samme, skal man blot fortsætte som beskrevet i step 15.
  14. Sæt de rullede croissanterne på et skærebræt i fryseren og lad dem fryse enkeltvis. Når croissanterne er frosne kan de samles i en pose. Det er vigtigt at fryse dem enkeltvis, ellers vil de sætte sig sammen og miste den pæne form. De kan holde sig i fryseren i ca. 1 måned. (se længere nede for fremgangsmåde, når de skal tøes op)
  15. Hvis croissanterne skal bages med det sammen så sæt dem på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve til dobbeltstørrelse (tager ca. 1-2 timer)
  16. Pisk et æg og pensl croissanterne inden de bages i ovnen ved 200 grader i 15-20 min.

 

Hvis man vil lave croissanter, som har været frosne, til morgenmad:

  1. Aftenen inden: Tag croissanterne op af fryseren og placer dem på et skærebræt eller en bradepande med god afstand imellem hver. Stil skærebrættet/bradepanden med croissanterne i køleskabet.
  2. Tidlig morgen: Tag croissanterne ud af køleskabet og lad dem stå på køkkenbordet i 2 timer
  3. Pensl croissanterne med æg og bag dem i ovnen ved 200 grader i 15-20 min (til de er gyldne på toppen)

tidligere indlæg næste indlæg

5 Kommentarer

  • Reply Sabrina/Withloveandsugar.dk 21 august, 2017 at 21:05

    Gud hvor er de blevet flotte. De ser virkelig gode ud. Jeg må virkelig også snart tage mig sammen til at prøve det af.

    Kh

    • Reply Twin Food 22 august, 2017 at 07:17

      Tusind tak! Det lyder som et projekt men hjemmelavede croissanter, der lykkeds er bare det bedste :)!

  • Reply Bounty 22 august, 2017 at 06:53

    Uhm! De ser godt nok lækre ud- de skal helt klart afprøves!! Måske med lidt chokolade i 😜

    • Reply Twin Food 22 august, 2017 at 07:18

      Tak! Ja chokolade har vi også tænkt på – man kan jo putte masser af lækre sager i ! :)

  • Reply Anna Borg 28 august, 2017 at 08:25

    De er flotte- de vil jeg også prøve at lave.

  • Skriv en kommentar